image

Populaire Mac-app Adware Doctor steelt browsegeschiedenis

vrijdag 7 september 2018, 14:37 door Redactie, 4 reacties

De zeer populair Mac-app Adware Doctor blijkt de browsegeschiedenis van gebruikers te stelen, zo waarschuwt beveiligingsonderzoeker Patrick Wardle. Adware Doctor is een app die naar eigen zeggen bescherming biedt tegen malware en andere kwaadaardige bestanden.

Op het moment van schrijven staat Adware Doctor op de vijfde plek van betaalde apps in de Amerikaanse Mac App Store en is het nummer één bij de Utilities-categorie. Onlangs verscheen er op Twitter en YouTube een waarschuwing dat Adware Doctor de browsegeschiedenis van gebruikers steelt. Iets dat Wardle nu heeft bevestigd. De app creëert een met een wachtwoord beveiligd zip-bestand met daarin de browsegeschiedenis van alle geïnstalleerde browsers op het systeem. Dit zip-bestand wordt vervolgens naar de ontwikkelaar gestuurd.

Apple stelt dat apps die gebruikersgegevens verzamelen hiervoor toestemming moeten hebben. Nergens vraagt Adware Doctor aan gebruikers toestemming voor het verzamelen van hun browsegeschiedenis. Ook zijn apps in de Mac App Store verplicht om de permissies van gebruikers te respecteren en mogen mensen niet worden misleid om toestemming voor onnodige datatoegang te geven. Verder stelt Apple dat apps die op heimelijke wijze gebruikersgegevens bemachtigen zullen worden verwijderd.

Apple werd een maand geleden over Adware Doctor geïnformeerd, maar de app is nog steeds beschikbaar in de Mac App Store. Wardle heeft dan ook felle kritiek op het handelen van Apple. "Hoe kan Apple, dat zo duidelijk stelt dat privacy een mensenrecht is, geen actie ondernemen?", aldus de onderzoeker. Hij hoopt dan ook dat Apple alsnog in actie komt door de app te verwijderen en gebruikers hun geld terug te geven. "Aangezien we niet onze browsegeschiedenis terugkrijgen zou ons hard verdiende geld een goed begin zijn."

Image

Reacties (4)
07-09-2018, 20:18 door Anoniem
1) Nog nooit van gehoord.
2) Waarom deze app installeren?
3) Wardle is een aandachtrekker die graag overdrijft maar hier lijkt hij eindelijk een keer een punt te hebben: hoort niet, fout van Apple ook al hebben ze begrijpelijk nog zo'n geen zin om op de publiciteitsstunts van wardle te reageren.
4) Ook als Apple gebruiker is het beter niet (alleen) te vertrouwen op de 'controles' van Apple, vraag je van veel apps' of je ze echt wel nodig hebt en lees er ruim over eerst om te ontdekken of er al klachten over zijn.
5) ja er is wel rotzooi voor mac's, maar met normaal gebruik en gezond verstand toepassen van mentale basis security regels heb je eigenlijk vrijwel niet, gerust nooi met malware te maken.
07-09-2018, 22:59 door Anoniem
Adware Doctor is vandaag (7 september) uit de App Store verwijderd.
08-09-2018, 00:40 door Briolet - Bijgewerkt: 08-09-2018, 00:43
Door Anoniem: 1) Nog nooit van gehoord..

Ik ook niet. Toen ik eerder op de dag zocht vond ik er twee met deze naam. Beide met een Chinese auteur. Die met bovenstaand icoontje was de app die bedoeld werd. Als ik gewoon door de utilities bladerde kwam ik hem niet tegen. Dus hoog staat hij hier zeker niet.

Ik doe net nog eens een search en nu vind ik hem niet meer. Heeft Apple hem toch verwijderd?

Edit: Ik lees elders, in een 5 uur oud bericht, dat dit inderdaad gebeurd is
08-09-2018, 07:39 door Anoniem
Inmiddels is de app verwijdert maar ik ben het volledig eens met 20:18.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.