image

Google gaat www-subdomein in Chrome 70 verbergen

woensdag 12 september 2018, 17:19 door Redactie, 11 reacties

De volgende versie van Chrome zal het www-subdomein niet meer in de adresbalk laten zien, zo heeft Google bekendgemaakt. De internetgigant besloot met de lancering van Chrome 69 "triviale subdomeinen" zoals "www" en "m" niet meer weer te geven. De browser liet in het geval van www.example.com en m.example.com alleen nog maar example.com zien.

Volgens tegenstanders was de maatregel een beveiligingsrisico en zou het aanvallers kunnen helpen. Daarnaast waren er allerlei praktische bezwaren. Google kreeg dan ook een golf van kritiek te verduren, waarop het bedrijf de maatregel besloot terug te draaien. Subdomeinen worden nu weer normaal in de adresbalk weergegeven. Met de lancering van Chrome 70 zal de browser het www-subdomein opnieuw verbergen. Voor het m-subdomein is een uitzondering gemaakt, zo laat Googles Emily Schechter weten. Dit subdomein wordt vaak voor mobiele websites gebruikt.

De internegigant hoopt hiermee een discussie te starten over hoe er met dergelijke subdomeinen moet worden omgegaan. Het bedrijf zou daarbij niet van plan zijn om een standaard op te stellen die andere ontwikkelaars moeten volgen. "We zijn niet van plan om te standaardiseren hoe browsers deze speciale gevallen in hun gebruikersinterface moeten behandelen", zegt Schechter. Ze merkt op dat Google op een later moment naar het m-subdomein zal kijken, als er een gelegenheid is geweest om dit verder met de community te bespreken. Chrome 70 staat gepland voor de week van 16 oktober.

Reacties (11)
12-09-2018, 17:27 door Anoniem
Dit is dom. Twee keer dom zelfs. Dat ze er desondanks mee doorgaan is of extreem dom, of wijst op een agenda.
12-09-2018, 17:31 door Anoniem
Als ze een discussie willen uitlokken zouden ze eens duidelijk moeten aangeven wat zie hiermee willen bereiken, welk probleem ze ermee denken op te lossen. Voor zover ik heb gezien hebben ze die uitleg nog niet gegeven. Wat valt er te discussiëren als de partij die de discussie start geen argumenten noemt?
12-09-2018, 18:08 door Briolet
Ik snap het nut eigenlijk ook niet om alleen die specifieke subdomeinen te verbergen. Als het voor de leesbaarheid op een telefoon gaat, zou je verwachten dat je het voor alle subdomeinen doet. Zoals bij Safari waar het verbergen ook een security doel nastreeft door te voorkomen dat je misleidende subdomeinen ziet. (b.v. "rabobank.nl.phishingsite.com")

Ik zie bij versie 69 wel dat je snel de volledige url kunt opvragen door op de url balk te klikken.
12-09-2018, 22:24 door Anoniem
Google bepaalt wel wat goed voor ons is, dus niet blijven zeuren.
12-09-2018, 23:16 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is dom. Twee keer dom zelfs. Dat ze er desondanks mee doorgaan is of extreem dom, of wijst op een agenda.

Hun mannetjes lopen ook rond op security.nl.

Kijk eens naar dit onderwerp:

https://www.security.nl/posting/576552/Sites+moeten+_www+schrappen%21
13-09-2018, 10:28 door Anoniem
Gebruik al een tijd geen Chrome meer en ik ben overgestapt naar Brave maar gebruik dat net als Chrome, alleen als Firefox de site niet goed weergeeft.
13-09-2018, 10:40 door Anoniem
Mooie stap, altijd dat ge-"moet er www voor staan?
13-09-2018, 13:11 door Anoniem
Door Briolet: Ik snap het nut eigenlijk ook niet om alleen die specifieke subdomeinen te verbergen. Als het voor de leesbaarheid op een telefoon gaat, zou je verwachten dat je het voor alle subdomeinen doet. Zoals bij Safari waar het verbergen ook een security doel nastreeft door te voorkomen dat je misleidende subdomeinen ziet. (b.v. "rabobank.nl.phishingsite.com")

Ik zie bij versie 69 wel dat je snel de volledige url kunt opvragen door op de url balk te klikken.

De argumentatie zal zijn dat wat betreft content in het merendeel van de gevallen de site met 'www' gelijk is aan de site zonder 'www'. Dus functioneel is de toevoeging dan zinloos. Als er andere subdomeinen voorstaan dan zijn dat ook vaak andere sites of met specifieke content.
13-09-2018, 13:19 door dodo1
wat nou als ze de minder relevante invormatie als "www." en "/mypage?id=777" nou eens grijs ipv zwart maken?
13-09-2018, 13:24 door Anoniem
Nog niets gehoord over de andere bedoelingen van Google dan de zuivere veiligheidsoptimalisatie argumenten.
Met zo grote proliferatie alleen al op Nederlands Interwebz zijn die er toch beslist?

Waarom wordt dit dan hier niet besproken of valt kritiek op Google ook al onder Acta2?

Ik vermoed dat er sprake is van search-optimalisatie op een hele gewiekste manier, namelijk de url balk vervangen door een zoekbalk, waar Google mooi tussen query en resultaat kan gaan zitten voor de 'clickbait', eeeh ik bedoel hun core business
en tevens als mogelijkheid tot uitgekookte manipulatie van zoek resultaten (fake-news, newspeak, mee gedragen en gesteund door o.m. EU). Steeds weer die boodschappen op verschillende operationele systemen "Installeer Google Chrome" en maak Google tot uw zoekfavoriet.
14-09-2018, 02:19 door Anoniem
Ik ben klaar met AdrenoChrome.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.