image

Fastfoodketen Wendy's aangeklaagd over biometrische prikklok

dinsdag 25 september 2018, 11:13 door Redactie, 2 reacties

De Amerikaanse fastfoodketen Wendy's is aangeklaagd over het gebruik van een biometrische prikklok. Werknemers zijn verplicht om hun vingerafdruk te laten scannen en daarmee vervolgens in en uit te klokken. Volgens de eisers overtreedt Wendy's hiermee de privacywetgeving van de staat Illinois.

De fastfoodketen zou geen schriftelijke toestemming van werknemers hebben om de vingerafdruk op te slaan en laat ook niet weten hoe lang die worden opgeslagen. Daarnaast zouden er risico's aan het gebruik zitten. "In tegenstelling tot sleutels en identificatiekaarten, die bij diefstal of compromittering vervangen kunnen worden, zijn vingerafdrukken unieke, permanente biometrische identificatiekenmerken van de werknemer. Dit stelt werknemers aan ernstige en onomkeerbare privacyrisico's bloot", aldus de eisers.

Wanneer het systeem dat de vingerafdrukken bevat wordt gehackt zouden werknemers kwetsbaar voor identiteitsdiefstal zijn. Een ander kritiekpunt is dat werknemers die het bedrijf verlaten niet weten of en wanneer hun vingerafdrukken worden verwijderd. De privacywetgeving van de staat Illinois verplicht bedrijven om schriftelijk duidelijk te maken wie de biometrische data verzamelt, naar wie het wordt verstuurd, voor welk doel en voor hoe lang. Ook moet de persoon in kwestie toestemming geven en moet duidelijk worden gemaakt wanneer de biometrische data wordt vernietigd.

De eisers zijn nu een massaclaim gestart en roepen alle huidige en voormalige medewerkers op zich aan te sluiten, zo meldt Top Class Actions. In maart liet staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken nog weten dat werkgevers in Nederland die van een biometrische prikklok gebruikmaken een alternatief moeten bieden als werknemers hun vingerafdruk niet willen afstaan.

Reacties (2)
25-09-2018, 14:28 door Tubamaniak
*alu hoedje op* En natuurlijk leent de NSA de vingerafdrukken uit dit soort systemen om de nationale stiekum-database ermee aan te vullen. Want deze kans laten ze natuurlijk niet lopen..... En de systemen zijn uiteraard via internet bereikbaar, dus hackbaar *alu hoedje af*
25-09-2018, 20:13 door Bartbartbart - Bijgewerkt: 25-09-2018, 20:13
Door Tubamaniak: *alu hoedje op* En natuurlijk leent de NSA de vingerafdrukken uit dit soort systemen om de nationale stiekum-database ermee aan te vullen. Want deze kans laten ze natuurlijk niet lopen..... En de systemen zijn uiteraard via internet bereikbaar, dus hackbaar *alu hoedje af*
Is toch nergens voor nodig.. pool is veel te klein.
Kunnen ze beter iets bedenken als het introduceren van standaard biometrische logins voor de enige relevante smartphones op de markt om die vervolgens in de cloud op te slaan .. o wacht..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.