Privacy - Wat niemand over je mag weten

Steun Géén vingerafdrukken in identiteitskaarten!

04-10-2018, 13:43 door Anoniem, 26 reacties
Sinds 2009 geldt in Nederland de controversiële Europese verplichting om vingerafdrukken in paspoorten op te nemen. Tot nu toe zijn identiteitskaarten van deze Europese verplichting uitgezonderd. Desondanks werden sinds 2009 ook in Nederlandse identiteitskaarten vingerafdrukken opgenomen. Wegens privacybezwaren werd deze Nederlandse verplichting per januari 2014 afgeschaft. Inmiddels werkt de Europese Commissie echter aan nieuwe Europese wetgeving om alsnog de opname van vingerafdrukken in alle Europese identiteitskaarten te verplichten. Privacy First roept de Nederlandse regering op om zich hiertegen te verzetten.

Morgen stemt de Tweede Kamer in dit verband over een belangrijke motie van D66: deze motie (34966-6) roept de Nederlandse regering op om in Brussel te bewerkstelligen dat vingerafdrukken in identiteitskaarten louter vrijwillig i.p.v. verplicht zullen worden. Stichting Privacy First heeft de Tweede Kamer opgeroepen om vóór deze motie te stemmen, en wel om de volgende redenen:

In mei 2016 heeft de Raad van State reeds geoordeeld dat de verplichte opname van vingerafdrukken in Nederlandse identiteitskaarten in strijd is met het recht op privacy wegens gebrek aan noodzaak en proportionaliteit.
Uit diverse Wob-verzoeken van Privacy First is de laatste jaren gebleken dat het te bestrijden fenomeen (look-alike fraude met ID-documenten) dusdanig kleinschalig is, dat verplichte afgifte van vingerafdrukken ter bestrijding hiervan volstrekt disproportioneel en dus onrechtmatig is.
Bij de vingerafdrukken in paspoorten en ID-kaarten gold de laatste jaren een biometrisch foutenpercentage van maar liefst 30% (!), zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32317-163.html (staatssecretaris Teeven 31 januari 2013, p. 15). Eerder gaf minister Donner een foutenpercentage van 21-25% toe: zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-25764-47.html (27 april 2011, p. 19).
Mede vanwege deze hoge foutenpercentages worden de vingerafdrukken in paspoorten en identiteitskaarten in het binnenland tot op heden vrijwel niet gebruikt. Aan de landsgrenzen, bij de douane en op luchthavens worden de vingerafdrukken zelfs totaal niet gebruikt.
Vanwege de hoge foutenpercentages instrueerde staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) reeds in september 2009 alle Nederlandse gemeenten om (in principe) geen vingerafdruk-verificaties uit te voeren bij de uitgifte van paspoorten en identiteitskaarten. Bij een biometrische “mismatch” dient het betreffende ID-document immers retour aan de paspoortfabrikant gezonden te worden, wat bij hoge aantallen tot snelle maatschappelijke ontwrichting zou leiden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte zich in dit verband zorgen om sociale onrust en mogelijk zelfs geweld bij gemeentebalies. De betreffende zorgen en instructies vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken gelden tot op heden nog steeds.
Momenteel lopen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog diverse individuele Nederlandse rechtszaken waarin de verplichte afgifte van vingerafdrukken voor paspoorten en ID-kaarten aangevochten wordt wegens strijd met art. 8 EVRM (recht op privacy).
Voor mensen die om welke reden dan ook geen vingerafdrukken wensen af te geven (biometrisch gewetensbezwaarden, art. 9 EVRM) zou in elk geval een uitzondering moeten worden bedongen.

Zie voor meer achtergrondinformatie het WRR-rapport ‘Happy Landings’ dat Privacy First directeur Vincent Böhre schreef in 2010. Mede naar aanleiding van dit kritische rapport (en de grootschalige rechtszaak van Privacy First c.s. tegen de Nederlandse Paspoortwet) werden de decentrale (gemeentelijke) en geplande centrale opslag van vingerafdrukken reeds in 2011 stopgezet en afgeschaft.

Voor nadere informatie of vragen met betrekking tot bovenstaande is Privacy First te allen tijde bereikbaar op telefoonnummer 020-8100279 of per email: info@privacyfirst.nl.


Update 25 september 2018: vanmiddag heeft de Tweede Kamer de motie helaas verworpen. D66, GroenLinks, SP, PvdA, PvdD, Denk en FvD stemden vóór en de overige partijen tegen. The battle goes on...


https://www.privacyfirst.nl/aandachtsvelden/wetgeving/item/1129-geen-vingerafdrukken-in-identiteitskaarten.html
Reacties (26)
10-10-2018, 17:15 door Anoniem
Ik ben bang dat als de EU iets wilt ook gaat krijgen net als 10 jaar terug met vingerafdrukken in het paspoort ik denk dat er veel mensen zonder ID door het leven moeten gaan helaas
10-10-2018, 17:25 door Anoniem
Ik ben voor, dus ik steun het wel. Het is gewoon een goede security maatregel.
10-10-2018, 17:31 door Anoniem
Pruts. Zet nou gewoon mijn DNA in die pas. Dan hoef ik hem nooit meer te verlengen (mega-gedoe!) en ik kan me bij elke grenspost door naar binnen spugen. En daarnaast is elke brief die ik stuur authentiek, want mijn spuug zit onder de postzegel. Beter dan een handtekening.
10-10-2018, 17:46 door Anoniem
In de toekomst zullen ze je irisscannen of speeksel willen afnemen.
10-10-2018, 18:24 door Anoniem
Nederlanders die het goed hebben stemmen liever op de vvd,
en intussen worden tot op heden,velen wetten ondertekend,die het
de meeste nederlanders moeilijk maken,en zeker voor diegene die onder de 41000 euro per jaar verdienen.

Ik ben voor de actieve kiesplicht,dit word de komende jaren alleen
maar belangrijker voor ons land.
11-10-2018, 10:52 door beatnix
werkt niet. wantrouwen in de groep afvangen met security mogelijkheden geeft geen veiligheid, allang bewezen.

overigens zijn vingerafdrukken niet zo moeilijk na te maken (tot en met zerlfs bij vliegveld controle nauweijks merkbaar andere vingerafdruk dan je werkelijke afgeven) en men 'lekt' gemakkelijk zijn of haar vingerafdruk.
11-10-2018, 11:29 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben voor, dus ik steun het wel. Het is gewoon een goede security maatregel.

Onderbouwing??? Dit is gewoon een slechte reactie...
Je moet biometrische gegevens niet willen gebruiken voor authenticatie en/database koppelingen, en als het misgaat kun je niet je wachtwoord wijzigen....
11-10-2018, 13:50 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben voor, dus ik steun het wel. Het is gewoon een goede security maatregel.

Is het bij een gedegen analyse van de eigenschappen van vingerafdruklezers niet. Simpel gezegd, de voordelen zijn de nadelen niet waard.

Zonder andere aspecten niet te willen noemen moet eerst en voor al ieder authenticatiemechanisme dat je inzet met iemands kwaliteit van leven fail-safe zijn. Met andere woorden: Als je in de problemen komt door een systeemfout, krijg je geen decennia lang "Computer zegt nee" syndroom, maar je kan weer helemaal in de running zijn met niet meer tijd dan het kost om een nieuw paspoort te krijgen. Te vaak zien we dat dit prima mogelijk is maar de organisaties het verd***en om het in te richten. Maar met vingerafdrukken is die vraag academisch omdat het onmogelijk is om het fail-safe te maken.
11-10-2018, 18:49 door karma4 - Bijgewerkt: 11-10-2018, 18:50
Dubbel
11-10-2018, 18:49 door karma4 - Bijgewerkt: 11-10-2018, 18:50
Dubbel2
11-10-2018, 18:50 door karma4
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik ben voor, dus ik steun het wel. Het is gewoon een goede security maatregel.

Onderbouwing??? Dit is gewoon een slechte reactie...
Je moet biometrische gegevens niet willen gebruiken voor authenticatie en/database koppelingen, en als het misgaat kun je niet je wachtwoord wijzigen....
Het bewijs dat je de persoon ook echt bent wordt het best benaderd door biometrie.
Aangezien je zelf uniek bent is het kolder om die uniekheid als iets dat je weet te zien. Je mist duidelijk inzicht in be eiliging.

Overigens lijk privacy first uit te zijn op het beschermen van privacy schenders. Je kent vast het boek 1984 met newspeak.
07-11-2018, 10:40 door Anoniem
Protest tegen vingerafdrukken op identiteitskaart: #ikweiger

De Gegevensbeschermingsautoriteit, de vroegere Privacycommissie, is er niet over te spreken dat onze vingerafdrukken vanaf volgend jaar op de nieuwe identiteitskaarten komen. De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft gisteren het wetsontwerp van minister Jan Jambon (N-VA) daarover goedgekeurd. Die beslissing gaat in tegen een advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit. Ook op Twitter komt er protest onder de hashtag “ikweiger”.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/25/protest-tegen-vingerafdrukken-op-identiteitskaart-ikweiger/

Vingerafdrukken op identiteitskaart: verplicht in heel de Europese Unie?

De federale regering wil dat op onze identiteitskaarten, behalve onze foto, ook twee vingerafdrukken worden opgeslagen. Het wetsontwerp wil fraude met identiteitskaarten bestrijden. Maar er is veel kritiek, omdat het de privacy van de burger zou bedreigen. Op sociale media maken tegenstanders met de hashtag #ikweiger hun onvrede duidelijk. Eerder dit jaar stelde de Europese Commissie al voor om vingerafdrukken op alle identiteitskaarten in de EU te verplichten. Er is een grote kans dat dit voorstel wordt goedgekeurd.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/30/vingerafdrukken-op-identiteitskaart-binnenkort-verplicht-in-hee/
07-11-2018, 12:52 door Anoniem
Door Anoniem: Nederlanders die het goed hebben stemmen liever op de vvd,
en intussen worden tot op heden,velen wetten ondertekend,die het
de meeste nederlanders moeilijk maken,en zeker voor diegene die onder de 41000 euro per jaar verdienen.

Ik ben voor de actieve kiesplicht,dit word de komende jaren alleen
maar belangrijker voor ons land.
Tja, alle partijen van rechts staan achter de vingerafdrukken opname op legitimatie bewijzen. Een aantal linkse partijen niet en dat is niet onlogisch omdat hun achterban dermate crimineel is dat als deze hun vingerafdrukken moeten afgeven dat ze dan geïdentificeerd en aangehouden kunnen worden. En dat moet natuurlijk voorkomen worden dus zijn bepaalde linkse partijen fel tegen de registratie. Zonder achterban geen partij, vrij simpel.
07-11-2018, 13:24 door Anoniem
die Jambon snapt het niet helemaal in 2016 wou hij dat burgers online een identiteitskaart konden aanvragen zodat zij 1 keer naar het gemeentehuis moesten en jaar daarop vingerafdrukken verplichten

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160501_02267332
07-11-2018, 15:27 door Anoniem
Detail: volgens mij ging het Europa om een digitale vingerafdruk.
Die staat dus niet op papier in je paspoort, maar bevindt zich in de chip van je identiteitskaart.
07-11-2018, 15:36 door Anoniem
Gelukkig kan je in Nederland met een rijbewijs ver komen om je te identificeren in Belgie ligt dat anders hoop dat ze geen vingerafdrukken in het rijbewijs gaan verplichten maarja in met de EU weet je het nooit .In het buitenland duitsland en belgie hebben ze mij nooit om een identiteitskaart gevraagd om me te identificeren met een rijbewijs kunnen ze ook vaststellen wie je bent.
07-11-2018, 17:22 door Anoniem
Door Anoniem: Detail: volgens mij ging het Europa om een digitale vingerafdruk.
Die staat dus niet op papier in je paspoort, maar bevindt zich in de chip van je identiteitskaart.
Eh... ik bedoel op je paspoort staat ie ook niet op papier,
en i.g.v. europese identiteitskaart had de europese commissie gedacht om de vingerafdruk eveneens op te nemen in de chip van je europese ID.
07-11-2018, 17:27 door karma4
Door Anoniem: Ik ben voor, dus ik steun het wel. Het is gewoon een goede security maatregel.
Ik ook. Het is veel beter dan de onbetrouwbaarheid met het vrouwen dat mensen de juiste persoon kunnen vaststellen.

Het is ook beter dan vertrouwen op iets wat je zou weten.
Biometrie is onvervangbaar omdat het zo uniek is, mits je het goed meet.
07-11-2018, 17:38 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Ik ben voor, dus ik steun het wel. Het is gewoon een goede security maatregel.
Ik ook. Het is veel beter dan de onbetrouwbaarheid met het vrouwen dat mensen de juiste persoon kunnen vaststellen.

Het is ook beter dan vertrouwen op iets wat je zou weten.
Biometrie is onvervangbaar omdat het zo uniek is, mits je het goed meet.

Als iedereen het steunt waarom dan geen irisscanner in het Amerikaanse leger identificeren ze mensen in oorlogsgebied met een irisscanner ze willen gewoon vingerafdrukken voor die 1% die crimineel is en is makkelijker als ze iedereen zijn vingerafdrukken hebben spoort makkelijker op.
07-11-2018, 17:41 door Anoniem
Waarom gewoon iris niet scannen?doen ze in schiphol ook bij zakelijke reizigers er zit toch wel iets achter waarom ze vingerafdrukken willen en dan ook zeggen dat er geen database er van is
08-11-2018, 09:50 door Anoniem
Door Anoniem:als ze iedereen zijn vingerafdrukken hebben spoort makkelijker op.
Inderdaad. Want onschuldig tot het tegendeel bewezen is, is ook maar zo contra-productief. En waarom daar ophouden? Eigenlijk zouden telefoongesprekken, internet-geschiedenis, gps-gegevens van de mobiele telefoon, alle wachtwoorden, en uiteraard microfoons en camera's in de slaapkamer ook ten beschikking moeten staan, want dat spoort makkelijker op. Wat een ongelofelijk naïeve mening is dat zeg.
08-11-2018, 13:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben voor, dus ik steun het wel. Het is gewoon een goede security maatregel.
Een zinloze maatregel noem ik nou niet bepaald een goede security maatregel.
08-11-2018, 13:28 door Anoniem
Steun Géén vingerafdrukken in identiteitskaarten!

Alsof het iemand wat kan schelen of wij dat wel/niet steunen. Goed voor je ego, dat je kan roepen dat je tegen bent.
08-11-2018, 13:29 door Anoniem
als ze iedereen zijn vingerafdrukken hebben spoort makkelijker op.

Indien je alle burgerrechten opheft, en de politie ongelimiteerde bevoegdheden toekent, dan spoort het ook gemakkelijker op. Maar of het een goed idee is, dat is een hele andere vraag.
08-11-2018, 13:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:als ze iedereen zijn vingerafdrukken hebben spoort makkelijker op.
Inderdaad. Want onschuldig tot het tegendeel bewezen is, is ook maar zo contra-productief. En waarom daar ophouden? Eigenlijk zouden telefoongesprekken, internet-geschiedenis, gps-gegevens van de mobiele telefoon, alle wachtwoorden, en uiteraard microfoons en camera's in de slaapkamer ook ten beschikking moeten staan, want dat spoort makkelijker op. Wat een ongelofelijk naïeve mening is dat zeg.

Als ze nou eens iedereen bij voorbaat chippen, of wacht, misschien al steriliseren (behalve de Select Few) dan schieten we aardig op. Dan laten we de meerderheid denken (zonder het van elkaar te weten) dat ze kans maken om bij de Select Few te horen zodat zij blijven competeren met elkaar, niet wetende dat geen van hen het zal maken bij de volgende systeem upgrade.

A la Steve Jobs van Apple houden we ze een appel voor dat het na de upgrade mooi en prachtig zal worden, zo'n ecosysteem en dat iedereen er een rol in krijgt (ware het niet dat dit alles natuurlijk een grote leugen is die bedrijven als Microsoft al decennia lang aan hun klanten verkopen...) Hoe verkoop je iets? Door eerst iets weg te geven natuurlijk, zogenaamd voor niks (gratis) dat kan software zijn of kennis in de vorm van boeken of mondelinge overdracht.
08-11-2018, 19:24 door karma4
Door Anoniem:
Als iedereen het steunt waarom dan geen irisscanner in het Amerikaanse leger identificeren ze mensen in oorlogsgebied met een irisscanner ze willen gewoon vingerafdrukken voor die 1% die crimineel is en is makkelijker als ze iedereen zijn vingerafdrukken hebben spoort makkelijker op.
Ik heb het niet over opsporing.
Heb je wel er wel aan gedacht dat het kunnen uitsluiten van persoonsverwisseling privacy beschermd is.
Het is een risico impact afweging welke mate van zekerheid in autenticatie in een geval vereist is.

Het admin:admin als aanpak is een te open deur.
In dat zelfde kader "we hebben een bsn waarmee de administratie gedaan kan worden... doen "
Identificatie en autenticatie zijn aparte dingen die je niet door elkaar moet halen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.