image

Duitse overheid vraagt Apple en Amazon om reactie op chip-verhaal

maandag 8 oktober 2018, 13:13 door Redactie, 2 reacties

De Duitse overheid heeft Apple en Amazon gevraagd om een reactie op het bericht van Bloomberg Businessweek dat er servers met malafide microchips bij de bedrijven zijn aangetroffen. Zowel Apple als Amazon ontkennen het verhaal van Bloomberg en stellen dat er geen malafide microchips zijn gevonden.

De Amerikaanse en Britse overheid lieten vervolgens weten dat ze niet aan de beweringen van Apple en Amazon twijfelden. Het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, stelt dat het op dit moment niet de waarheid van het Bloomberg-artikel kan beoordelen. Wel wordt het verhaal serieus genomen, omdat manipulatie van hardware een bekend probleem is.

Naar aanleiding van de berichtgeving heeft het BSI Apple en Amazon benaderd en gevraagd om een reactie. Daarnaast vraagt de Duitse overheidsinstantie aan fabrikanten die producten voor de Duitse overheid leveren om informatie over dergelijke gevallen en wat ze doen om manipulatie van hardware tegen te gaan. "Ongeacht of de huidige mediaberichten kloppen, moeten bedrijven die it-producten voor gevoelige omgevingen produceren of configureren maatregelen nemen om hun supply chain te beveiligen", aldus het BSI.

Supermicro

Volgens Bloomberg, dat zich op 17 anonieme bronnen zegt te baseren, heeft een eenheid van het Chinese leger een malafide microchip ontwikkeld die aan moederborden van Supermicro is toegevoegd. Deze moederborden werden vervolgens in servers voor allerlei bedrijven gebruikt. Via de chip zou het mogelijk zijn om systemen op afstand over te nemen.

Supermicro heeft op de eigen website een verklaring geplaatst waarin het de berichtgeving ontkent. "Supermicro heeft nog nooit malafide chips gevonden, of is door klanten over de ontdekking van dergelijke chips geïnformeerd", aldus de verklaring van het bedrijf. Verder laat Supermicro weten dat het nog nooit door zowel binnenlandse als buitenlandse overheidsdiensten is benaderd over dergelijke claims.

Reacties (2)
08-10-2018, 13:48 door Anoniem
Goed dat de duitse overheid kritische vragen stelt en niet klakkeloos meegaat in wat de Britten en Amerikanen doen!
Nederland zou ook om een verklaring met duidelijke bewijs materiaal moeten vragen, zowel aan Bloomberg en Apple en Amazon!
11-10-2018, 17:15 door Anoniem
Inderdaad heel goed gezien duitsers. Maak er werk van. Jullie staan om de " Deutsche Gründlichkeit ". Dat de laatste steen boven mag komen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.