image

Apple en Cisco verzetten zich tegen wetsvoorstel Australië

maandag 15 oktober 2018, 16:12 door Redactie, 2 reacties

Een aantal technologiereuzen waaronder Cisco en Apple verzetten zich hevig tegen een Australisch wetsvoorstel om toegang te verschaffen tot versleutelde content. Cisco, Apple en Mozilla verwijten de Australische regering dat het een achterdeur wil inbouwen in hardware en software die gebruikmaakt van encryptie.

Het voorstel (pdf) voor de 'Assistance and Access Bill' ligt nu nog bij de parlementscommissie voor Inlichtingen en Veiligheid. De wet zou via een 'Technical Capability Notice' de mogelijkheid openlaten om toegang te kunnen krijgen tot bepaalde versleutelde content. Ook zouden communicatieproviders hier niets over mogen documenteren.

De wet moet de politie en opsporingsdiensten toegang geven tot online versleutelde communicatiediensten die soms ook door criminelen worden gebruikt. De regering zou niet uit zijn op het verzwakken van encryptie, schrijft de Australische CIO.com.

Toch is het volgens Apple verkeerd om de beveiliging voor miljoenen klanten die zich aan de wet houden, te verzwakken om onderzoek te kunnen doen naar een paar klanten die mogelijk een bedreiging vormen. Het zou namelijk niet mogelijk zijn om slechts een enkeling toegang tot versleutelde data te verschaffen zonder dat de beveiliging zwakker wordt. "Encryptie is gewoon wiskunde en elk proces dat het wiskundige model verzwakt om de data van gebruikers te beschermen, zal daarom de beveiliging voor iedereen verzwakken", redeneert Apple.

Het Australische wetsvoorstel komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het land is samen met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Nieuw-Zeeland al enkele jaren op zoek naar een manier om toegang te krijgen tot versleutelde berichten.

Ook Europol waarschuwde in 2016 voor het feit dat het versleutelen van data een probleem is in driekwart van de zaken die de organisatie onderzoekt.

Reacties (2)
15-10-2018, 16:34 door Anoniem
Wat een vieze bedoeling daar. Boycotten die handel!!
15-10-2018, 22:09 door Anoniem
Als de bedrijven lef hebben stoppen met het leveren van apparatuur op het moment dat de wet aangenomen wordt. Ik denk dat binnen de korste keren de druk te groot wordt als ze geen iphones meer kunnen kopen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.