image

EU wil cyberaanvallen sneller en harder aanpakken

vrijdag 19 oktober 2018, 16:32 door Redactie, 9 reacties

De leiders van acht Europese landen, waaronder Nederland, willen dat cyberaanvallen, zoals de recente poging om het wifi-netwerk van de OPCW te hacken, sneller worden vervolgd. De EU-leiders hebben donderdag tijdens een bijeenkomst in Brussel de aanval op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag veroordeeld.

Hackers moeten sneller gepakt worden omdat een gebrek aan actie de indruk zou kunnen wekken dat cyberaanvallen onbestraft blijven. "Dergelijke bedreigingen en aanvallen (zoals in Den Haag, red.) versterken onze gezamenlijke wil om de interne veiligheid van de EU verder te verbeteren en ons vermogen en onze mogelijkheden om vijandige activiteiten van buitenlandse inlichtingennetwerken en andere kwaadwillenden op ons grondgebied en online te detecteren, te voorkomen, te verstoren en erop te reageren", zo staat in een verslag van de Europese Raad.

Het voorstel om harder op te treden tegen cyberaanvallen, komt van Groot-Brittannië. Nederland steunt het voorstel, evenals Litouwen, Estland, Letland, Denemarken, Finland en Roemenië.

In december van dit jaar zal een actieplan worden gepresenteerd zodat de EU gecoördineerd kan reageren op cyberaanvallen.

Reacties (9)
19-10-2018, 16:47 door Anoniem
Dat is bets mits men ook de 5-eyes aan gaat pakken ipv alleen Rusland, China of de eigen EU bevolking. Ik ben benieuwd hoe ze onomstelijke betrokkenheid gaat bewijzen in rechtzaken waar wel goede opsec gevolgd is.
19-10-2018, 16:50 door Anoniem
Ik hoop dat er ook concrete technische maatregelen in dat aanpak wordt beschreven. Europa is ver achtergebleven kwa hacken vergeleken met USA, Rusland, China, Iran, Noord-Korea en Israel.
19-10-2018, 16:58 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is bets mits men ook de 5-eyes aan gaat pakken ipv alleen Rusland, China of de eigen EU bevolking. Ik ben benieuwd hoe ze onomstelijke betrokkenheid gaat bewijzen in rechtzaken waar wel goede opsec gevolgd is.

We worden het meest vanuit het Westen gehacked (de britten en de USA). Alleen kunnen wij Europeanen ons niet beschermen tegen deze landen. Daarom richt Europa en vooral Nederland zich op de Russen en Chinezen.
De grootste hacks in Europa waren de Britten en Amerikanen.
Stuxnet(dat over Nederlandse computers heen is gegaan), Gemalto etc.
19-10-2018, 17:03 door Anoniem
De AIVD heeft al de oplossing kijk maar op twitter!
https://twitter.com/AlVDnl
19-10-2018, 18:16 door Anoniem
Laten ze eerst maar eens facebook en Google aanpakken voor het mee helpen faciliteren van het Amerikaanse monitoring en surveillance systeem. Maar dan geeft men niet thuis. Wel de splinter zien in het Russische en Chinese oog etc., maar blind zijn voor de balk in de eigen veertien Anglo-Amerikaanse "eyes". We zijn al lang een additionele Amerikaanse staat. Vervolgens hun eigen burgers maar volstoppen met massa media sprookjes, misinformatie en propaganda voor de agenda van steeds meer voor de elitaire kaste en steeds minder voor de rest. We helpen er allemaal aan mee, dus het is ons eigen schuld.

Omdat al veel te veel gewone mensen het in de gaten beginnen te krijgen, moeten ze nu ook al naar bannen en openlijke censuur van ongewenste meningen grijpen. Niemand, die het wil benoemen zo het is. Ik doe wellicht een onvolledige pogingen, maar vooruit het moet maar.

En wat de technologie betreft, websites met 159 security aanbevelingen, is dat gewoon, gezond of zeer ongezond. Zijn de mensen, die het in de lucht moeten houden met voldoende veiligheidsbesef opgeleid of worden ze met opzet dom en afhankelijk gehouden. Ik vraag het me echt af.
19-10-2018, 18:34 door Anoniem
Met hulp en techniek uit.. tadadada Tel Aviv.
19-10-2018, 21:33 door Anoniem
Door Anoniem: Met hulp en techniek uit.. tadadada Tel Aviv.

Ja, alles kopen ze uit Israel. Ipv dat ze hier in eigenvolk gaan investeren en educeren ontwikkelen de criminelen in Israel alleen maar en kopen wij hacktools met Nederlandse belastinggeld van Tel Aviv.
20-10-2018, 09:34 door Anoniem
Wacht ff... EU wil dit harder aanpakken, maar ondertussen vervolgt NL Russische hackerd niet eens strafrechterlijk? Lijkt me dat harder aanpakken dan ook weinig zin heeft.

Kan het soms zijn dat de Nederlandse inlichtingendiensten wisten dat ze geen kans maakten in de rechtzaal? Waarom laat je anders criminelen lopen?
20-10-2018, 12:06 door Anoniem
Beste anoniem van 9:34,

Dit soort staatsacteurs worden (met meestal nog een diplomatieke status op zak) gewoon de grens over gezet. Algemeen gebruik in die kringen Zo gaat dat tussen naties. De drie Russen in het VK zijn ook gewoon op het vliegtuig naar Moskou gezet.

Gewone cybercriminelen en hackers mogen natuurlijk wel uitgeleverd worden, (mits er een uitleveringsverdrag bestaat) of soms niet als UK dat niet wil, zoals destijds met de autistische NASA hacker.

Met anderen, zoals de Saoedische journalist laatstelijk in de eigen ambassade in Turkije loopt het minder goed af, maar hij was dan ook in de ogen van sommigen al behoorlijk extremistisch en fanatiek bezig geweest.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.