image

Overheid start campagne voor inlogmiddel eHerkenning

dinsdag 23 oktober 2018, 12:54 door Redactie, 15 reacties

De overheid is een nieuwe campagne gestart om het inlogmiddel eHerkenning onder de aandacht van ondernemers te brengen. EHerkenning is een inlogmiddel voor ondernemers om zaken als belastingen, subsidies, voertuigoverschrijvingen en wijzigingen in het Handelsregister te regelen.

In de loop van 2019 zijn ondernemers steeds vaker verplicht om eHerkenning te gebruiken voor de toegang tot de online dienstverlening van overheidsorganisaties, zo laat Logius weten, de instantie die zorgt voor de digitale dienstverlening van de overheid. Elf van de twaalf provincies en 263 van de 380 gemeenten zijn inmiddels aangesloten op eHerkenning. Ook zal het binnenkort voor ondernemers mogelijk worden om met eHerkenning op het Werkgeversportaal van het UWV in te loggen.

Inloggen met eHerkenning kan via wachtwoord en gebruikersnaam, al dan niet aangevuld met sms-code, via een app gegenereerde code of een One Time Password (OTP) dat via een token is gegenereerd. Op het hoogste betrouwbaarheidsniveau wordt er ingelogd via een PKIoverheid persoonscertificaat. EHerkenning biedt in totaal 5 betrouwbaarheidsniveaus.

Hoe hoger het betrouwbaarheidsniveau, hoe meer zekerheid de dienstverlener krijgt over de online identiteit van de gebruiker. Voor een middel op een hoger betrouwbaarheidsniveau moeten gebruikers bij de aanvraag meer controlestappen doorlopen om hun identiteit en handelingsbevoegdheid vast te stellen. Zo wordt bijvoorbeeld bij de aanvraag van de twee hoogste niveaus het originele identiteitsdocument gecontroleerd. Een eHerkenningsmiddel is daarnaast persoonsgebonden en mag niet worden overgedragen of gedeeld.

Bestaande zakelijke inlogmiddelen worden op termijn afgeschaft, zodat eHerkenning overblijft. Ondernemers hebben dan nog maar één inlogmiddel nodig om online zaken bij Rijksoverheid, gemeenten, provincies, waterschappen en private organisaties te regelen. De nu gelanceerde campagne richt zich op ondernemers die niet in het bezit zijn van een persoonlijk eHerkenningsinlogmiddel en niet bekend zijn met eHerkenning. Het ministerie van Economische Zaken liet eerder weten dat de nieuwe online identificatie ondernemers jaarlijks enkele tientjes gaat kosten, afhankelijk van de gekozen leverancier.

Reacties (15)
23-10-2018, 13:00 door Anoniem
EHerkenning kost geld, laat de overheid dat maar betalen, ik betaal toch belasting...
23-10-2018, 13:19 door Anoniem
Leuk toch dat gedram met verplichtingen. Terwijl ze nog steeds hun eigen ieceetee maar nauwlijks in de lucht weten te houden. Nietwaar, belastingdienst?

De diep trieste grap is dat dit een soort van anti-automatisering is. In plaats van dingen soepeler en beter te laten verlopen moeten anderen, zoals hier ondernemers, extra werk verzetten zodat de overheid goede sier kan maken met "kijk ons toch eens modern zijn". Maar werken? Eh, het blijven Ambtenaren.
23-10-2018, 13:42 door Anoniem
Wat ik lees: "je moet betalen om je belastingen te mogen invullen"
23-10-2018, 13:54 door Anoniem
Opzich een hele goede actie van Logius, alleen waarom moet je bij externe partij betalen voor de eHerkenning en niet gewoon aan de overheid?
We kunnen de beveiliging bij de overheid meer vertrouwen dan bij 1 of andere commerciele bedrijf.
23-10-2018, 13:55 door Anoniem
We moeten DOOR met de digi-dwang! DOOR!
23-10-2018, 14:10 door Briolet
Door Anoniem: Wat ik lees: "je moet betalen om je belastingen te mogen invullen"

Ten dele waar. Dat wat je moet betalen gaat van de winst af, dus de winstbelasting gaat omlaag. (-:

Maar het is persoonsgebonden. Dus als meerdere mensen aangiftes doen, moet je nu voor elke persoon een eHerkenning aanschaffen.
23-10-2018, 15:44 door Anoniem
Ondernemers hebben dan nog maar één inlogmiddel nodig om online zaken bij Rijksoverheid, gemeenten, provincies, waterschappen en private organisaties te regelen.

Was het maar waar. Binnen een grote onderneming heb je al gauw tientallen eHerkenning accounts nodig. Aanvragen is een hoop gedoe en iedere keer moet er weer een kopie ID meegestuurd worden. Schijnveiligheid en alles behalve gebruiksvriendelijk.
23-10-2018, 16:41 door Anoniem
Door Anoniem: Opzich een hele goede actie van Logius, alleen waarom moet je bij externe partij betalen voor de eHerkenning en niet gewoon aan de overheid?
We kunnen de beveiliging bij de overheid meer vertrouwen dan bij 1 of andere commerciele bedrijf.
Helemaal mee eens!
23-10-2018, 17:10 door Raido
Door Anoniem: EHerkenning kost geld, laat de overheid dat maar betalen, ik betaal toch belasting...
Ook al ben ik groot voorstander van de 'ik betaal toch belasting, dus moet alles gratis zijn' redenering... we betalen ook voor een paspoort etc.
23-10-2018, 18:00 door Anoniem
Door Raido:
Door Anoniem: EHerkenning kost geld, laat de overheid dat maar betalen, ik betaal toch belasting...
Ook al ben ik groot voorstander van de 'ik betaal toch belasting, dus moet alles gratis zijn' redenering... we betalen ook voor een paspoort etc.
Voor een paspoort kan ik er nog wel inkomen: Je hebt 't alleen nodig als je toch wel naar het buitenland gaat.

Maar voor bijvoorbeeld hetzelfde in kredietkaartformaat is dat helemaal niet redelijk, of zelfs maar handig. Want je moet zo'n ding hebben, altijd, overal. Het is ook niet eens in jouw belang, maar uit Ambtelijke gemakszucht. Vandaar dat de leges voor die kaart van rechtswege zijn afgeschaft. En toen kwam er de minister en die zei, "neuhj, gewoon betalun!" zonder verder duidelijke rechtsbasis.

Kijk, uiteindelijk komt alles uit de staatsruif en dus uit de portemonnee van de belastingbetaler. Alles. Niets is echt gratis. Maar of het handiger is om eindeloos geld rond te pompen of het gewoon binnen de overheid zelf administratief af te handelen, nouja, dat ligt er maar net aan wat je wil bereiken. Deze overheid gaat meestal voor de zelfbetaalde bezigheidstherapie voor de burger, ten behoeve van eigen gemak, of vrindjes, of wat ook. Maar dat hoeft niet.
23-10-2018, 21:47 door Anoniem
Mooi kan ik nu eindelijk mijn Estonian Eid gebruiken?
24-10-2018, 10:34 door Anoniem
"Inloggen met eHerkenning kan via wachtwoord en gebruikersnaam, al dan niet aangevuld met sms-code, via een app gegenereerde code of een One Time Password (OTP) dat via een token is gegenereerd. Op het hoogste betrouwbaarheidsniveau wordt er ingelogd via een PKIoverheid persoonscertificaat. EHerkenning biedt in totaal 5 betrouwbaarheidsniveaus." Betrouwbaarheidniveau?

En dat alles is te kopiëren en/of te kraken: ON-Betrouwbaarheidniveau! Want alles wat via PC of iets anders verbonden is of wordt, is uiteindelijk niet betrouwbaar.

Alweer lang geleden hebben de goede banken het witte garen en het buskruid uitgevonden met de "identifier". Een klein onhandig hebbedingetje waarmee cijfertjes gegenereerd kunnen worden. Dus niet die domme kaartlezers-met-een-draadje-aan-de-PC van "andere" banken. Bij mijn weten is dat hebbedingetje nog nooit gekraakt.
Waarom toch al die andere dingen verzinnen?
04-12-2018, 14:10 door Anoniem
EHerkenning kost geld, laat de overheid dat maar betalen, ik betaal toch belasting...

Jij wilt graag nog meer belasting betalen, om het bedrijfsleven te ontlasten ? Immers is dat de implicatie van je opmerking, dat je wilt dat er meer betaalt wordt vanuit de belasting, en minder direkt door ondernemers.

Mij ontgaat daarbij de logica; indien de overheid meer uitgeeft moet er immers ook meer binnenkomen.
18-02-2019, 15:48 door Anoniem
Dus de DigID met de bijbehorende app en sms controle is niet veilig meer.....? Goed te weten!

Ik voel mij zeer beledigd wanneer personen mij onder druk zetten om een kopie van mijn ID mee te zenden met de smoes om veiligheid te waarborgen omdat daarmee ook weer een veiligheidsprobleem gecreëerd wordt. Zeker nooit slachtoffer geweest van ID fraude? Dit kan mensen meerdere jaren achtervolgen en 24/7 dusdanig belasten dat zelfmoord overwogen wordt. Ik heb niet zo heel veel problemen met dictators, Nederland zit er vol mee. Waar ik wel erg mee zit is wanneer die OER en OER stom en naief zijn. Ik voel mij dan namelijk genoodzaakt heel erg in opstand te komen om mijn eigen veiligheid te waarborgen. Justitie kan het niet helaas.
03-09-2019, 12:14 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Wat ik lees: "je moet betalen om je belastingen te mogen invullen"

Ten dele waar. Dat wat je moet betalen gaat van de winst af, dus de winstbelasting gaat omlaag. (-:

Maar het is persoonsgebonden. Dus als meerdere mensen aangiftes doen, moet je nu voor elke persoon een eHerkenning aanschaffen.
Sorry hoor maar wat een domheid, onzinnige zaken betalen waardoor je winst minder wordt zodat je dan minder belasting moet betalen. Als je op dat niveau denkt geef ik je graag mijn rekeningnummer en maak al je winst naar mij over dan hoef je helemaal geen belasting meer te betalen. Geweldig toch, ij blij en ik blij. Ik betaal hier dan wel belasting over met heel veel plezier!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.