image

Google-adverteerders voor miljoenen euro's opgelicht door botnet

woensdag 24 oktober 2018, 11:10 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 24-10-2018, 12:37

Bedrijven en organisaties die via Google adverteren zijn door een botnet voor miljoenen euro's opgelicht, zo laat de internetgigant weten. Het botnet, dat TechSnab wordt genoemd, bestaat al enkele jaren en opent op besmette systemen verborgen browservensters om zo kunstmatig verkeer richting websites te genereren.

De bende achter het botnet creëerde allerlei websites waarop advertenties van Google en andere advertentienetwerken draaiden. Bedrijven betalen deze advertentienetwerken voor het tonen van hun advertenties op websites. De websites ontvangen vervolgens een bedrag van het advertentienetwerk. De verborgen browservensters op besmette systemen bezochten de frauduleuze websites, waardoor het leek alsof de advertenties door een groot aantal gebruikers waren gezien, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval was. De advertentiefraude vond zowel via websites als mobiele applicaties plaats.

Het onderzoek naar de fraude loopt nog, maar Google schat dat adverteerders die het Google-advertentienetwerk gebruikten om op websites en applicaties te adverteren voor minder dan 10 miljoen dollar zijn opgelicht. Het grootste deel van de fraude zou via advertentienetwerken van andere partijen hebben plaatsgevonden. Google stelt dat de command en control-infrastructuur van het botnet inmiddels uit de lucht is gehaald. Daarnaast is de Google Chrome Cleanup-tool in staat om de malware van besmette systemen te verwijderen. Verder zijn ook verschillende mobiele apps verwijderd die bij de fraude betrokken waren.

Reacties (6)
24-10-2018, 11:26 door Anoniem
Ik snap ook niet dat adverteerders niet meer naar het resultaat kijken. Wat maakt het uit of je advertentie 100 keer is gezien. Het maakt uit of je er een klant aan over houdt. Zelfde is met radio en tv, voor sommige producten/diensten totaal zinloos om daar te adverteren.
En reklame makers maar continu zeuren, het is branding branding, investeren in je naam, tuurlijk het is hun brood.

De bende achter het botnet creëerde allerlei websites waarop advertenties van Google en andere advertentienetwerken draaiden.
Ehhh, betekend dit dat google alleen maar onderzoek doet als ze zelf slachtoffer van 'click fraude' zijn? Anyway hadden ze maar een beter systeem moeten maken.
24-10-2018, 11:50 door Anoniem
Adverteren via google... hoe sneu kun je als bedrijf dan zijn?
Google gebruiken... hoe sneu kun je als gebruiker dan zijn?
24-10-2018, 12:02 door Anoniem
Zoals het hierboven staat lijkt het alsof bedrijven en organisaties worden opgelicht omdat zij Google en andere advertentienetwerken moeten betalen voor advertenties die de computergebruiker niet werkelijk te zien heeft gekregen. Dat klinkt vreemd, omdat een oplichter meestal niet bezig zal zijn om bijvoorbeeld Google te bevoordelen (die dan de inkomsten krijgt) maar om zichzelf te bevoordelen.

Als ik de eerste link in het artikel volg dan lees ik iets heel anders, namelijk dat TechSlab advertenties in webpagina's injecteert (via een op localhost draaiende proxy en via browser-addons) waar de makers van TechSnab zelf inkomsten uit krijgen.
24-10-2018, 12:42 door Anoniem
Door Anoniem: Adverteren via google... hoe sneu kun je als bedrijf dan zijn?

Waar heb je het over? Adsense is één van de grootste advertentie bedrijven?
24-10-2018, 13:43 door Anoniem
Door Anoniem: Adverteren via google... hoe sneu kun je als bedrijf dan zijn?

Google en internet zijn niet hetzelfde.
Moet dat dus niet zijn:

"Adverteren op het internet .. hoe sneu kun je zijn als bedrijf."


Advertenties op het internet zijn een van de grotere risico's op infecties voor je computer/laptop/telefoon/tablet.

Het wordt tijd dat adverteren op het internet (via derde partijen) verboden wordt.
Wil je adverteren, dan zelf hosten.
Maar dan ook voor de consequenties opdraaien als je infecties verpreid. (schadeclaims of vervolging)


Maar goed: Lang leve adblockers en tools als ghostery.
25-10-2018, 10:20 door Anoniem
Het is wel fijn dat dat soort botnets bestaan, want dan krijgen de adverteerders de indruk dat het gewoon helemaal prima gaat met hun campagne en weten ze niet dat de "normale" bezoekers allang allemaal een adblocker hebben :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.