image

"Cybercriminelen verruilen cryptominers voor ransomware"

donderdag 25 oktober 2018, 15:28 door Redactie, 3 reacties

Cybercriminelen die internetgebruikers via ongepatchte software met malware proberen te infecteren kiezen weer steeds vaker voor ransomware in plaats van cryptominers, zo stelt anti-malwarebedrijf Malwarebytes. Begin dit jaar lieten Cisco en Microsoft nog weten dat er juist een trend gaande was dat ransomware werd vervangen door cryptominers.

Cryptominers gebruiken de rekenkracht van een besmet systeem om cryptovaluta te delven. De afgelopen maanden kiezen cybercriminelen juist weer voor ransomware, zo stelt onderzoeker Jerome Segura. Een reden wordt niet door Segura gegeven, maar mogelijk hangt het samen met de dalende koers van cryptovaluta. Om internetgebruikers te infecteren maken cybercriminelen nog wel steeds op grote schaal gebruik van twee specifieke kwetsbaarheden.

Het gaat om een beveiligingslek in Internet Explorer dat op 8 mei van dit jaar door Microsoft werd gepatcht en een kwetsbaarheid in Adobe Flash Player waarvoor sinds 6 februari een beveiligingsupdate beschikbaar is. Internetgebruikers die deze updates niet hebben geïnstalleerd kunnen alleen door het bezoeken van een gehackte websites of het te zien krijgen van een besmette advertentie met malware geïnfecteerd raken.

Gebruikers krijgen dan ook het advies om hun software up-to-date te houden. Verder merkt Segura op dat Internet Explorer mogelijkheden voor cybercriminelen blijft bieden om nieuwe exploits te ontwikkelen, maar dat andere browsers zoals Edge mogelijk ook de aandacht zullen krijgen.

Reacties (3)
25-10-2018, 15:47 door Anoniem
Het enigste wat hier echt aan te doen is is een oogje dichtknijpen bij cryptominers zodat er daar terug meer markt voor is. Beter een traag systeem dan alles kwijt, spijtig genoeg.
25-10-2018, 17:59 door Anoniem
Het kan ook zo zijn dat Malware bytes de cryptominers niet meer kan detecteren.
25-10-2018, 20:59 door Anoniem
Door Anoniem: Het enigste wat hier echt aan te doen is is een oogje dichtknijpen bij cryptominers zodat er daar terug meer markt voor is. Beter een traag systeem dan alles kwijt, spijtig genoeg.

Ik weet het niet hoor, volgens mij klopt jouw redenatie niet. Ten eerste moet je gewoon backups maken, dan is de impact van ransomware de tijd die je dat kost plus restoren.
Ten tweede zeg je eigenlijk, er wordt minder te hard gereden omdat de boetes te hoog zijn geworden, nu rijdt men weer meer door rood. Als we nou te hard rijden gaan tolereren, dan wordt er weer minder door rood gereden.

Mijn redenatie zal vast wel niet kloppen, maar ransomware en cryptominen zijn vergif dat we moeten uitbannen door veiligere software te maken en tijdig te patchen en je verantwoordelijk te gedragen achter je toetsenbord.
Oogjes dichtknijpen, voor criminelen of crimineel gedrag, dat gaat te ver, dat kan echt niet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.