Poll
image

Wat moet het worden?

maandag 29 oktober 2018, 18:12 door Redactie, 47 reacties
Wintertijd
56.1%
Zomertijd
18.85%
Wisseling behouden
25.05%
Reacties (47)
29-10-2018, 18:51 door Anoniem
In principe bestaat er geen winter- en zomertijd. Er was altijd "tijd", dat komt overeen met de huidige wintertijd, de zomertijd is een economisch verzinsel. Willen we terug naar normale tijden, dan moeten we dus de wintertijd handhaven, tijd valt niet te manipuleren. De EU onder Juncker ziet liever zomertijd, maar dat is meer om de Britten een extra oor aan te naaien.
29-10-2018, 19:25 door Anoniem
Geef mij maar die zomertijd (dus gewoon een uur terug zetten) nu het om 5 uur al donker. Wij hoeven helemaal niet terug naar de normalen tijd. Tijd is verzonnen door de mens en wij kunnen die gewoon aanpassen naar onze wensen. Ben alleen benieuwd hoe dit gaat verlopen met alle computer systemen die hierop zijn ingesteld en misschien hardware matig niet anders kunnen functioneren.
29-10-2018, 20:57 door Anoniem
Door Anoniem: Geef mij maar die zomertijd (dus gewoon een uur terug zetten) nu het om 5 uur al donker. Wij hoeven helemaal niet terug naar de normalen tijd. Tijd is verzonnen door de mens en wij kunnen die gewoon aanpassen naar onze wensen. Ben alleen benieuwd hoe dit gaat verlopen met alle computer systemen die hierop zijn ingesteld en misschien hardware matig niet anders kunnen functioneren.

Tijd is niet verzonnen, wel relatief. Alleen de maateenheid is bedacht door de mens, jaren, uren, minuten etc.
bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Spacetime
29-10-2018, 21:20 door [Account Verwijderd]
Altijd +1 GWT. (UTC) dus 'wintertijd'

Waarom?

Oh zo fijn 's-avonds een uur langer licht wordt finaal tegengesproken door ons organisme waarvoor het van het grootste belang is om vooral in de ochtend zoveel mogelijk zonlicht te vangen waardoor vitamine D aangemaakt wordt. In de ochtend zijn wij daarvoor het meest ontvankelijk.

Stelling:

Hoog tijd dat er nog eens een onderzoek wordt uitgevoerd waar de niet te ontkennen connectie wordt gelegd tussen volksziektes zoals depressiviteit, maar ook slapeloosheid en emotionele storingen door het gebrek aan voldoende vitamine D om serotonine te produceren, een neurotransmitter die eenvoudig gesteld: van invloed is op de regulering van ons mentaal functioneren en deze adequaat mogelijk maakt, omdat al anderhalve generatie (sinds 1977) elke zomer - vanwege dat gebroddel met de tijd, wij te weinig zonlicht vangen/krijgen. Bovengenoemde kwalen zijn door die klote zomertijd al zo'n beetje overerfd.

Dus: weg met die vervloekte zomertijd die als je de lijn doortrekt een enorme wissel trekt op de gezondheid van de mens en daaruit voortvloeiend de financiele speelruimte in de gezondheidszorg.
29-10-2018, 21:49 door Anoniem
Elke nacht wintertijd
Elke nacht na enen een uurtje terug
Elke middag zomertijd
Elke middag na enen een uurtje vooruit
29-10-2018, 23:12 door Anoniem
We kunnen misschien in de zomer ook allemaal een uurtje eerder gaan werken... dan hoeven we de klok niet te verzetten, maar heb je wel hetzelfde effect ;-)
29-10-2018, 23:44 door Anoniem
Gewoon laten zoals het is. Ik snap al die ophef niet en waarom het gros er zo graag van af wil. De zoveelste hype die dankzij sociale media een groot podium heeft gekregen.

Dat het invloed heeft op de geestelijke gezondheid, weiger ik voor waar aan te nemen.
Mijn vader heeft zijn hele leven in ploegendienst gewerkt (inmiddels gepensioneerd) en is nog zo gezond als een vis.
Kijk ik naar mezelf, ik ben een zeer onregelmatige slaper (slaap- en wektijden variëren nogal). Ook ik ben kerngezond; ik ben nooit depressief of oververmoeid geweest.
Verder hoor je niemand over het feit dat men:
- ieder weekend doorhaalt in de kroeg/discotheek tot in de kleinste uurtjes
- met oud & nieuw langer opblijft
- naar de andere kant van de wereld vliegt
- 's nacht vaak eruit moet in geval van een pasgeborene
En nu opeens is dat ene uurtje per halfjaar wel een probleem? Hysterie om niks, als je het mij vraagt.
30-10-2018, 01:49 door Anoniem
De enige echte tijd in Nederland is wintertijd. Dat was al tientallen jaren zo voordat zomertijd begon.

Iemand die zomertijd als 'de' tijd voorstelt heeft niet helemaal door wat dat betekent.
30-10-2018, 07:19 door Anoniem
Waarom gaan we er niet gewoon tussenin zitten? --> GMT + 1,5 (y)
30-10-2018, 07:39 door Pandit
Ik baal altijd wanneer de wintertijd begint en ben blij wanneer eind maart de zomertijd begint, wat mij betreft mag in die paar maanden wintertijd ook de klok een uur voorruit (zomertijd). Argumenten als "Dan wordt het pas 9:30 licht in de winter" kunnen opgelost worden door out de box te denken, Laat scholen dan om 9:30 beginnen ipv 8:30 in de wintermaanden. Bijkomend voordeel is dat de scholieren de weg opgaan wanneer de werkenden op hun werk zijn. zo zijn er nog meer oplossingen te bedenken, Ik las vanmorgen dat het besluit is uitgesteld dus we kunnen hier nog even over Discussiëren :-)
30-10-2018, 09:04 door Anoniem
In december heb ik er bij bewolkt weer echt wel eens last van dat het donker is als ik naar mijn werk ga en donker als ik weer naar huis ga. Ik kan dan best verlangen naar zomertijd in de winter.

MAAR, als ik verder in mijn verleden kijk was ik zo'n tiener (en jonge volwassene) die 's ochtends nauwelijks uit bed te branden was. Later zijn er onderzoeken verschenen die aangaven dat dat iets heel natuurlijks is op die leeftijd, scholen een uur later laten beginnen had een duidelijk positief effect op leerprestaties.

De "jetlag" die jonge mensen 's winters ondervinden door uit hun natuurlijke ritme gedwongen te worden wordt nog eens versterkt als je 's winters de zomertijd gaat hanteren. Slaapdeskundigen en andere wetenschappers melden dat het grotere groepen negatief zal beïnvloeden.

Mijn persoonlijke ervaring hiermee is leeftijdafhankelijk. Mensen die dit soort dingen onderzoeken en effecten op veel grotere aantallen mensen kunnen beoordelen neem ik serieuzer dan mijn eigen oordeel.

Wintertijd, dus.
30-10-2018, 09:22 door Tubamaniak
Uitgaande van de werkelijke zonnestand : de zon zou om 12.00 u 's middags recht boven ons moeten staan in de zomer. Gaan we daarvan uit dan moet de klok nog iets verder terug. Zo'n 40 minuten.
Ik pleit daarom voor invoeren van zonne tijd !!! zoals tijd in mijn beleving hoort te zijn.
Zomertijd is mij tot nu toe een gruwel geweest. Ik moet dan verplicht meedoen aan een verschoven klok, terwijl het licht buiten mij anders dicteert. We denken maar dat we altijd alles kunnen maken, maar tijd en tijdstippen horen daar wat mij betreft niet bij. Respecteer in dezen de natuur.
30-10-2018, 10:48 door User2048
Door Tubamaniak: U
Ik pleit daarom voor invoeren van zonne tijd !!! zoals tijd in mijn beleving hoort te zijn.
Dat zou betekenen dat je binnen Nederland al een paar minuten tijdsverschil zou hebben tussen het oosten en het westen van het land. Dat was vroeger zo, voor de instelling van een standaardtijd. Met de opkomst van snelle treinen ontstond de behoefte aan een standaardtijd, omdat anders het spoorboekje zo lastig was. Zonnetijd vind ik een sympathiek idee, maar is niet haalbaar.
30-10-2018, 10:55 door User2048
Ik vind het interessant dat op het moment van schrijven van deze post het aantal voorstanders van de wintertijd ruim 55% is, en slechts 20% is voor de zomertijd. Terwijl bij de Europese volksstemming de zomertijd favoriet was. In het artikel dat gelinkt werd door The FOSS staat dat dat te maken heeft met de vraagstelling. Democratie is zo makkelijk te sturen met een paar woorden, dat we dit soort beslissingen beter aan wetenschappers kunnen overlaten. (Ik ben geen anti-democraat, ik heb het alleen over "dit soort" beslissingen)
30-10-2018, 11:20 door Tubamaniak
Over een paar minuten verschil binnen nederland doe ik niet moeilijk. Over uren verschil wél. Hoe moeilijk kan het zijn. De bol is al verdeeld in 24 tijdzones van 1 uur. Zodoende kun je op elke plek op de wereld +- binnen een uur nauwkeurig de zonnetijd volgen. Wat is dan het probleem ? Waarom daar nog weer een kunstmatige overlay op maken terwijl dat écht overbodig is ? My 2 cents. Depolitiseer dus deze discussie en volg in dezen de natuur, die het concept tijd al tijden voor ons heeft uitgewerkt. We hoeven het alleen maar te volgen....
30-10-2018, 13:26 door Anoniem
Stoppen met tijdzones en ook niet meer van 9 tot 5 werken.

Of aansluiten bij het menselijke bioritme (wat meer wintertijd is).
30-10-2018, 13:37 door Anoniem
Wintertijd gaat waarschijnlijk voor meer slachtoffers in het verkeer zorgen.
Op zich heb ik nooit zoveel moeite ervaren met omschakelen tussen zomer en wintertijd.
Volgens mij zit het meestal tussen de oren als je hier een probleem mee hebt, uitzonderingen daar gelaten.

Het oorspronkelijke hoofdmotief voor zomertijd in 1977 (mede onder invloed van de oliecrisis) was energiebesparing.
Zomertijd: 's ochtends langer donker (hoewel nog steeds vrij vroeg licht), ’s avonds langer licht, dus lampen later aan,
en dat zou energie en dus brandstof besparen in electriciteitscentrales.

Echter er is op dat gebied ondertussen nog wat anders gebeurd: verlichting is inmiddels vele malen zuiniger met ledlampen. Maar het totale electriciteitsverbruik gaat niet alleen over verlichting!
Sinds 1977 hebben de meeste mensen veel meer elektrische apparaten in huis gekregen, en het stroomverbruik daarvan heeft meestal niets of weinig te maken met de kwestie of het buiten nog licht is of niet.
Denk hierbij vooral aan koelkasten, wasmachines/drogers, TVs, computerapparatuur en elektrische verwarming en sluipverbruik van allerlei soorten apparaten in standby, en vooral minder moderne adapters/voedingen/transformatoren die constant in het stopcontact zitten. (mijn oude stereo heeft een sluipverbruik van >10 Watt, en kostte nodeloos richting 20 euro per jaar als deze 1 jaar in standby stond). Ook grote moderne TV-schermen hebben best veel honger naar energie met name als ze voor langere tijd aan staan. Grote OLED aan de muur hartstikke mooi, maar ze verbruiken vooralsnog duidelijk meer energie, en dat ga je echt wel merken als er veel TV wordt gekeken (tenzij je niet beter weet)
Zie https://www.rtings.com/tv/learn/led-oled-power-consumption-and-electricity-cost
Vanaf tegenwoordig ca. 47 a 48 inch schermgrootte (moderne LCD TV) loopt het energieverbruik duidelijk sneller op.

Dus de zomertijd gaat allang niet meer over een noemenswaardige energiebesparing op verlichting.
Maar er is wel een duidelijke invloed op het verkeer:
bijv. zons op-en ondergang die verblindt op de drukste momenten, of de combinatie verkeersdrukte, mist, neerslag én duisternis zulen de verkeersveiligheid zeker niet bevorderen, en kan mensenlevens gaan kosten bij een verkeerd besluit.
En daar zou men eens heel goed over moeten nadenken over wat dan waarschijnlijk het beste tijdschema is.
30-10-2018, 13:44 door Anoniem
Door Tubamaniak: De bol is al verdeeld in 24 tijdzones van 1 uur.

Hehehe een dag heeft 24 uur en er zijn 26 tijdzones --> https://www.zonsopgangzonsondergang.nl/tijdsverschil-berekenen/
30-10-2018, 13:45 door PietdeVries
Door Tubamaniak: Over een paar minuten verschil binnen nederland doe ik niet moeilijk. Over uren verschil wél. Hoe moeilijk kan het zijn. De bol is al verdeeld in 24 tijdzones van 1 uur. Zodoende kun je op elke plek op de wereld +- binnen een uur nauwkeurig de zonnetijd volgen. Wat is dan het probleem ?

Ik heb effe wat meer voorbeelden nodig... Als ik het goed lees heb je geen probleem met de 5 minuten tijdsverschil die Nederland zou moeten hebben, willen ze de zonnetijd volgen. Nederland mag dus van jou 1 tijdzone zijn. Ok - prima. Door naar Duitsland. Dat is groter. Mag dat ook 1 tijdszone zijn, of moeten dat er meer worden? En landen die schuin onder Duitsland liggen - wijken die dan zeg 20 minuten af van Duitsland en -40 van Nederland? Heeft Luxemburg dan z'n eigen tijdzone? En Monaco?

Als je dan toch iets wil vereenvoudigen, houd dan UTC aan, waarbij de werkdag ingericht mag worden door de lokale burger. Dan pas ben je vrij om te kiezen en kan je optimaal gebruik maken van de zon in de zomer en wat extra werken in de winter. En dan dus tegelijkertijd (badum-tss) weten hoe laat het overal op aarde is...
30-10-2018, 14:25 door Anoniem
Het enige dat leidend moet zijn is wat de natuurlijkste en gezondste optie voor de mens is. Dan kom je automatisch uit bij de wintertijd. Discussie opgelost!!!
30-10-2018, 14:31 door Anoniem
Door Anoniem: We kunnen misschien in de zomer ook allemaal een uurtje eerder gaan werken... dan hoeven we de klok niet te verzetten, maar heb je wel hetzelfde effect ;-)

Prima idee! Dan is het ook nog niet zo warm.
30-10-2018, 14:56 door Anoniem
Door Tubamaniak: Uitgaande van de werkelijke zonnestand : de zon zou om 12.00 u 's middags recht boven ons moeten staan in de zomer. Gaan we daarvan uit dan moet de klok nog iets verder terug. Zo'n 40 minuten.
Ik pleit daarom voor invoeren van zonne tijd !!! zoals tijd in mijn beleving hoort te zijn.
Zomertijd is mij tot nu toe een gruwel geweest. Ik moet dan verplicht meedoen aan een verschoven klok, terwijl het licht buiten mij anders dicteert. We denken maar dat we altijd alles kunnen maken, maar tijd en tijdstippen horen daar wat mij betreft niet bij. Respecteer in dezen de natuur.

Woon je in het oosten of het westen van het land?
De zon staat namelijk niet op beide locaties op hetzelfde tijdstip recht boven je.

Naast een tijd factor heb je dus ook een locatie nodig voor je stelling: om 12.00 uur recht boven me.
En voor europa (Nederland in het westen en Polen in het oosten) is die uitdaging nog groter.
30-10-2018, 15:06 door Anoniem
De Europese Commissie had ballen moeten tonen, en zelf de keuze moeten maken voor heel Europa. In plaats daarvan laten ze het vrij aan de individuele lidstaten, waarvan sommigen het weer beleggen bij hun inwoners.
Hoe kun je als Europese Commssie er dan voor zorgen dat je europese markt niet verstoort wordt door een wirwar van tijden.
De Europese Commssie verzaakt hier in een van haar taken. De eenheid binnen Europa bevorderen.

Of zijn minst hadden ze de gehele bevolking van europa kunnen raadplegen (ik zal het geen referendum noemen :-), en dan die keuze als advies mee kunnen geven.
Nu wordt de hete aardappel alleen maar van vertegenwoordiging naar vertegenwoordiging doorgeschoven.
Zo ook in Nederland, die (geen referendum) maar wel een raadpleging wil houden onder belangengroepen.

Lang leve de "Dis-United States of Europe".
30-10-2018, 16:22 door Anoniem
Kijk je naar de tijdzonekaart dan zouden we eigenlijk GMT moeten aanhouden, samen met Belgie, Frankrijk, Spanje, en natuurlijk Portugal en Engeland die dat nu al doen. Dan gaat de tijd een uur vooruit als je de grens met Duitsland overgaat.
30-10-2018, 16:23 door Anoniem
De zon hoeft helemaal niet om 12:00 uur op het hoogst te staan. In de zomer staat de zon rond 13:00-14:00 op het hoogst daar hoor je toch ook niemand over... Mij lijkt het beste de tijd zo te verschuiven dat iedereen het productiefst is, in het licht is het vele malen makelijker dingen te ondernemen. Maar hoe momenteel deze discussie in het algemeen een pietendiscussie 2.0 wordt lijkt mij het beste alles maar gewoon zo te laten zoals het is.
30-10-2018, 16:50 door Briolet
Door Anoniem: De enige echte tijd in Nederland is wintertijd. Dat was al tientallen jaren zo voordat zomertijd begon.

Nee, want tientallen jaren is niets. Voor de echte tijd moet je in duizenden jaren denken en dan is de echte tijd de tijd die door zonnewijzers aangegeven wordt.

Die echte tijd verschilt natuurlijk per plaats, maar als je als Nederland niet per plaats een eigen tijd wilt hebben, dan gebruik je Amersfoort als referentie. Op de stafkaarten is Amersfoort het middelpunt van Nederland. Amersfoort ligt op ongeveer 5,39 Graden OL wat inhoud zo'n GMT +21,5 minuten. (De klok nog eens 38,5 minuten terug zetten t.o.v. onze wintertijd).

Niet alle landen hebben tijdzones die 1 vol uur verspringen, 30 minuten komt ook voor en zelfs 15 minuten. Als we dus de tijd aanpassen naar één tijd voor heel Nederland, dan moet dat GMT +0:15 of GMT +0:30 worden.
30-10-2018, 17:20 door Anoniem
Bij het ontwikkelen van de ronde klok van 360 graden uit het platte vlak is het in de oudheid al fout gegaan.
De omgekeerde kwadratuur van de cirkel-tijd jaagt ons steeds maar voort in het rond.
Altijd maar het gevoel tijd te kort te komen, dat komt nu juist daar vandaan.
Een perfecte illusie of een wanbeleving?

Goed dat een koe geen klok kan kijken, maar wel een makke voor het beest bij het verzetten van de klok.
Hoe mensen het afspreken moeten zij weten, als ze er maar goed over nadenken.
Het milleniumprobleem komt voorlopig niet terug en besef steeds:
"De mens die lijdt het meest door het lijden dat hij vreest en zelden op komt dagen".
30-10-2018, 17:25 door Anoniem
Terug naar vroegah

Eigenlijk zou het wel eerlijk zijn als we weer terug gaan naar het systeem van voor 1940, of voor 1909!
Elke stad zijn eigen tijd , bij met of zonder Amsterdamse tijd (1909-1940).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdamse_Tijd

Want waarom moet de randstad haar zonnige voordelen blijven behouden op die eerder donkere leeglopende noord oost zuid achterhoek?
Of heeft het eigenlijk wel agrarisch voordeel dat het juist daar wat eerder licht wordt?

Vroeger was het wel lastig voor den reizigert, dat gemier met de wijzerplaat, maar tegenwoordig geen enkel probleem voor onze teletechniek.
Een tijdverspringende mobiel, als dat geen leven in de brouwerij brengt!
En denk is aan de innovatieve software markt, daar liggen kansen voor het bedrijfsleven voor innovatieve tijdgebaseerde producten.

Amsterdamse tijd (afgeschaft door de bezettende oosterburen), goed voor de economie en goed voor het humeur voor in de zonnige achtertuin.
Maar iedere stad helemaal vrij in se eige tijd ook gein probleum.

https://www.horlogeforum.nl/t/kleine-geschiedenis-nederland-en-de-tijdzone/48326
30-10-2018, 19:58 door Anoniem
Door Anoniem: De enige echte tijd in Nederland is wintertijd. Dat was al tientallen jaren zo voordat zomertijd begon.
Nou we hebben nu al langer de zomertijd (+1/+2) dan dat we ooit die "wintertijd" (+1) gehad hebben.
Die "tientallen jaren" dat was maar 28 jaar. Dus ik denk dat je een beetje overdrijft.

Als we "de enige echte tijd" willen hebben dan moeten we naar de Engelse tijdzone gaan, samen met Belgie, Luxemburg,
Frankrijk en Spanje. En daar dan eventueel de zomertijd van kiezen.
31-10-2018, 14:23 door Anoniem
Beseffen alle zomertijdfans wel dat dat "uur extra licht" ook betekend dat je een uur eerder op moet staan?

Misschien kunnen ze ook gewoon met hun werkgever afspreken dat ze een uurtje eerder beginnen en met hun familie dat ze een uurtje eerder aan tafel gaan, dan hebben ze ook hun extra lange avond, maar dan zonder mij ermee lastig te vallen.

Zomertijd is overheidsbetutteling van de eerste orde. Ergens heeft men bedacht dat we zomers een uurtje eerder op moeten staan en via deze klok-verordening wordt iedereen verplicht daaraan mee te doen.
31-10-2018, 14:53 door Anoniem
Door Anoniem: Terug naar vroegah

Eigenlijk zou het wel eerlijk zijn als we weer terug gaan naar het systeem van voor 1940, of voor 1909!
Elke stad zijn eigen tijd , bij met of zonder Amsterdamse tijd (1909-1940).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdamse_Tijd

Want waarom moet de randstad haar zonnige voordelen blijven behouden op die eerder donkere leeglopende noord oost zuid achterhoek?
Of heeft het eigenlijk wel agrarisch voordeel dat het juist daar wat eerder licht wordt?

Vroeger was het wel lastig voor den reizigert, dat gemier met de wijzerplaat, maar tegenwoordig geen enkel probleem voor onze teletechniek.
Een tijdverspringende mobiel, als dat geen leven in de brouwerij brengt!
En denk is aan de innovatieve software markt, daar liggen kansen voor het bedrijfsleven voor innovatieve tijdgebaseerde producten.

Amsterdamse tijd (afgeschaft door de bezettende oosterburen), goed voor de economie en goed voor het humeur voor in de zonnige achtertuin.
Maar iedere stad helemaal vrij in se eige tijd ook gein probleum.

https://www.horlogeforum.nl/t/kleine-geschiedenis-nederland-en-de-tijdzone/48326

Goed idee. In het oosten eerder licht is prima voor het boeren gebied. In de randstad wat langer licht 's avonds voor de kantoormensen.

Amsterdamse tijd is niet wenselijk voor Rotterdammers.
31-10-2018, 17:43 door Anoniem
Door Anoniem:

Wintertijd gaat waarschijnlijk voor meer slachtoffers in het verkeer zorgen.

klopt niet. op tv al uitgelegd.
Het voordeel in dat britse onderzoek is gebaseerd op een tijd die al onze wintertijd was, er zit namelijk al een uur verschil tussen gb en nl.
We hebben dat voordeel van minder slachtoffers in het verkeer dus in het algemeen al.
31-10-2018, 22:38 door Anoniem
Ik stel voor om met de Duitsers mee te gaan.
Als we daarvan afwijken kunnen we miljoenen DCF-klokjes wegmieteren.
01-11-2018, 07:50 door Anoniem
Door Anoniem: In principe bestaat er geen winter- en zomertijd. Er was altijd "tijd", dat komt overeen met de huidige wintertijd, de zomertijd is een economisch verzinsel. Willen we terug naar normale tijden, dan moeten we dus de wintertijd handhaven, tijd valt niet te manipuleren. De EU onder Juncker ziet liever zomertijd, maar dat is meer om de Britten een extra oor aan te naaien.

Tijd als begrip is natuurlijk wel een verzinsel. Het passeren van moment op moment uiteraard niet.
Er is ooit eens besloten dat de zon om 12u op het hoogste punt moet staan. Op zich logisch, want dat is de helft van 24 (uur). Maar daarmee is het uiteraard wel een verzinsel dus zowel zomer- en wintertijd zijn verzonnen :)
01-11-2018, 08:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: In principe bestaat er geen winter- en zomertijd. Er was altijd "tijd", dat komt overeen met de huidige wintertijd, de zomertijd is een economisch verzinsel. Willen we terug naar normale tijden, dan moeten we dus de wintertijd handhaven, tijd valt niet te manipuleren. De EU onder Juncker ziet liever zomertijd, maar dat is meer om de Britten een extra oor aan te naaien.

Tijd als begrip is natuurlijk wel een verzinsel. Het passeren van moment op moment uiteraard niet.
Er is ooit eens besloten dat de zon om 12u op het hoogste punt moet staan. Op zich logisch, want dat is de helft van 24 (uur). Maar daarmee is het uiteraard wel een verzinsel dus zowel zomer- en wintertijd zijn verzonnen :)
Inderdaad, als we onze biologische klok willen volgen is het misschien logisch om de klok zo aan te passen dat de zon niet om 12 uur op het hoogste punt staat maar halverwege de gemiddelde tijd die Nederlanders wakker zijn. Stel dat ze gemiddeld om 6 uur ‘s ochtends op staan en om 23 uur is dat dus 14:30u.
01-11-2018, 11:25 door Bartbartbart
Zwintertijd natuurlijk.. gewoon een half uur vooruit!
01-11-2018, 11:35 door Anoniem
Door Anoniem:Tijd als begrip is natuurlijk wel een verzinsel. Het passeren van moment op moment uiteraard niet.
Er is ooit eens besloten dat de zon om 12u op het hoogste punt moet staan. Op zich logisch, want dat is de helft van 24 (uur). Maar daarmee is het uiteraard wel een verzinsel dus zowel zomer- en wintertijd zijn verzonnen :)

Als je dit naar de praktijk door trekt dan zou je het hele jaar door op elke breedtegraag een anderer tijd moeten hanteren.
De zon staat namelijk niet overal tegelijk op haar hoogste punt, en omdat de Aarde niet recht staat, veranderd dat moment voor elke locatie ook nog eens gedurende het jaar. (seizoenen)


Door Anoniem:Inderdaad, als we onze biologische klok willen volgen is het misschien logisch om de klok zo aan te passen dat de zon niet om 12 uur op het hoogste punt staat maar halverwege de gemiddelde tijd die Nederlanders wakker zijn. Stel dat ze gemiddeld om 6 uur ‘s ochtends op staan en om 23 uur is dat dus 14:30u.

Als je dit doortrekt naar de praktijk dan hanteer jij een andere tijd dan je zoontje en je moeder. Ook al zou je allemaal in hetzelfde gebouw wonen. En moet je in de ochtend al beslissen hoe laat je in de avond gaat slapen. Want je middelt.
Dit zal echter wel een complete cahos tussen mensen veroorzaken, want hoe spreek je nog af dat je samen om 12.00 uur of 17.00 uur gaat eten? (of dat je dan just iemand niet stoort)


In plaats van pogingen te doen om de tijdzones kleiner te maken, zou je juist pogingen moeten doen om de tijdzones zo groot mogelijk te maken. Dan vermindert chaos en het continue verzetten van klokken.
01-11-2018, 11:42 door john west - Bijgewerkt: 01-11-2018, 11:43
Zomer of wintertijd onnatuurlijke constructies,maar mijn voorkeur is wakker worden met ochtendlicht en slapen als het donker is in Nederland tussen 22:00 - 24:00
01-11-2018, 16:31 door Anoniem
Door john west: Zomer of wintertijd onnatuurlijke constructies,maar mijn voorkeur is wakker worden met ochtendlicht en slapen als het donker is in Nederland tussen 22:00 - 24:00

Zou leuk werken als de dagen niet korter of langer wordt ;) het is toch echt vandaag rond 17.30 donker.
Dat is juist het probleem.
01-11-2018, 17:59 door Briolet
Door Anoniem:
Door john west: Zomer of wintertijd onnatuurlijke constructies,maar mijn voorkeur is wakker worden met ochtendlicht en slapen als het donker is in Nederland tussen 22:00 - 24:00

Zou leuk werken als de dagen niet korter of langer wordt ;) het is toch echt vandaag rond 17.30 donker.
Dat is juist het probleem.
Dat is op te vangen met een asymmetrische tijd. Je definieert niet alleen 12 uur als de hoogste stand van de zon, maar ook 6.00 als de opkomst en 18.00 uur als de ondergang. Dan is het om 17.30 altijd nog licht. (-:

Met een beetje elektronica in je klok wordt de weergave dan elke dag aangepast aan de berekende zonnestand. 's zomers heb je dan lange werkdagen en 's winters lekker korte. Over het hele jaar gezien, blijft de gewerkte tijd gelijk. De mens van een paar honderd jaar geleden paste zijn werkritme hier ook al op aan en werkte 's zomers langer. Evolutionair is de mens hier op gebouwd.
01-11-2018, 18:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Inderdaad, als we onze biologische klok willen volgen is het misschien logisch om de klok zo aan te passen dat de zon niet om 12 uur op het hoogste punt staat maar halverwege de gemiddelde tijd die Nederlanders wakker zijn. Stel dat ze gemiddeld om 6 uur ‘s ochtends op staan en om 23 uur is dat dus 14:30u.

Als je dit doortrekt naar de praktijk dan hanteer jij een andere tijd dan je zoontje en je moeder. Ook al zou je allemaal in hetzelfde gebouw wonen. En moet je in de ochtend al beslissen hoe laat je in de avond gaat slapen. Want je middelt.
Dit zal echter wel een complete cahos tussen mensen veroorzaken, want hoe spreek je nog af dat je samen om 12.00 uur of 17.00 uur gaat eten? (of dat je dan just iemand niet stoort)


In plaats van pogingen te doen om de tijdzones kleiner te maken, zou je juist pogingen moeten doen om de tijdzones zo groot mogelijk te maken. Dan vermindert chaos en het continue verzetten van klokken.

Ik heb het over een gemiddelde van heel nederland en dan daarop een vaste tijd ipv zomertijd/wintertijd op baseren. Stel dat de gemiddelde waaktijd van Nederlanders van 06:00 tot 23:00 zou zijn dan is het middelpunt van de ‘wakkere’ dag dus 14:30u. Als nu bijv in de zomertijd de zon in NL om 13:30u op zijn hoogste punt zou staan dan verzet je dus de klok nog een uur en hou je dat als landelijke tijd aan.
02-11-2018, 07:15 door Anoniem
Door Anoniem:Ik heb het over een gemiddelde van heel nederland en dan daarop een vaste tijd ipv zomertijd/wintertijd op baseren. Stel dat de gemiddelde waaktijd van Nederlanders van 06:00 tot 23:00 zou zijn dan is het middelpunt van de ‘wakkere’ dag dus 14:30u. Als nu bijv in de zomertijd de zon in NL om 13:30u op zijn hoogste punt zou staan dan verzet je dus de klok nog een uur en hou je dat als landelijke tijd aan.

De zon staat namelijk niet overal in Nederland (je weet wel dat kleine vlekje in de kaart) op hetzelfde moment op zijn hoogste punt.

Dus naast een gemiddelde van de waaktijd van de Nederlanders (wanneer meet je dat: in de zomer, in de winter, elke dag?) heb je ook nog zoiets nodig als een middelpunt van Nederland. Ook dat is een leuke uitdaging. Nederland is geen rechthoek.

En waarom dan niet meteen het gemiddelde van alle europeanen, en dan het middelpunt van europa aanhouden. dan hebben we een europese tijd. Of voor heel de wereld, dan heb je een wereldtijd.
Dat bespaart in ieder geval veel programemerwerk en klokwijzers verschuiven.
02-11-2018, 09:00 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-11-2018, 09:05
Door Bartbartbart: Zwintertijd natuurlijk.. gewoon een half uur vooruit!

Dan krijg je op 10 minuten na weer de situatie van tijdens de Duitse bezetting: Een tijdschaal in de buurt van Stettin (Polen) wat betekent dat hier gedurende de winter het pas een beetje normaal licht is in de ochtend om 09:20 uur.
Misschien lig jij 365 dagen per jaar tot 's-ochtends 09:00 uur in je bed maar een groot deel van de Nederlandse bevolking is 's-ochtends voor negenen al actief. De bouwvak moet 's-ochtends om 05:30 al uit de veren; zij beginnen om 07:00. Dat is een voorbeeld van een beroepsgroep die er echt niet om staat te springen om uren achtereen bij kunstlicht hun nogal gevaarlijke werk te moeten doen. En wat denk je wat al die 'lampjes' aan energie kosten? Overigens m.b.t daartoe:
Een ander punt is dat altijd +1,5 uur GWT ook tegen de doelstelling van energiebesparing in gaat, terwijl al uittentreure bekend is dat sinds 1977 de wederinvoering van de zomertijd, maar liefst +2 GMT tussen april en oktober, die doelstelling al niet is gehaald.

Kortom: 0 GMT is feitelijk het beste (situatie van voor 1940) maar dat zal wel helemaal geen reële optie zijn. Uitslapers en nachtbrakers hebben veel te veel invloed hier waarmee ik vooral bedoel: Junker, voorzitter EU. Die ook het hele jaar 'de zomer in zijn bol wil'.
02-11-2018, 10:04 door Anoniem
Geen zomertijd & Geen wintertijd.

Nu het al wintertijd is... De klok 30 min naar voren zetten en voor altijd laten staan!

WEG MET DIE WINTER/ZOMER TIJD
02-11-2018, 10:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:

Wintertijd gaat waarschijnlijk voor meer slachtoffers in het verkeer zorgen.

klopt niet. op tv al uitgelegd.
Het voordeel in dat britse onderzoek is gebaseerd op een tijd die al onze wintertijd was, er zit namelijk al een uur verschil tussen gb en nl.
We hebben dat voordeel van minder slachtoffers in het verkeer dus in het algemeen al.
Nietes: https://www.swov.nl/nieuws/verkeersveiligheid-en-wintertijd-0. (wat nou Brits onderzoek)
Een reden is dat in wintertijd zich een groter deel van de avondspits in het duister afhandelt.
Verder heeft een laagstaande zon in je gezicht in de spits (ochtend en avond, tenzij bewolkt) een verblindende werking, waardoor meer ongelukken gebeuren.
En met een laagstaande zon achter je, vallen de remlichten van auto's die voor je rijden minder op,
en rijdt men dus eerder met flinke vaart een kofferbak in...
05-11-2018, 09:57 door Anoniem
Door Anoniem: Verder heeft een laagstaande zon in je gezicht in de spits (ochtend en avond, tenzij bewolkt) een verblindende werking, waardoor meer ongelukken gebeuren.
En met een laagstaande zon achter je, vallen de remlichten van auto's die voor je rijden minder op,
en rijdt men dus eerder met flinke vaart een kofferbak in...

Dus je zegt eigenlijk dat er een verbod moet komen om met de auto te rijden tijdens een laagstaande zon.
Want dat veroorzaakt te veel ongelukken.:-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.