image

Mozilla test privacyvriendelijk verzamelen van telemetrie

dinsdag 30 oktober 2018, 11:14 door Redactie, 6 reacties

Mozilla test op dit moment een systeem dat op een privacyvriendelijke wijze telemetriegegevens van Firefox Nightly-gebruikers verzamelt. Om browsers te kunnen verbeteren verzamelen alle browserontwikkelaars statistieken en andere data over gebruikers en analyseren die vervolgens.

In het geval van Firefox moeten gebruikers hier toestemming voor geven. Toch moeten gebruikers in dit geval Mozilla vertrouwen dat hun data niet wordt misbruikt, op straat belandt of met een andere partij wordt gedeeld, zegt Mozillas Robert Helmer. Mozilla wil echter naar een situatie toe waarbij gebruikers de browserontwikkelaar niet meer hoeven te vertrouwen, zeker als het om gevoelige gegevens gaat die nu alleen via een opt-in zijn te verkrijgen.

Een nieuw systeem genaamd Prio dat is ontwikkeld door wetenschappers van Stanford University moet hierbij helpen. Het idee achter Prio is dat voor de meeste gevallen het niet nodig is om individuele data van gebruikers te verzamelen, maar alleen geaggregeerde gegevens. Prio, dat zich in het publieke domein bevindt, laat Mozilla geaggregeerde gegevens verzamelen, zonder dat de individuele data van gebruikers wordt verzameld.

Het doet dit door de browser de gegevens van gebruikers in twee delen op te laten splitsen. Deze gegevens worden vervolgens elk naar een verschillende server gestuurd. Individueel vertellen de gegevens niets over de gerapporteerde data, maar wel wanneer ze worden samengevoegd. Elke server verzamelt de datadelen van gebruikers en voegt deze delen samen. Vervolgens nemen de servers hun totaalwaarde en voegen die samen. Het resultaat is de totale waarde van alle gebruikers. Zolang één server eerlijk is, is er geen mogelijkheid om de individuele waarden van gebruikers te herleiden, zegt Helmer.

Mozilla heeft Prio gedurende een periode van zes weken onder Firefox Nightly-gebruikers getest. "Zodra we hebben gevalideerd dat het naar behoren werkt en het de privacygaranties biedt die we vereisen, kunnen we het toepassen waar het nodig is", aldus Helmer. Mozilla zal in de toekomst meer details over het systeem geven.

Image

Reacties (6)
30-10-2018, 13:37 door Anoniem
Het verzamelen van telemetrie is per definitie privacy onvriendelijk. De manier waarop het gebeurt is irrelevant en voor normale gebruikers oncontroleerbaar.
30-10-2018, 16:25 door Anoniem
Mozilla is wel cool. Maar goed, dat was Red Hat ook in het begin. Zelfs Microsoft! De hadden immers de DOS rom van IBM ge-reverse-engineerd zodat je een veel goedkopere PC uit Azië kon aanschaffen waar alle IBM-DOS programma's ook op werkten. Alleen Apple is consequent gebleven door de jaren heen. Altijd al te duur, zelfs als het voor geen meter meer werkte (wie herinnert zich systeem 7.5 nog met de Power-PC chip?).

Je moet ze in de gaten blijven houden. Allemaal.
30-10-2018, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem: Het verzamelen van telemetrie is per definitie privacy onvriendelijk. De manier waarop het gebeurt is irrelevant en voor normale gebruikers oncontroleerbaar.

Zonder een vorm van telemetrie doet uw GSM mobieltje het niet goed. Die leuke weerman- of vrouw van het Journaal zou het weerbericht niet fatsoenlijk kunnen voorlezen. Ook uw lekkere maaltijdsalade zou bedorven in de supermarkt terecht komen.

Zo zijn er wel meer zaken die, zonder telemetrie, niet mogelijk zouden zijn. Graag niet alle telemetrie over een kam scheren.

https://en.wikipedia.org/wiki/Telemetry
30-10-2018, 17:45 door Anoniem
De volgende stap : verkeer de andere kant op adverrrtising, ook wel reclame genoemd!

O,ja , firefox is niet privacy vriendelijk want de meeste privacy functies staan uit bij installatie.
Firefox is als een dijk bij ingebruikname waarbij men je standaard niet vertelt dat de sluis in die dijk een eindje verderop standaard wagenwijd open staat.

Dat is een vorm van consumentenbedrog maar kan door de beugel door het woord privacy in een niet aflatende stroom van gratis berichten vaag globaal te koppelen aan mozilla producten.
Firefox is net zo privacy vriendelijk als de browser van onze advertentievriend google chrome, zelf even de privacy functies activeren, iets wat veel mensen niet weten en dus niet doen.

Die denken dus dat ze privacyveilig browsen terwijl dat niet zo is.
Chrome is wat dat betreft vriendelijker dan firefox, omdat ze je geen lapje voorhoudt dat niet klopt.
30-10-2018, 19:04 door Anoniem
Testen ze dit toevallig ook bij Firefox Focus? Die app blijft tegenwoordig namelijk op de achtergrond actief en blijft data uitwisselen.
Toch raar bij een app die Mozilla een 'privacy browser' noemt. Zeer jammer, het is verder een fijne browser enkel snel switchen tussen scripts aan/uit ontbreekt.
31-10-2018, 12:37 door Anoniem
Door Anoniem: Mozilla is wel cool. Maar goed, dat was Red Hat ook in het begin. Zelfs Microsoft! De hadden immers de DOS rom van IBM ge-reverse-engineerd zodat je een veel goedkopere PC uit Azië kon aanschaffen waar alle IBM-DOS programma's ook op werkten.
Fout ;-) Microsoft *was* de ontwikkelaar van IBM DOS, MS heeft een licentie verstrekt aan IBM. Het BIOS is weliswaar clean-room gereversed, maar dat was toch echt het inmiddels al lang ter ziele gegane Compaq.
https://en.wikipedia.org/wiki/Compaq


Door Anoniem: Je moet ze in de gaten blijven houden. Allemaal.
Zekers!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.