image

Adobe dicht Acrobat-lek waardoor wachtwoordhash kon lekken

dinsdag 13 november 2018, 16:23 door Redactie, 0 reacties

Adobe heeft beveiligingsupdates voor Acrobat en Reader uitgebracht die een kwetsbaarheid verhelpen waardoor een hash van het NTLM-wachtwoord van de gebruiker kon lekken. Proof-of-conceptcode om het beveiligingslek te demonstreren is openbaar, maar Adobe is niet bekend met daadwerkelijke aanvallen.

De NT LAN Manager, en diens opvolger NTLMv2, is een challenge-en-response protocol voor het inloggen op Microsoft-accounts. Het wordt onder andere door Active Directory-omgevingen ondersteund. In het verleden zijn er vaker aanvallen waargenomen waarbij er Word- en pdf-documenten naar een doelwit werden verstuurd. Zodra het doelwit een dergelijk document opende werd de hash van zijn NTLM-wachtwoord naar de aanvallers teruggestuurd. Die konden vervolgens proberen om de wachtwoordhash te kraken en zo toegang tot het account te krijgen.

Hoewel Adobe de kwetsbaarheid als "belangrijk" heeft bestempeld en niet als "ernstig", krijgen gebruikers toch het advies om snel naar de nieuwste versie te updaten, waarbij als voorbeeld binnen 72 uur wordt gegeven. De nieuwste versies zijn Acrobat DC of Acrobat Reader versie 2019.008.20081, Acrobat 2017 of Acrobat Reader 2017 versie 2017.011.30106, Acrobat DC Classic of Acrobat Reader Classic versie 2015.006.30457 voor Windows en macOS.

Updaten kan via de automatische updatefunctie van de pdf-lezer, door de pdf-lezer handmatig naar updates te laten zoeken of de website van Adobe. Het softwarebedrijf zegt niet bekend te zijn met exploits die misbruik van de nu verholpen kwetsbaarheden maken.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.