image

32.000 .uk-domeinen offline gehaald wegens criminele activiteiten

woensdag 21 november 2018, 12:40 door Redactie, 0 reacties

Nominet, de organisatie die de .uk-domeinnamen beheert, heeft het afgelopen jaar meer dan 32.000 domeinen wegens criminele activiteiten offline gehaald. Een verdubbeling ten opzichte van de periode daarvoor. Op verzoek van politie en andere opsporingsdiensten werden van 1 november 2017 tot 1 november 2018 in totaal 32.813 domeinen uit de lucht gehaald.

Een toename van 16.632 domeinen ten opzichte van de periode daarvoor. Redenen voor het offline halen zijn onder andere fraude, schending van intellectueel eigendom en verkoop van medicijnen. Volgens Nominet gaat het om 0,27 procent van de in totaal meer dan 12 miljoen geregistreerde .uk-domeinen. "De opwaartse trend in offline gehaalde domeinen bevestigt dat criminelen naar kansen in de UK-namespace zoeken", zegt Russell Haworth, ceo van Nominet.

Eerder dit jaar lanceerde Nominet het "Domain Watch" initiatief, dat een algoritme gebruikt om nieuw-geregistreerde domeinen met een hoog phishingrisico offline te halen. Hierbij waarschuwt het systeem voor verdachte domeinen, waarna er een controle door een Nominet-medewerker plaatsvindt. Sinds de lancering in juli zijn er op deze manier 129 domeinen offline gehaald die zich voordeden als overheidssites of bedrijfssites.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.