image

"Eigenaren smart speakers berusten in privacyverlies"

dinsdag 27 november 2018, 14:50 door Redactie, 13 reacties

Eigenaren van smart speakers zoals de Amazon Echo en Google Home berusten in het privacyverlies dat met het gebruik van de apparaten samenhangt, wat aantoont dat er een gestage privacy-erosie plaatsvindt, zo stellen onderzoekers van de Universiteit van Michigan op basis van eigen onderzoek.

Voor het onderzoek werden 17 eigenaren van smart speakers en 17 mensen zonder geïnterviewd. De mensen zonder smart speaker geven als reden voor het niet hebben van een dergelijk apparaat dat ze het nut er niet van inzien of de aanbieders van de apparaten niet vertrouwen. Eigenaren hebben veel minder privacyzorgen en ruilen hun privacy in voor gemak. Daarbij zagen de onderzoekers verschillende niveaus van berusting in het privacyverlies (pdf).

"We ontdekten dat mensen berusten in het opgeven van hun privacy, en ze rationaliseren de keuze door te zeggen dat het maar een beetje meer data is dat Google of Amazon over ze krijgen", zegt onderzoeker Florian Schaub. "Dit baart mij zorgen. Het laat een gevaarlijke en oprukkende erosie van privacy en privacybeschermingen zien. Deze technologieën brokkelen langzaam de privacyverwachtingen af die mensen hebben."

Deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd of ze bekend waren met de privacymaatregelen die de speakers bieden. Zo wisten sommige gebruikers dat er een app was waarmee opgenomen informatie kan worden verwijderd. Een deel van de eigenaren gebruikte deze functie juist om opnamen terug te luisteren, bijvoorbeeld van kinderen of de babysitter.

Veel gebruikers wisten dat de apparaten over een mute-knop beschikken, maar sommigen dachten dat hiermee de speaker op stil kon worden gezet, niet de microfoon. Anderen die met de feature bekend waren vonden het niet praktisch om een knop in te drukken om een smart speaker te dempen.

De onderzoekers adviseren gezinnen die beslissen om een smart speaker aan te schaffen om hier binnen het gezin over te praten en de beschikbare privacyfeatures te gebruiken. "Wanneer je een smart speaker in je woning of kantoor plaatst moet je beseffen dat je een apparaat met een live microfoon introduceert in waarschijnlijk je meest intieme ruimte", merkt Schaub op.

Reacties (13)
27-11-2018, 16:15 door Anoniem
Ik vind het maar een suf gedoe, praten tegen apparaten en robots die terug praten. Alleen bij de Tomtom vind ik het iets toevoegen want dan kun je 2 handen aan het stuur houden terwijl je 'm bedient.
27-11-2018, 17:25 door Remmilou
...zo stellen onderzoekers van de Universiteit van Michigan op basis van eigen onderzoek.
Voor het onderzoek werden 17 eigenaren van smart speakers en 17 mensen zonder geïnterviewd.
Een onderzoel onder 34 mensen? Echt?
27-11-2018, 21:05 door Anoniem
Net als Google Chromecast. (voor aansluiten op je TV)
Tal van mensen die zo'n ding hebben aangeschaft volgens mij.
27-11-2018, 22:18 door Anoniem
Installeer pi-hole. monitor wat er allemaal gebeurd.
block
28-11-2018, 08:05 door Anoniem
Precies de reden waarom wij thuis zulke dingen *niet* willen hebben. Commerciële bedrijven zijn per definitie niet te vertrouwen. Everything you say can and will be used against you.
Buiten dat is praten tegen apparaten echt super suf. Zo vind ik het domste van Siri dat ik daar niet tegen kan typen. Waarom móet alles met spraak?
28-11-2018, 09:12 door Anoniem
Door Anoniem: Net als Google Chromecast. (voor aansluiten op je TV)
Tal van mensen die zo'n ding hebben aangeschaft volgens mij.
Verklaar u nader, luistert die ook mee?

Het is logisch dat deze (en daarmee Google) weet wat je via de Chromecast streamt, dat is gericht gebruik. Ik kan me niet indenken dat de Chromecast weet welke programma's je via andere kanalen raadpleegt op de TV. Maar ik laat me graag verrassen.
28-11-2018, 09:25 door Anoniem
Door Anoniem: Net als Google Chromecast. (voor aansluiten op je TV)
Tal van mensen die zo'n ding hebben aangeschaft volgens mij.

Wat bedoel je hiermee? Zover ik weet is de chromecast niet te vergelijken met zo'n home speaker.
28-11-2018, 11:46 door Anoniem
Daarvoor hebben we toch wetgeving voor? Om de mensen die niet capabel zijn in bepaalde situates, te beschermen.

Je kunt die mensen toch vergelijken met personen die een hypotheek krijgen, en het totaal niet kunnen betalen.
28-11-2018, 13:50 door Anoniem
Door Anoniem: Daarvoor hebben we toch wetgeving voor? Om de mensen die niet capabel zijn in bepaalde situates, te beschermen.

Je kunt die mensen toch vergelijken met personen die een hypotheek krijgen, en het totaal niet kunnen betalen.

Juist, dat heeft de hypotheek verstrekkers ook niet tegengehouden! Gewoon verbieden tenzij een fabrikant aan kan tonen dat de informatie binnenkamers blijft
28-11-2018, 15:18 door Anoniem
Door Remmilou:
...zo stellen onderzoekers van de Universiteit van Michigan op basis van eigen onderzoek.
Voor het onderzoek werden 17 eigenaren van smart speakers en 17 mensen zonder geïnterviewd.
Een onderzoel onder 34 mensen? Echt?

Lijkt op een afstudeer-project ....
28-11-2018, 16:03 door Anoniem
Word je dan niet sowieso al afgeluisterd door elke smartphone in huis? De meesten hebben toch ook zo'n "roep iets en je krijgt een onzinnig antwoord" functie dus die luisteren keurig de hele dag of er naar ze geroepen wordt.
En sowieso als er iets in huis is met een microfoon en een actieve verbinding naar buiten weet ik nooit zeker of ik niet afgeluisterd word. Een (web)cam kun je afplakken maar een microfoon is lastiger uit te schakelen als je je telefoon niet wil slopen.
28-11-2018, 17:45 door Anoniem
Door Redactie: "Eigenaren smart speakers berusten in privacyverlies"

Als dit al geen vorm van gewenning is, dan lijkt dit lijkt fenomeen van berusting wel ergens op het Stockholm-syndroom. Een gevaarlijke ontwikkeling. Big brother, die door de verwende consument zelf met open armen wordt ontvangen.

Men wordt door z'n "smart speaker" (of televisie) voortdurend gegijzeld door een privacy invader, maar men berust daarin door zichzelf wijs te maken dat dat allemaal wel "prima" is. Het moet blijkbaar eerst weer eens flink fout gaan.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stockholmsyndroom
28-11-2018, 23:31 door Werkezel
Anoniem vals aard me owe valse komentare d,n hele tijd hier !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.