image

22 malafide apps uit Google Play Store verwijderd

vrijdag 7 december 2018, 17:20 door Redactie, 5 reacties

Google heeft onlangs 22 apps uit de Google Play Store verwijderd waarmee klikfraude werd uitgevoerd opmobiele advertenties. De apps waren totaal goed voor meer dan twee miljoen downloads. Het betrof veelal games of functionele apps zoals een zaklamp (bv. Sparkle Flashlight). In werkelijkheid bevatte de apps een backdoor om advertentiefraude mogelijk te maken. Onderzoekers van Sophos die het onderzoek hebben uitgevoerd, noemen de apps Andr/Clickr-ad apps.

Sparkle Flashlight en twee andere apps kregen in maart een update die een geheime downloader bevatte. De overige 19 apps waren rond juni dit jaar beschikbaar in de Play Store en hadden al vanaf het begin de downloader aan boord.

Eenmaal geïnstalleerd meldden de apps zich bij een server die in beheer was bij de maker van de apps. Vanaf daar werden elke 80 seconden frauduleuze advertenties gedownload, meldt Ars Technica. Om te voorkomen dat gebruikers argwaan kregen, werden advertenties getoond in een scherm dat nul pixels hoog en nul pixels breed was. Vervolgens genereerde de apps kliks op advertenties afkomstig van zowel Android-telefoons als iPhones, omdat kliks op iPhones meer opleveren, aldus Sophos. De klikgegevens werden gemanipuleerd en kwamen zogenaamd van 33 verschillende soorten Android-telefoons en diverse iPhones van iPhone 5 tot 8 Plus.

Hoewel de apps op 25 november uit de Play Store zijn verwijderd, is de Command and Control-infrastructuur nog altijd actief, waarschuwt Sophos. Ook is niet bekend of alle mensen die de apps hebben geïnstalleerd de malware inmiddels hebben verwijderd.

De volledige lijst van de desbetreffende apps is te vinden op de website van Sophos.

Reacties (5)
08-12-2018, 07:59 door Anoniem
Krijgen mensen die deze apps hebben geinstalleerd daar bericht van, van Google? Bijvoorbeeld via de appstore of via een Google account?
08-12-2018, 10:18 door Anoniem
Kan iemand me uitleggen waarom het Apple wel lukt om het aantal malafide apps tot een minimum te beperken en Google niet? Komt dat omdat Google gewoon geen ruk geeft om wat er gebeurd op Android devices als ze maar data krijgen, hoe dat maakt niet uit? Steekt Apple zoveel meer energie, en dus geld, in de controle van de apps en zijn Apple producten daarom duurder dan Android?
08-12-2018, 11:49 door Anoniem
Door Anoniem: Kan iemand me uitleggen waarom het Apple wel lukt om het aantal malafide apps tot een minimum te beperken en Google niet? Komt dat omdat Google gewoon geen ruk geeft om wat er gebeurd op Android devices als ze maar data krijgen, hoe dat maakt niet uit? Steekt Apple zoveel meer energie, en dus geld, in de controle van de apps en zijn Apple producten daarom duurder dan Android?

Helaas is dat kul, vergelijk de hoeveelheid beschikbare apps in beide stores, de werkelijke schade van eindgebruikers en de geboden funcionaliteiten eens. Je zal snel zien dat het android zwitsers zakmes je misschien soms ook wel eens kan snijden maar zeker niet vaker en dieper. Je kan daarintegen wel veel echt veel meer doen met een android telefoon. Iets wat natuurlijk niet is weggelegd voor saaie dummies die eigenlijk alleen maar willen bellen en muziek willen kopen. Zonder de pro en amateur programmeur ruimte te geven voor het ontwikkellen... och laat maar. Het is hier weer fantastisch vakantie man!

Apple koopt trouwens zijn eigen stocks om de waarde hoog te houden... wassen neus voor mensen die mooi en rijk uit de hoek willen komen zonder enige kennis van zaken. De praktijken van Tim cock (grapje) zijn echt om te kotsen... geeft het nog even tijd... probeer vooral niet je apple apparaat te laten repareren.
08-12-2018, 12:07 door Anoniem
Door Anoniem: Kan iemand me uitleggen waarom het Apple wel lukt om het aantal malafide apps tot een minimum te beperken en Google niet? Komt dat omdat Google gewoon geen ruk geeft om wat er gebeurd op Android devices als ze maar data krijgen, hoe dat maakt niet uit? Steekt Apple zoveel meer energie, en dus geld, in de controle van de apps en zijn Apple producten daarom duurder dan Android?

er zijn meer mensen en daardoor meer apps voor android, hierdoor ook meer virrussen, apple heeft ook genoeg malafide apps in hun store gehad
10-12-2018, 13:59 door Anoniem
Wat een kul verhaal over Apple, om maar even in het genre te blijven. Android, Google incluis zijn toch wel de "get so much data as you can so we can sell this to the highest bidder" giganten. Blijven jullie lekker in Android geloven, dan doe ik dat wel in Apple, of zo.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.