image

Onderzoek: impulsieve mensen kwetsbaarder voor cybercrime

maandag 24 december 2018, 14:29 door Redactie, 1 reacties

Impulsieve mensen zijn kwetsbaarder voor cybercrime dan mensen zonder impulsief gedrag, zo blijkt uit onderzoek van de Michigan State University. Voor het onderzoek werd via vragenlijsten de zelfcontrole van bijna 6.000 mensen vastgesteld, alsmede of hun computer mogelijk met malware was besmet.

Zo kregen de deelnemers aan het onderzoek vragen voorgeschoteld om te bepalen hoe ze in bepaalde situaties reageren. Verder werden er vragen gesteld of hun computer trager reageert, vastloopt of met onverwachte pop-ups of veranderende startpagina te maken heeft. Zaken die op een infectie kunnen duiden. De onderzoekers zijn hierbij ervan uitgegaan dat een infectie altijd merkbaar is, maar dat is niet altijd het geval.

"Mensen die weinig zelfcontrole vertonen waren degenen die kwetsbaarder voor malware-aanvallen waren", zegt hoogleraar Tomas Holt, hoofdauteur van het onderzoek. Volgens Holt is het bestuderen van de eigenschappen van een individu essentieel om te achterhalen hoe cybercrime zich kan blijven voordoen. Het gaat dan met name om de impulsiviteit van iemand en de activiteiten waar ze zich op internet meer bezighouden.

Holt stelt dat cybercriminelen weten dat mensen met weinig zelfcontrole het internet afstruinen op zoek naar wat ze willen, of denken te willen. Zodoende weten cybercriminelen wat voor websites, methodes of bestanden werken. De hoogleraar stelt dat het begrijpen van de psychologische kant van zelfcontrole en de mensen van wie de computers met malware besmet raken, en het weer verspreiden naar anderen, essentieel is in het bestrijden van cybercrime.

Computerwetenschappers benaderen het voorkomen van malware vanuit een technisch standpunt gaat de hoogleraar verder. Er wordt bijvoorbeeld gezocht naar nieuwe softwareoplossingen om infecties te voorkomen. Dit is ook belangrijk merkt Holt op, maar het is ook belangrijk om de psychologische kant aan te pakken bij mensen die weinig zelfcontrole en impulsief gedrag vertonen. "Er zijn menselijke aspecten van cybercrime waar we niets mee doen omdat we ons op de technische kant richten om het op te lossen. Maar als we de menselijke kant begrijpen, kunnen we oplossingen vinden die veel effectiever zijn."

Reacties (1)
27-12-2018, 07:08 door -karma4
Dit is wel de open deur van het jaar... Wat heeft dat onderzoek gekost en wie gaat het betalen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.