image

OM eist cel voor inbreken op webshop-accounts en phishing

maandag 7 januari 2019, 16:22 door Redactie, 0 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 30 maanden geëist, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, tegen een 25-jarige man uit Den Bosch die wordt verdacht van het inbreken op webshop-accounts, phishing en het verspreiden van seksueel getinte beelden van een vrouw.

Tevens wordt de man verdacht van witwassen van de geldbedragen die hij verdiende met de gepleegde misdrijven. De verdachte heeft bekend dat hij via phishingsites de gebruikersnamen en wachtwoorden van zijn slachtoffers kon bemachtigen. Zodra de verdachte toegang had verkregen tot het e-mailaccount keek hij of zijn slachtoffers accounts bij webshops hadden. De slachtoffers bleken voor hun e-mail en webshop-accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken, waardoor de verdachte ook daar kon inloggen.

In naam van zijn slachtoffers bestelde de verdachte bij verschillende webshops allerlei dure goederen en maakte daarbij gebruik van de optie 'achteraf betalen'. Doordat de verdachte toegang tot de e-mailaccounts van zijn slachtoffers had kon hij binnenkomende e-mails automatisch laten doorsturen, zodat slachtoffers niet door hadden dat er in hun naam bestellingen waren geplaatst. Ook de e-mails met de factuur ontvingen zij op deze manier niet. De verdachte liet de producten bezorgen op een afhaalpunt. Deze werden vervolgens opgehaald door een handlanger met een valse identiteitskaart en verkocht op de tweedehandsmarkt.

Verder blijkt dat de verdachte op Marktplaats naar slachtoffers zocht. Hij benaderde volledig geautomatiseerd soms wel 15.000 tot 20.000 adverteerders per nacht. Diegenen die reageerden werden doorgestuurd naar een door de verdachte gebouwde phishingsite om zo bankgegevens van slachtoffers te ontfutselen. Daarna werd er geld van de rekening overgeboekt of werden er goederen gekocht.

Tot slot blijkt dat de verdachte heeft ingebroken op het Dropbox-account van een vrouw. Dit account bleek seksueel getinte privéfoto's en filmpjes te bevatten. De man dreigde de beelden openbaar te maken als de vrouw niet zou betalen. De vrouw weigerde dit, waarna er beelden van haar online werden geplaatst. Volgens het OM heeft de man voor duizenden euro's schade gezorgd. De verdachte, die zo'n 2 jaar actief was, stelde dat hij ongeveer 2.000 euro per maand met zijn illegale praktijken verdiende, maar dat is volgens de officier van justitie onwaarschijnlijk.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.