image

Adware in Google Play Store 9 miljoen keer gedownload

dinsdag 8 januari 2019, 14:40 door Redactie, 5 reacties

85 malafide apps in de Google Play Store die zich voordeden als spelletjes, afstandsbediening- en tv-apps, maar in werkelijkheid adware waren, zijn bij elkaar 9 miljoen keer gedownload. Eén van de populairste van deze apps was de "Easy Universal TV Remote" app, die claimde dat gebruikers via hun smartphone hun televisie konden bedienen. Meer dan 5 miljoen mensen hadden de app geïnstalleerd.

Het ging echter om een nep-app die net als de andere malafide apps agressieve adware bevatte. De adware kan fullscreen advertenties tonen, zichzelf verbergen, de schermontgrendeling monitoren en in de achtergrond draaien. Op besmette toestellen verschijnt elke 15 of 30 minuten een fullscreen advertentie. Ook bij het ontgrendelen van de telefoon laat de adware elke keer een advertentie zien. Na te zijn ingelicht heeft Google de apps uit de Play Store verwijderd, zo meldt anti-virusbedrijf Trend Micro.

Reacties (5)
08-01-2019, 15:58 door Anoniem
Stuurt Google trouwens een bericht naar diegene die de app geïnstalleerd hadden? Lijkt me vrij standaard GDPR, maar nog nooit heb ik er iets van gehoord.
08-01-2019, 16:21 door Anoniem
Dat is waarom ik een hekel aan de Playstore hebt, er zijn altijd tig verschillende apps die op elkaar lijken en dan denk je als gebruiker toch van een paar miljoen (of duizenden) keer gedownload dat moet veilig zijn... Dat is vaak de reden waarom ik side install met apps die van de website/github van de makers komt.

Ik begrijp ook niet waarom Google Playstore hier zo kan blunderen en hoe ze er mee weg komen als er via hun store schade of problemen aan je device zijn.
09-01-2019, 01:42 door Anoniem
Op mijn Samsung Galaxy S5 zat een adware afstandsbediening voorgeinstalleerd. Oorspronkelijk was het een gewone afstandsbediening maar over de jaren heen begonnen de ads uit te puilen en kwamen er zelfs reclame notificaties. En je kon het niet uninstallen zonder root. Hooguit via een omweg de app uitschakelen of de updates weghalen. Op nieuwe telefoons kun je gelukkig ook meldingen van specifieke apps uitschakelen.
09-01-2019, 07:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik begrijp ook niet waarom Google Playstore hier zo kan blunderen en hoe ze er mee weg komen als er via hun store schade of problemen aan je device zijn.

Die vallen onder "multinational". Die zijn onschendbaar. Sterker, ze krijgen ons belastinggeld ook nog.
09-01-2019, 09:27 door Anoniem
Door Anoniem:Ik begrijp ook niet waarom Google Playstore hier zo kan blunderen en hoe ze er mee weg komen als er via hun store schade of problemen aan je device zijn.

Dat zijn waarschijnlijk apps die zelf geen kwaadaardige code bevatten, maar die pas na uitvoeren of na een bepaalde tijd deze kwaadaardige code ergens downloaden (buiten de Playstore of Google zijn invloed om) en deze dan uitvoeren.

Daarom is het lastig om dit soort applicaties automatisch te detecteren en te weren uit de Playstore.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.