image

Adware-apps in Google Play Store 8 miljoen keer gedownload

zaterdag 12 januari 2019, 13:45 door Redactie, 8 reacties

Opnieuw zijn er in de Google Play Store malafide apps gevonden die adware bevatten en miljoenen keren zijn gedownload. Dat laat onderzoeker Lukas Stefanko op Twitter weten. Het gaat in totaal om negen apps die zich voordoen als afstandsbediening voor televisies.

In werkelijkheid gaat het om nep-apps die geen enkele functionaliteit bieden. Zodra de app is gestart laat die om de paar seconden advertenties zien. Op het moment dat Stefanko de apps ontdekte waren die bij elkaar al meer dan 8 miljoen keer gedownload. Inmiddels zijn de apps door Google uit de Play Store verwijderd.

Afgelopen dinsdag meldde anti-virusbedrijf Trend Micro nog dat het 85 malafide apps met adware in de Play Store had gevonden die bij elkaar meer dan 9 miljoen downloads hadden. Ook deze apps zijn door Google verwijderd.

Image

Reacties (8)
12-01-2019, 15:53 door Anoniem
Die apps bestaan al jaren in de google play store, want ik herinner me toen ik de eerste android phone had dat ik utieraard zo'n afstandsbediening app had geinstalleerd, maar uiteraard werkte het niet. Ik was verder ook niet geinfecteerd, want ik was toen slim genoeg om de wifi uit te schakelen na het installeren van elke app, ook omdat de batterij zeer snel leeg kon lopen als ik wifi aan liet staan. Ik heb het over de samsung S1 mini uit de galaxy reeks. Maar ben vandag de dag nog slimmer geworden door alleen maar apps te installeren die beschikbaar zijn in f-droid. Ik heb zefs lineageos zonder gapps!
13-01-2019, 08:24 door Anoniem
Zo slim is dat niet: als je WiFi uitstaat schakelt je GSM over op de data verbinding van een mobiel netwerk. Dus niet echt een garantie om niet geïnfecteerd te raken. Bovendien schakelde je hem pas uit ná het installeren. Dan is er al een heleboel gebeurd tijdens de installatie.

Bovendien is F-Droid maar een beperkt alternatief voor de Google Play store. Het aantal aangeboden Apps is relatief klein en velen zijn verouderd. De nieuwste versies vind je er niet. Het beheer ligt bij een klein aantal personen wat de neutraliteit van het aangebodene niet te goede komt.
13-01-2019, 10:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Bovendien is F-Droid maar een beperkt alternatief voor de Google Play store. Het aantal aangeboden Apps is relatief klein en velen zijn verouderd. De nieuwste versies vind je er niet. Het beheer ligt bij een klein aantal personen wat de neutraliteit van het aangebodene niet te goede komt.

Ook de veiligheid is nog minder dan bij de Play Store, mede omdat het veelal verouderde versies zijn waarin security issues niet in opgelost zijn.

Je denkt veiliger te zijn maar feitelijk ben je onveiliger.
13-01-2019, 11:09 door Anoniem
Word het geen tijd dat er een lijst komt zodat je kan checken ?
13-01-2019, 15:24 door spatieman
denk eerder tijd voor het principe wat apple doet.,
BETALEN, dan moeten ze wel sneller reageren.
14-01-2019, 05:36 door Anoniem
Door Anoniem: Die apps bestaan al jaren in de google play store, want ik herinner me toen ik de eerste android phone had dat ik utieraard zo'n afstandsbediening app had geinstalleerd, maar uiteraard werkte het niet. Ik was verder ook niet geinfecteerd, want ik was toen slim genoeg om de wifi uit te schakelen na het installeren van elke app, ook omdat de batterij zeer snel leeg kon lopen als ik wifi aan liet staan. Ik heb het over de samsung S1 mini uit de galaxy reeks. Maar ben vandag de dag nog slimmer geworden door alleen maar apps te installeren die beschikbaar zijn in f-droid. Ik heb zefs lineageos zonder gapps!

Lineageos wil ik ook wel, maar het is een zakelijk toestel. Wel geprobeerd op een ouder toestel (Motorola G4/G5) die over was.
G4 ging goed. G5 plus is nu niet meer te gebruiken. Een inderdaad is F-droid te beperkt met zijn apps. Je komt dan toch weer uit bij Aptoid of zo en die lijkt veilig te zijn, ze doen er alles aan, maar blijft een risico. Aanbod is wel heel ruim.
14-01-2019, 06:31 door Anoniem
Door Anoniem: Word het geen tijd dat er een lijst komt zodat je kan checken ?

Is wel een lange lijst voor die tig-duizenden Apps in de Playstore.
14-01-2019, 15:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Word het geen tijd dat er een lijst komt zodat je kan checken ?

Is wel een lange lijst voor die tig-duizenden Apps in de Playstore.

Google zou iedereen, die een betreffende app geïnstalleerd heeft staan op de smartphone een mail moeten sturen.
Hoe moeilijk kan dat wezen? Almachtige Google weet alles, dus dit kan en zou geen probleem moeten wezen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.