image

Politie pakt zes mensen op voor omvangrijke internetoplichting

donderdag 24 januari 2019, 14:22 door Redactie, 6 reacties

De politie heeft afgelopen dinsdag zes mensen opgepakt voor omvangrijke internetfraude waar mogelijk zo'n honderd mensen slachtoffer van zijn geworden. Het zestal wordt verdacht van het aanbieden van producten van goederen via Marktplaats die niet werden geleverd, betaalverzoekfraude, oplichting via gehackte Marktplaats-accounts en misbruik van creditcardgegevens.

De verdachten zijn tussen de 17 en 24 jaar oud en afkomstig uit Rotterdam en Schiedam. Ze boden via verkoopsite Marktplaats voornamelijk concert- en voetbalkaartjes aan. Tientallen slachtoffers betaalden, maar kregen niets geleverd. De zaak kwam aan het rollen toen een vrouw aangifte deed van betaalverzoekfraude. Zij bood via internet operakaartjes te koop aan. Een zogenaamde koper vroeg haar een klein bedrag naar hem over te maken, wat de vrouw ook deed. Hierna werden honderden euro's van haar rekening gestolen.

Bij betaalverzoekfraude zoekt een oplichter via WhatsApp contact met mensen die producten op Marktplaats aanbieden. De "koper" stuurt een betaallink waarmee de verkoper 1 eurocent kan overmaken. Op deze manier zou de verkoper zijn "goede intentie" laten zien. In werkelijkheid wijst de link naar een phishingpagina waarmee de koper bankgegevens van de verkoper probeert te ontfutselen.

Tijdens het onderzoek kwam de politie nog meer verdachten op het spoor die zich ook bezig hielden met online fraude. Zij zouden mensen via gehackte Marktplaats-accounts hebben opgelicht. Ten slotte kwam een zesde verdachte in beeld die vanuit haar functie creditcardgegevens aan één van de verdachten doorspeelde. Volgens de politie zijn tientallen mogelijk tegen de honderd mensen slachtoffer van de verdachten geworden. Bij het doorzoeken van de woningen van de verdachten zijn duizenden euro's en luxe goederen in beslag genomen.

Reacties (6)
24-01-2019, 15:33 door Anoniem
Goed gedaan politie!

Oppakken die gasten!
24-01-2019, 18:11 door Anoniem
Pluim voor de politie!
25-01-2019, 09:07 door Anoniem
Bij betaalverzoekfraude zoekt een oplichter via WhatsApp contact met mensen die producten op Marktplaats aanbieden.

Dat zou bij mij al meteen verschillende alarmbellen doen afgaan,.. snap niet dat men hier in traps.
25-01-2019, 09:37 door Anoniem
En een D66 rechter geeft ze 100 uur taakstraf.
26-01-2019, 19:55 door Anoniem
Door Anoniem: Goed gedaan politie!

Oppakken die gasten!
Op het schandschot ermee.
26-01-2019, 21:13 door Anoniem
Zouden ze nog geen behoefte hebben aan "on demand" cybersecurity specialisten (VoF, BV, ZZPers) bij bureaus verder gelegen van de hoofdsteden voor het stellen van de juiste vragen bij aangiftes, en het veilig stellen van data (hot/cold) op een systematische wijze? Of gaat alles naar het landelijke team cybercrime en komen die voor alles uitrijden? Cybercrime wordt helaas niet minder naar mate meer en nieuwe digitale platformen (en truuks voor kwaadliggenden) beschikbaar komen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.