image

Belgische politie waarschuwt jongeren om geen katvanger te worden

donderdag 31 januari 2019, 10:53 door Redactie, 2 reacties

De Belgische politie waarschuwt jongeren om geen katvanger te worden, nu criminelen actief naar deze doelgroep op zoek zijn. Katvangers zijn mensen die hun rekening ter beschikking van criminelen stellen of geld dat via misdrijven is verkregen naar criminelen overmaken.

Ook wordt katvangers gevraagd om hun bankpas en pincode af te staan. "Zodra de criminelen over die informatie beschikken, kunnen ze het van oplichting afkomstige geld op de overeenkomstige rekening overschrijven en het bedrag vervolgens aan een bankautomaat afhalen", zegt Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit van de Belgische politie.

Criminelen maken gebruik van van sociale netwerken, zoals Instagram, Snapchat of WhatsApp, om met jongeren in contact te treden. Jongeren worden ook benaderd in de buurt van scholen en zelfs in de schoolbus, aldus de Belgische politie. Ook zouden katvangers de beloofde beloning voor het meewerken nooit ontvangen en krijgen ze hun bankpas niet meer terug.

"Door te doen wat de oplichters vragen, brengt de jongere zichzelf in een zwakke positie. Ze kunnen immers eisen om hen nog een keer te helpen. Weigert hij, dan volgen al snel (fysieke) bedreigingen. Bovendien verleent hij als 'geldezel' de oplichters onmisbare hulp en kan hij daarvoor vervolgd worden", aldus Bogaert. In het geval van minderjarigen worden de ouders aansprakelijk gesteld. "Zij zullen opdraaien voor de kosten", merkt de commissaris op.

Vorig jaar maakte Europol nog bekend dat het meer aandacht aan het opsporen van katvangers gaat geven. De afgelopen jaren hebben Europol, banken en politiediensten tijdens speciale "katvangerweken" meer dan 2.000 katvangers geïdentificeerd, wat tot 400 arrestaties leidde. Meer dan 90 procent van alle frauduleuze transacties die werden ontdekt hadden banden met cybercrime, zoals phishing, webwinkelfraude en ceo-fraude.

Image

Reacties (2)
02-02-2019, 22:48 door Anoniem
Dat werkt niet; dat is te net Nedertands!
Muilezel is de juiste Vlaamse benaming ;-)
04-02-2019, 09:30 door Anoniem
of gewoon EZEL !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.