image

Google Chrome gaat waarschuwen voor typosquatting

maandag 4 februari 2019, 10:52 door Redactie, 3 reacties

Google Chrome gaat gebruikers waarschuwen voor domeinnamen die lijken op legitieme domeinen, maar iets verschillen. Dit wordt ook wel typosquatting genoemd. Aan een testversie van Chromium is de maatregel tegen "lookalike" domeinen nu toegevoegd.

Vorige week gaf Google-engineer Emily Stark tijdens de Enigma Conferentie een presentatie over het onderwerp en de manier waarop eindgebruikers informatie over url's verwerken. "Wat mensen in de adresbalk zien is niet handig voor ze als beveiligingsmechanisme", aldus Stark. Daarom gaat het Chrome-ontwikkelteam de nadruk verplaatsen van de adresbalk naar waarschuwingen die de browser laat zien.

Op deze manier moeten gebruikers worden gewaarschuwd voor phishing- en andere scamsites. Gebruikers kunnen de waarschuwing die Chrome toont negeren, maar hiervoor is een extra klik vereist. "We hebben de waarschuwing ontwikkeld om informatief in plaats van eng te zijn", merkte Stark op. De waarschuwing wordt nu nog getest. Wanneer die in de definitieve versie van Chrome verschijnt is nog onbekend, zo meldt Cnet.

Reacties (3)
04-02-2019, 11:39 door Anoniem
"Wat mensen in de adresbalk zien is niet handig voor ze als beveiligingsmechanisme"
Goh. Ik vraag me toch af wie dat zo bedacht heeft.

En hoe ze deze ronde het nog maar eens beter weten dan de gebruiker zelf die slechts een waarschuwing oplevert waar die gebruiker dan weer te weinig informatie over heeft om er iets nuttigs mee te doen, bijelkaar gaan koffiedikkijken.

Het fundamentele probleem met "web" (en "windows", in het bijzonder de foutmeldingen, maar vaak ook gewoon "gui" in het algemeen) is dat er allerlei feedback wordt gegeven op zo'n manier dat de gebruiker er net niets aan heeft. Wel de waarschuwingen, maar niet de context, en noch de gereedschappen noch de kennis om er iets nuttigs mee te doen. Tel uit je winst.
04-02-2019, 11:55 door Anoniem
www.rababank.nl
...
...
...

ALERT: Bedoelde u www.ING.nl ?
04-02-2019, 12:30 door Bladie
En hoe ze deze ronde het nog maar eens beter weten dan de gebruiker zelf die slechts een waarschuwing oplevert waar die gebruiker dan weer te weinig informatie over heeft om er iets nuttigs mee te doen, bijelkaar gaan koffiedikkijken.
.
Sommige mensen zijn nooit tevreden en klagen overal over.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.