image

Kabinet wil slachtoffers van cybercrime beter gaan helpen

donderdag 7 februari 2019, 14:42 door Redactie, 4 reacties

Het kabinet zal verschillende maatregelen doorvoeren om slachtoffers van cybercrime beter te helpen. Dat heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer laten weten. Slachtoffers van cybercrime hebben nagenoeg dezelfde behoeften als slachtoffers van traditionele offline misdrijven, zo stelt Dekker op basis van onderzoek dat door het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid werd uitgevoerd (pdf).

Volgens de minister was er nog weinig bekend over de behoeften van slachtoffers van online criminaliteit, waaronder cybercrime. Daarom heeft Dekker het WODC gevraagd een verkennend onderzoek uit te voeren naar de impact die slachtoffers van online delicten ervaren, de behoeften van slachtoffers en de verantwoordelijkheden van politie, Openbaar Ministerie (OM) en andere instanties bij de afhandeling van dergelijke delicten.

Uit het onderzoek blijkt dat slachtoffers van online delicten grotendeels dezelfde behoeften hebben als slachtoffers van traditionele offline delicten. De belangrijkste behoeften zijn het stoppen van slachtofferschap; straf en vergelding; en anderen helpen. Bij online criminaliteit wordt lang niet altijd in de behoeften van slachtoffers voorzien, aldus Dekker.

"Een voorbeeld is de behoefte om als slachtoffer erkend te worden, onder meer door het zorgvuldig opnemen van een aangifte wat nu niet altijd lijkt te gebeuren", merkt de minister op. Slachtoffers vinden het ook belangrijk dat de dader wordt veroordeeld en dat zij op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het opsporingsonderzoek en strafproces. Volgens Dekker is het daarom belangrijk dat slachtoffers zich gehoord voelen door politie, OM en andere instanties.

Maatregelen

De minister wil dan ook verschillende maatregelen nemen om slachtoffers van cybercrime beter te kunnen helpen. Zo wordt de hulpverlening aan slachtoffers van online criminaliteit verbeterd, zal er relevante informatie via het nieuwe online platform van Slachtofferhulp Nederland zijn te vinden en zullen politie en het OM slachtoffers van cybercrime beter bejegenen. Dekker financiert daarnaast dit jaar een programma van Slachtofferhulp Nederland dat de dienstverlening aanpast aan de individuele behoeften van het slachtoffer.

Ook zet Dekker in op het voorkomen van slachtoffers. "Opvallend is dat slechts de helft van de mensen die slachtoffer zijn geworden van cybercrime (en dat ook weet) actie onderneemt om dat in de toekomst te voorkomen", zo laat de minister weten. Dit jaar wordt er daarom een preventiecampagne gestart om cybercrime te voorkomen. Het doel van de campagne is gebruikers de juiste maatregelen te laten nemen tegen cybercrime. De campagne richt zich ook op gebruikers die denken dat ze hun online veiligheid al voldoende hebben geregeld of, in dit kader, mensen die eerder slachtoffer zijn geworden van cybercriminaliteit.

Reacties (4)
07-02-2019, 15:05 door Anoniem
Ze kunnen niet eens slachtoffers van fysieke criminaliteit fatsoenlijk helpen, laat staan dat het online gaat lukken.
07-02-2019, 19:40 door karma4
Als de overheid zelf uitdraagt dat identiteitsdiefstal "eigen schuld dikke bult" is omdat je geen id had moeten tonen, dan is de toon gezet (BZK Rvig). Met een goed voorbeeld dat identiteit deugdelijk gecontroleerd door de verwerker is de eerste stap.
Als tweede de eenvoudige herstelacties en schadevergoeding als toch wat mis gaat en niet "het zit in het systeem" roepen.
07-02-2019, 20:13 door Bitwiper
Een Vandaag vanavond: een dapper slachtoffer die er op TV voor uitkomt dat ze er via datingfraude is ingeluisd (door 419-achtige scammers die misbruik maken van foto''s en/of gegevens van mensen die er niets mee te maken hebben).

Na de enorme teleurstelling dat het gefingeerde karakter, waar je verliefd op geworden bent, niet bestaat, en ontdekt dat de nietsontziende etters daarachter die jou hebben beroofd, krijg je nog een trap na van je familie en vrienden (hoe kon je zo dom zijn), en van de politie die niets zegt te kunnen doen omdat je het geld vrijwillig hebt overgemaakt.

Onze maatschappij is onbestaanbaar zonder vertrouwen. Mensen die uitsluiten dat zij ooit in een vertrouwensval zullen trappen, zijn zelf naïef. Degenen die misbruik maken van vertrouwen moeten worden aangepakt. Als daar geen wetgeving voor bestaat, moet die er komen.

Ook in dit soort gevallen is slachtofferhulp zeker op zijn plaats, als was het maar om duidelijk te maken dat niet alle mensen hufters zijn.
08-02-2019, 23:00 door Anoniem
Door Bitwiper: Een Vandaag vanavond: een dapper slachtoffer die er op TV voor uitkomt dat ze er via datingfraude is ingeluisd (door 419-achtige scammers die misbruik maken van foto''s en/of gegevens van mensen die er niets mee te maken hebben).
Diezelfde slachtoffers zien we bijna wekelijks bij Dr. Phil op tv, exact hetzelfde verhaal. Gevolg van de toenemende eenzaamheid in de maatschappij, lossere familieverbanden, de Dikke Ikken enz.

Eigenlijk zouden dit soort waarschuwingen op iedere datingsite moeten staan. Je zou die disclaimer eerst gedwongen moeten lezen, voordat je verder mag gaan op die site. Tussen het opkomen van het scherm en de "volgende" klik zou een bepaalde leestijd moeten worden afgedwongen. Klik je te snel, dan komt íe weer terug.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.