image

Minister gaat niet in op onderzoeken naar hybride oorlogsvoering

donderdag 14 februari 2019, 12:37 door Redactie, 3 reacties

Minister Bijleveld van Defensie gaat niet in op specifieke onderzoeken van de AIVD en MIVD naar hybride oorlogsvoering, zo heeft ze de vaste commissie voor Defensie laten weten. De commissie had gevraagd hoe, door wie en wanneer de Tweede Kamer in het kader van hybride oorlogvoering geïnformeerd gaat worden over risico's op grondaankopen in Nederland. Het gaat dan om zendmasten of grond waarin de kabels van de Amsterdam Internet Exchange liggen (pdf).

Hybride oorlogsvoering heeft volgens Defensie als doel het "beïnvloeden en aantasten van besluitvormingsprocessen, beïnvloeden van de publieke opinie, het creëren van onzekerheid en het aantasten van nationale of supranationale cohesie en solidariteit." Een essentieel kenmerk van hybride oorlogvoering is dat er geen sprake is van een openlijk gewapend conflict. Daarnaast is er binnen hybride oorlogvoering een centrale rol voor beïnvloedings- en informatieoperaties (pdf).

Bijleveld antwoordt dat haar ambtsvoorganger soortgelijke vragen eerder heeft beantwoord in 2015. Toen ging het om antwoorden op vragen over het blokkeren van Russische grondaankopen in de buurt van militaire terreinen. Destijds stelde toenmalig Defensie-minister Hennis-Plasschaert dat de MIVD onderzoek doet naar het ongeoorloofd verkrijgen van informatie of ongewenste beïnvloeding door statelijke of niet-statelijke actoren die een bedreiging kunnen vormen voor het optreden van de krijgsmacht of voor de Nederlandse defensie-industrie. Op specifieke onderzoeksactiviteiten van de MIVD kon de minister niet ingaan (pdf).

Bijleveld geeft nu een zelfde antwoord: "Zowel de MIVD als de AIVD doen onderzoek naar ongewenste activiteiten en beïnvloeding door statelijke en niet-statelijke actoren die een bedreiging kunnen vormen voor onze belangen. Ik kan niet ingaan op specifieke onderzoeksactiviteiten van de MIVD en de AIVD." Wel zal minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer voor de zomer informeren over de bredere aanpak van ongewenste buitenlandse inmenging.

Reacties (3)
14-02-2019, 21:54 door Anoniem
Zooo... "beïnvloeding door statelijke en niet-statelijke actoren die een bedreiging kunnen vormen voor onze belangen"

Wel goed zeg, hier hebben we namelijk al langer last van, en wel VER VOOR ER INTERNET was.

Nee prima natuurlijk. En logisch dat er geen uitgebreide antwoorden worden gegeven! (duh)
15-02-2019, 11:53 door Anoniem
Door Anoniem: Zooo... "beïnvloeding door statelijke en niet-statelijke actoren die een bedreiging kunnen vormen voor onze belangen"

Wel goed zeg, hier hebben we namelijk al langer last van, en wel VER VOOR ER INTERNET was.

Nee prima natuurlijk. En logisch dat er geen uitgebreide antwoorden worden gegeven! (duh)

Ze moeten toch iets zeggen. Het is net als politiek, alleen dan kort en binnen je aandachtsspanne om er een opmerking over te kunnen maken. Doe eens een WOB over jezelf. De standaard reactie heeft dezelfde strekking. Het is ze zelfs verboden om te zeggen of ze wel of niet gegevens van jou bijhouden. Het wekt natuurlijk argwaan dat er niet in categorieën wordt gewerkt want dan kan men resoluut en misschien eerlijk zijn. Dat versterkt ook het vertrouwen van de burger. De huidige taalvaardigheid niet. Overigens was de burger slapende ware het niet voor Stichting BOF. Of die privacytools handig zijn... dat is een heel andere discussie.
15-02-2019, 17:46 door Anoniem
Goed van de minister. De vorige keer was er ook een behoorlijk nieuwswaardige opmerking, naar mijn idee uitgelokt door een verslaggever en vergroot door de MSM. Als je niet weet waar je over praat kun je beter niets zeggen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.