image

Facebook volgt gebruikers die het als bedreiging beschouwt

vrijdag 15 februari 2019, 16:44 door Redactie, 13 reacties

Facebook maakt gebruik van de eigen apps om gebruikers te volgen waarvan het denkt dat die een bedreiging voor het eigen personeel of kantoren vormen. Het gaat dan om mensen die dreigementen tegen de sociale netwerksite hebben geuit. Ook voormalige medewerkers zouden op de lijst staan.

Dat laten verschillende voormalige medewerkers tegenover CNBC weten. Volgens de ex-medewerkers zoekt Facebook op het eigen platform naar dreigementen en in sommige gevallen maakt het gebruik van de eigen apps om de locatie van mensen te volgen waarvan het denkt dat die een dreiging vormen. Verdachte personen worden op een "be on lookout" of "BOLO" lijst geplaatst, die eenmaal per week wordt bijgewerkt. Op de lijst zouden honderden mensen staan vermeld, zonder dat die dit weten.

Facebook waarschuwt beveiligingsbeambten elke keer dat een nieuw persoon aan de BOLO-lijst wordt toegevoegd. Er wordt dan informatie over de persoon verstuurd, zoals naam, foto, algemene locatie en een korte omschrijving waarom die is toegevoegd. Het beveiligingsteam van Facebook had zelfs een grote monitor waarop de gezichten te zien waren van mensen die op de lijst stonden, zo blijkt uit een foto die CNBC te zien kreeg.

Volgens een ex-medewerker kunnen gebruikers voor een opmerking als "Fuck you, Mark" en "Fuck Facebook" op de lijst terechtkomen. Een andere voormalige medewerker laat weten dat er geen duidelijke standaarden zijn om te bepalen wanneer iemand aan de lijst moet worden toegevoegd en dat dit per zaak wordt bekeken. Facebook ontkent dit en stelt dat mensen alleen worden toegevoegd waarvan is vastgesteld dat het om een geldige dreiging gaat.

Naast gebruikers zouden ook medewerkers op de lijst worden geplaatst. Drie bronnen stellen tegenover CNBC dat bijna alle ontslagen Facebookmedewerkers als BOLO worden bestempeld. Facebook kan BOLO-gebruikers volgen via de locatiegegevens die via de Facebook-app worden verzameld, of het ip-adres van de gebruiker dat via de website wordt verzameld. Een ex-medewerker merkt op dat Facebook alleen BOLO-gebruikers volgt die het als serieuze dreiging ziet. Wanneer een dergelijke gebruiker in de buurt is wordt zijn locatie in de gaten gehouden en andere teams geïnformeerd.

Facebook laat in een reactie weten dat het standaard maatregelen toepast om dreigingen tegen het personeel en bedrijf te beoordelen. "We hebben strenge processen om de privacy van mensen te beschermen en voldoen aan alle privacywetten en algemene voorwaarden van Facebook. Suggesties die stellen dat ons beveiligingsteam grenzen heeft overtreden kloppen niet."

Reacties (13)
15-02-2019, 16:59 door Anoniem
Die lijst moet toch gigantisch groot worden lijkt me.
Vooral na dat recente voorval met persoonsgegevens lek.
15-02-2019, 17:47 door Anoniem
Lijkt een beetje op "eigen richting".
15-02-2019, 17:52 door Anoniem
Mark Zuckerberg is een geweldige gast, slim én knap. Het is een van de beste internet sites na Ali Express. Verder trek ik al mijn commentaar op Facebook, Google enz in, het was opbouwend bedoeld.

Dood aan kekistan!
15-02-2019, 17:53 door Anoniem
Ik heb ooit fuck you mark gezegt op facebook wat ook niet persoonlijk bedoeld was, maar ik wist niet dat je dan ook automatisch als bedreiging wordt gezien en met de kers op de taart in een zwarte lijst wordt geplaatst... ik als facebookfan ben ervan overtuigd dat facebook wel aan de privacywetten houden, maar als ik dit eerder zou geweten hebben zou ik dit nooit hebben gepost. Oneerlijk van facebook.
15-02-2019, 18:26 door Anoniem
Mark Zuckerberg is geweldig. Toen we laatst Pekingeend met bami aan het wegsmullen waren tijdens een diner, hadden we het nog over de successen van deze en andere CEOs. Maar mijn persoonlijke voorbeeld is toch Elon Musk in de abstracte hoek en Peter Thiel in de economische. Misschien wel de 3 grootste denkers cq breinen van dit moment.
15-02-2019, 18:49 door Anoniem
Fuck you Mark
15-02-2019, 19:21 door Anoniem
Heb mij weleens via Whatsapp negatief uitgelaten over Facebook. Valt sowieso niets positiefs over die toko te vermelden.
Zal dan ook gegarandeerd op dat lijstje staan.
15-02-2019, 19:31 door Anoniem
Facebook rot op. Mark ga wat nuttigs doen.

Zo, dan weet ik zeker dat ik getracked wordt door dat stomme Facebook.
15-02-2019, 21:17 door Anoniem
Wat moet er allemaal nog over dit enge bedrijf bekend worden gemaakt, eer het de wacht zal worden aangezegd.

Als je ziet waar dit bedrijf allemaal zoal voor ingespannen wordt.

Het verbaast me niets, dat lieden met een niet zo frisse agenda het steeds maar de handen boven het hoofd houden.

Wat dekt "facebook allemaal af. Voor wie factcheckt het voortdurend en ten behoeve van wie censureert men?
Wat helpt het mee faciliteren?

Hoe krijg je zulke diensten weer enigszins neutraal en onbevooroordeeld?

#sockpuppet
16-02-2019, 07:13 door Anoniem
Facebook begint een beetje op een enge sekte te lijken, een soort gedigitaliseerde scientology kerk..
16-02-2019, 18:45 door Anoniem
Facebook, ik weet hoe je het schrijft en daarmee houdt het op.
Ik ben nooit lid geweest van die club en zo wil ik het houden want het lijkt mij veel te veel op een private inlichtingendienst.

Iedereen een prettig week-end toegewenst,

W.T.
16-02-2019, 19:00 door Anoniem
Door Anoniem: Facebook, ik weet hoe je het schrijft en daarmee houdt het op.
Was dit maar waar. Facebook heeft ook van jou een uitgebreid schaduwprofiel. Met minimaal jouw volledige naam, vele websites/apps die je gebruikt en telefoonnummer.

Informeer eens bij de AP hoe je deze illegaal verkregen gegevens kunt laten wissen cq. opslag van kunt voorkomen.
Dan weet je gelijk wat Aleid daar te zoeken heeft.
18-02-2019, 11:20 door Anoniem
Ik heb ooit fuck you mark gezegt op facebook wat ook niet persoonlijk bedoeld was, maar ik wist niet dat je dan ook automatisch als bedreiging wordt gezien en met de kers op de taart in een zwarte lijst wordt geplaatst...

Indien ze iedereen tracken die dat ooit een keer op FB gezegd heeft, dan zien ze door de bomen het bos niet meer. Ga er maar vanuit dat het vaker dan 1x moet zijn. Anders zou het geen lijst met honderden, maar met miljoenen namen zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.