image

2,7 miljoen opgenomen gesprekken Zweeds zorgnummer gelekt

maandag 18 februari 2019, 17:16 door Redactie, 7 reacties

Op een onbeveiligd NAS-systeem hebben onderzoekers 2,7 miljoen gesprekken gevonden van mensen die het Zweedse nationale zorgnummer belden. Zweedse burgers met medische vragen kunnen het telefoonnummer 1177 van de nationale gezondheidsdienst bellen.

Alle gesprekken die sinds 2013 bij de gezondheidsdienst binnenkwamen werden als audiobestanden op een onbeveiligd systeem aangetroffen dat voor iedereen toegankelijk was. Het ging om zo'n 170.000 uur aan telefoongesprekken, zo meldt ComputerSweden, dat een anonieme tip over het datalek ontving. De gesprekken bleken zeer gevoelige informatie over ziekten en kwalen te bevatten. Tevens werden vertrouwelijke gegevens gedeeld, zoals de Zweedse tegenhanger van het BSN-nummer.

De gesprekken waren op een NAS-systeem opgeslagen dat zonder wachtwoord voor iedereen toegankelijk was. Bestanden waren direct via de browser te openen. Na te zijn ingelicht heeft de verantwoordelijke organisatie de toegang tot het NAS-systeem beveiligd.

Reacties (7)
18-02-2019, 17:27 door Anoniem
Het BurgerServiceNummer-nummer?
18-02-2019, 17:29 door Anoniem
Mischien wel een aardig idee om organisaties die dit soort gein uithalen alle dataverwerking te ontzeggen.

Kijken wat er dan gebeurt. Betekent inderdaad dat de organisatie vleugellam is en wellicht zichzelf moet opheffen. En dan overnieuw beginnen.
18-02-2019, 20:58 door Anoniem
Een schatkist voor facebook. Hopelijk vinden ze die niet vooralleer het schip gezonken is.
18-02-2019, 21:41 door Anoniem
Door Anoniem: Het BurgerServiceNummer-nummer?

Er zijn meer samenstellingen met afkortingen waarin een element meer dan één keer voorkomt: apk-keuring, ISBN-nummer en ADSL-lijn bijvoorbeeld.

De gedachte aan de letterlijke betekenis raakt bij dit soort afkortingen wat op de achtergrond: de afkorting wordt een begrip op zichzelf. Apk-keuring kan dan ook het best gezien worden als 'keuring in het kader van het verschijnsel apk', ADSL-lijn als 'een lijn volgens het principe van ADSL' en ISBN-nummer als 'nummer volgens de ISBN-richtlijn'.

https://onzetaal.nl/taaladvies/bommoeder-dubbelop/
19-02-2019, 00:09 door Anoniem
Het is net zo triest als iemand zijn trouwring pikken. Of de urn met as van de overleden hond. Of de enige bestaande foto van opa en oma. Wat bezielt je om zoiets te doen, vraag ik me dan af.
19-02-2019, 08:24 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn meer samenstellingen met afkortingen waarin een element meer dan één keer voorkomt: apk-keuring, ISBN-nummer en ADSL-lijn bijvoorbeeld.
Dat maakt ze nog niet correct.

De enige waar ik in kan komen is "GPS-systeem" in de zin van een apparaat (systeem) dat gebruik maakt van GPS. Het apparaat in de hand behelst niet het hele globale positioneringssysteem; het is slechts een GPS-ontvanger, maar met kaart- en navigatiefuncties erbij toch wel een systeem op zichzelf.

Het advies is dan ook om geen afkortingen te verzinnen waar het woord dat je er graag achter plakt al in zit. Voor het dagelijks gebuik zeg ik nog steeds, denk even na over wat je nou eigenlijk zegt met die afkorting.

http://www.alexandraerin.com/2015/05/fiction-the-redundant-man-who-was-redundant/
19-02-2019, 13:27 door Hyper
Door Anoniem: Het BurgerServiceNummer-nummer?

En daar het nummer van.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.