image

Minister: MIVD zwaarder belast door uitvoering 'sleepwet'

dinsdag 19 februari 2019, 12:04 door Redactie, 10 reacties

De uitvoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, ook bekend als de sleepwet, heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zwaarder belast dan eerst werd verwacht. Dat heeft minister Bijleveld van Defensie laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De brief gaat over de hoofdlijnen van het MIVD Jaarplan 2019. Het gehele Jaarplan is staatsgeheim en wordt alleen met de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) gedeeld. De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017) is op 1 mei in werking getreden. In aanloop naar de inwerkingtreding van de wet is een belangrijk deel van de capaciteit van de MIVD ingezet ter voorbereiding op de implementatie.

"Inmiddels is gebleken dat de implementatie van de Wiv 2017 de MIVD zwaarder belast dan bij de totstandkoming van de wet door de dienst is onderkend. De versterking van de waarborgen grijpen nog dieper in op de kern van het werk van de dienst, namelijk de verwerving en verdere verwerking van gegevens, dan vooraf verwacht", aldus de minister.

Bijleveld merkt verder op dat moderne en hoogwaardige ict-faciliteiten zeer belangrijk zijn voor een effectieve en Wiv-conforme taakuitvoering. Het aanpassen van de ict-faciliteiten en werkprocessen aan de nieuwe wet kost volgens de minister tijd en vraagt om investeringen waarbij ook de achterstand op ict-gebied moet worden weggewerkt. Zo investeert Defensie de komende jaren structureel tot 20 miljoen euro extra in ict bij de MIVD.

De minister laat tevens weten dat een deel van de capaciteit van de MIVD dit jaar gaat naar een zorgvuldige implementatie van de wet inclusief de waarborgen voor de bescherming van de rechten van de burger. Tegelijkertijd met de implementatie van de nieuwe wet heeft de MIVD ook nog de bestaande operationele taken om de nationale veiligheid te beschermen. "Deze combinatie vormt een uitdaging", besluit Bijleveld.

Reacties (10)
19-02-2019, 12:59 door Anoniem
Kortom de term sleepwet bleek toch helemaal juist te zijn. Ze halen dus echt zoveel mogelijk data binnen en gaan dan opzoek naar die speldenknop (vinden ze deze, is het te laat natuurlijk). Dit is dus eigenlijk waarschijnlijk wat ze zegt met "namelijk de verwerving en verdere verwerking van gegevens".

Het is maar goed dat het gros van de Nederlanders helemaal niets te verbergen heeft, oh wacht eens eventjes.. jouw privacy dan?
19-02-2019, 13:16 door Anoniem
Gelukkig kun je als incompetente pathologisch leugenaar nog altijd werk vinden bij de overheid.
19-02-2019, 13:19 door Anoniem
Ooooh, dus de sleepwet had nog een excuus voor meer geld en meer poppetjes voor de dienst ingebouwd ook nog.

Nou, wie wil er wat kamervragen indienen? Of vinden we zulke truuks wel best zo?
19-02-2019, 13:53 door karma4
Kortom het is duidelijk dat het sleepnet Framing een staatsgevaarlijke activiteit van privacyvoorvechters is.
De mivd is een militaire aangelegenheid en heeft weinig met burgers van doen.
Zouden ze ook alle islam strijders onderwerpen aan zulke regels wegens het gelijke speelveld of geef je ze nu extra de ruimte omdat de verdediging verzand in bureaucratisch gedoe.
Het zou een thema van Kafka en Eric Arthur kunnen zijn.
19-02-2019, 13:55 door Anoniem
De MIVD zou volgens de privacy toezichthouder haar zaken nog relatief goed op orde hebben en in elk geval beter dan de AIVD.
De werkelijke impact van elke nieuwe wet is volgens ministerie personeel sowieso al lastig juist in te schatten.

Maar de 1e kamer, Raad van state en 2e kamer hadden allerlei signalen ontvangen dat voor een goede inschatting van de impact van de sleepwet MEER tijd nodig was dan dat Kasja Ollongren durfde/wilde nemen.
Ze hielpen Ollongren dus met het doen van een juiste inschatting.
Elke keer heeft Ollongren die bedenkingen die haar indringend werd voorgehouden echter weggewuifd.

Sterker, zei drong tussentijds aan op een versnelde invoering.
Ze zei tot op het laatst dat de wet volgens haar inschatting wel met in acht neming van "alle checks" en "garanties en waarborgen" wel op het naar voren geschoven moment kon worden ingevoerd.
Ollongren ging bewust dus tegen de bezwaren en alle verstand in.
Ze heeft welbewust te weinig tijd voor de sleepwet invoering willen en alle instanties op het verkeerde been gezet.
Da's niet alleen een grote inbreuk op het democratische en het wetgevend proces.
Bijleveld zit met gebakken peren!
19-02-2019, 13:59 door Anoniem
De uitvoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, ook bekend als de sleepwet, heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zwaarder belast dan eerst werd verwacht.

Een optie is om de takenpakket van de MIVD te verlichten door de betreffende wet af te schaffen.
Wat ze niet hoeven te doen, belast ze ook (minder). En kost ook nog eens minder gemeenschapsgeld.
Win-Win.

Wil de minster nu ook nog even melden hoe nuttig deze sleepwet is.
Hoeveel % van de afgeronde zaken zijn hiermee opgelost door de MIVD?
19-02-2019, 14:18 door Anoniem
Het verbaast me ergens nog dat het zo lang heeft geduurd sinds de buit binnen was voordat men aan de (toch al magere) waarborgen ging tornen.
19-02-2019, 14:43 door Anoniem
Door karma4: Kortom het is duidelijk dat het sleepnet Framing een staatsgevaarlijke activiteit van privacyvoorvechters is.
Juist. De incompetentie van de overheid is juist reden om diezelfde overheid juist meer te vertrouwen. Om precies dezelfde reden is "meer EU" altijd de redding van en oplossing voor elk EUfalen. En dus is elke juiste kritische kanttekening van juist privacyvoorvechters inderdaad staatsgevaarlijke framing.

De mivd is een militaire aangelegenheid en heeft weinig met burgers van doen.
Zouden ze ook alle islam strijders onderwerpen aan zulke regels wegens het gelijke speelveld of geef je ze nu extra de ruimte omdat de verdediging verzand in bureaucratisch gedoe.
Het zou een thema van Kafka en Eric Arthur kunnen zijn.
Ik heb hier niets aan toe te voegen.
19-02-2019, 15:39 door Anoniem
Wil de minster nu ook nog even melden hoe nuttig deze sleepwet is.
Hoeveel % van de afgeronde zaken zijn hiermee opgelost door de MIVD?
Lastige vraag, mag ik het antwoord geven?


"Daar kan in verband met de staatsveiligheid niets over gezegd worden."
19-02-2019, 19:17 door Anoniem
@minister. Het idee dat je nooit precies weet hoe slim geheime diensten zijn lijkt me een belangrijke reden om je nooit bezig te houden met zaken die voor geheime diensten interessant kunnen zijn. Is het dan handig om openlijk op te merken dat daar achterstanden ingehaald moeten worden? Had dat niet beter geformuleerd kunnen worden? Dat ze tot nu toe bij de les zijn, boven op de staatsgevaarlijke ballen zitten, maar om dat te kunnen blijven doen er nog iets extra in het potje moet? Het zou politiek beter verkopen en niet onnodig katten op het spek binden. Dunkt me.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.