image

Duizenden aanmeldingen voor politiedatabase met privécamera's

woensdag 27 februari 2019, 17:04 door Redactie, 14 reacties

Vorige maand zijn gegevens van duizenden particuliere beveiligingscamera's toegevoegd aan een database van de politie. Het gaat om de database "Camera in Beeld", die informatie over beveiligingscamera's in Nederland bevat. De database geeft politie een overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken.

Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd kan de politie in het systeem kijken waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. In januari was er een campagne die burgers opriep om hun bewakingscamera in de database te registreren. "Na 12 dagen stond de teller op bijna 4000 nieuw aangemelde beveiligingscamera's", zo laat de politie vandaag weten. De meeste nieuwe camera's, een kleine 700, werden in Oost-Nederland aangemeld. Het totaal aantal geregistreerde camera's is inmiddels de 200.000 gepasseerd.

"Als we denken dat uw beelden kunnen helpen in het onderzoek, dan nemen we contact met u op om te vragen of we de beelden mogen bekijken. We kunnen de beelden dus alleen zien als u ze aan ons geeft", aldus de politie. Op de website van Camera in Beeld wordt gesteld dat een politiefunctionaris dergelijke beelden zal vorderen. Wanneer nodig zal de politie de beelden komen ophalen.

Burgers kunnen niet alleen hun werkende camera's aanmelden. Ook de locatie van dummycamera's wordt gevraagd. "We weten dan dat er geen beelden beschikbaar zijn", merkt de politie op.

Reacties (14)
27-02-2019, 17:32 door Anoniem
Nuttig initiatief. Zolang alle blauwe schildknapen maar goed weten dat dat niet binnenstormen is, wij mogen alles zien, want kijk es naar mijn uniform. Want dat mag dus weer niet. Daar hoort altijd een officier van justitie aan te pas te komen. Opeisen door politie kan enkel in politiestaten.
27-02-2019, 21:32 door Anoniem
Wanneer de beelden niet gevorderd worden komen de gegevens van de eigenaar van de camera in het dossier te staan. Voor mij een reden om hier niet aan mee te werken.
27-02-2019, 22:57 door Anoniem
Ik zou graag een uniform protocol willen zien wat weer gekoppeld kan worden aan upnp en en centrale database en AI voor buurt en stadsbeveiliging met bewaakte professionele beveiligers.

De meeste cameras zijn slecht en het goede materiaal in onze Hollandse winkels zijn van dat ene Aziatische merk met geweldige hardware voor een scherpe prijs maar met zeer slechte software en een automatische ping naar chicom zodra je hem inplugt op een Neerlands huis-tuin-keuken netwerkje. Een open standaard (afgedwongen met importlegislatie) voorkomt dat....
28-02-2019, 05:44 door Anoniem
Je snapt het echt niet als je je hiervoor achter de wagen laat spannen.
Maar ze hebben waarschijnlijk niets te verbergen
28-02-2019, 07:46 door karma4
Door Anoniem: Nuttig initiatief. ........ Opeisen door politie kan enkel in politiestaten.
Waarom zo negatief richting handhavers?
Het zijn de staten waar handhaving gemarginaliseerd is de criminaliteit en recht van sterkste hoogrij viert.

Mafiastaten baanenrepublieken.
Daar ben je als burger gewoon altijd de sigaar.
28-02-2019, 08:32 door Anoniem
Mijn beelden krijgen ze, zeker als het om criminelen gaat die de buurt hier onveilig maken. Ik werk graag mee aan de veroordeling van dit tuig. Mijn auto beschadigd? Ik kijk graag op de beelden en handig ze over aan de Politie mocht de persoon die het gedaan heeft zich niet melden. Pedofiel in de buurt? Ik heb hem op beeld.
Ben benieuwd of de mensen hierboven er nog steeds zo overdenken als hun bezittingen gejat/beschadigd of gesloopt worden.
28-02-2019, 08:46 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Nuttig initiatief. Zolang alle blauwe schildknapen maar goed weten dat dat niet binnenstormen is, wij mogen alles zien, want kijk es naar mijn uniform. Want dat mag dus weer niet. Daar hoort altijd een officier van justitie aan te pas te komen. Opeisen door politie kan enkel in politiestaten.

Blijkt weer overduidelijk dat de Nederlander het liefst existeert met zijn ellebogen. Schijt aan handhaving; grote bek; egoïsme, tunnelvisie. Maar als de takkezooi in het eigen straatje uitbreekt: moord en brand gillen en vingertje wijzen naar blauwe schildknapen Wat is dit toch een misselijk zootje hypocriet redenerend poldertje aan zee geworden.
Nederland, ja nederland... perfect omschreven.
28-02-2019, 09:30 door _R0N_
Ik woon in het buitengebied dus is er weinig toezicht door omwonenden.

Bij de buren was er ingebroken en ook via de camerabeelden van het naastgelegen bedrijf kon de auto van de daders gevonden worden.

Een tijdje terug was en een meisje op een fiets lastiggevallen en toen ging oom agent de deuren langs met de vraag of er camera's waren en om met beschikbare beelden te zien waar de viespeuk vandaan kwam.
Of hij opgepakt is weet ik niet maar in dit soort gevallen vind ik het prima.
28-02-2019, 10:11 door Anoniem
Ik vind 't toch wat weghebben van een 'loophole' in de wetgeving. De politie/overheid mag zelf nauwelijks camera's ophangen in de buitenwijken, en eigenlijk mag je als burger de openbare weg niet filmen - maar we stellen wel een makkelijke database samen waard de politie uit kan peuren op 't moment dat 't ons als burger uitkomt.

Maar als diezelfde politie de database van de belastingdienst gebruikt, met al die leuke ANPR beelden tot 5 jaar terug, dan zijn we allemaal ineens verontwaardigd...
28-02-2019, 10:20 door Anoniem
"Als we denken dat uw beelden kunnen helpen in het onderzoek, dan nemen we contact met u op om te vragen of we de beelden mogen bekijken. We kunnen de beelden dus alleen zien als u ze aan ons geeft"

Dit is een pertinente leugen. Op het moment dat de politie meent beelden nodig te hebben, worden deze gevorderd, en dan *moet* je meewerken. Zoals eerder uitgelegd, door de politie zelf....
28-02-2019, 10:46 door Anoniem
Of hij opgepakt is weet ik niet maar in dit soort gevallen vind ik het prima.

Ik ook. Maar wil je zelf bepalen of je beelden af staat, of wil je dat de politie ze ook bij je kan vorderen, ongeacht of je beelden af wilt staan. Ik bel de politie wel, indien ik iets met hen wil delen. Ipv mijn eigendom op te laten nemen in hun database. Waarna zij het ''recht'' hebben op je beelden.
28-02-2019, 11:28 door Anoniem
De laatste keer dat ik keek mag je geen bewakingscamerabeelden opnemen van openbaar terrein. Geef je je camera op die wel beelden van openbaar terrein maakt, dan is het bewijs voor deze overtreding zo gevonden.
28-02-2019, 11:30 door Anoniem
Door Brainpresser: Blijkt weer overduidelijk dat de Nederlander het liefst existeert met zijn ellebogen. Schijt aan handhaving; grote bek; egoïsme, tunnelvisie. Maar als de takkezooi in het eigen straatje uitbreekt: moord en brand gillen en vingertje wijzen naar blauwe schildknapen Wat is dit toch een misselijk zootje hypocriet redenerend poldertje aan zee geworden.
Nederland, ja nederland... perfect omschreven.
Spreek ajb voor jezelf.
Het probleem hier is wij ondertussen weten dat wanneer je 'de overheid' (en daar valt de politie ook onder) één vinger geeft, je vervolgens jouw hele hand kwijt bent.

Ik bepaal graag zelf wat ik wel of niet deel. Beelden van mijn camera's (beveiligingscamera's + dash cams) wil ik best delen als daar bruikbare informatie op te zien is, maar dat bepaal ik graag zelf en ik wil niet geconfronteerd worden met een vordering van mijn sd-kaartjes waarop veel meer beelden staan dan alleen die waar het om gaat.
Dus, jammer-de-pammer.......
28-02-2019, 18:20 door karma4
Door Anoniem:
Door Brainpresser: Blijkt weer overduidelijk dat de Nederlander het liefst existeert met zijn ellebogen. .../i] Wat is dit toch een misselijk zootje hypocriet redenerend poldertje aan zee geworden. ...
…. Het probleem hier is wij ondertussen weten dat wanneer je 'de overheid' (en daar valt de politie ook onder) één vinger geeft, je vervolgens jouw hele hand kwijt bent. ….
Dus, jammer-de-pammer.......
Ik lig in een deuk. De stelling van Brainpresser wordt met de ontkennende reactie gewoon onderbouwd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.