image

Populaire cryptominer Coinhive stopt per 8 maart

donderdag 28 februari 2019, 12:20 door Redactie, 4 reacties

De populaire cryptominer Coinhive, die ook veelvuldig door cybercriminelen werd gebruikt, stopt per 8 maart. Dat hebben de ontwikkelaars via de eigen website aangekondigd. De Coinhive-cryptominer is een stukje JavaScript-code dat in de browser draait en de rekenkracht van de computer gebruikt om de cryptovaluta Monero te minen. Hiervoor voert de computer een cryptografische berekening uit.

De ontwikkelaars van Coinhive wilden met hun oplossing een alternatief voor advertenties bieden. In plaats van advertenties te tonen konden websites het Coinhive-script toevoegen en zo inkomsten genereren. Bezoekers kregen geen advertenties meer te zien, maar moesten een deel van de rekenkracht van hun systeem afstaan.

De eerste versie van de Coinhive-cryptominer vroeg gebruikers niet om toestemming en werd direct in de browser van bezoekers uitgevoerd. Criminelen maakten hiervan misbruik door op gecompromitteerde websites hun Coinhive-script te injecteren. Ook hadden aanvallers het voorzien op kwetsbare routers. Op de routers werd kwaadaardige code geïnstalleerd die waar mogelijk het Coinhive-script van de aanvallers op bezochte websites injecteerde.

Omdat Coinhive en andere cryptominers geen toestemming vroegen besloten verschillende adblockers en anti-virusprogramma's om cryptominers te blokkeren. Eind 2017 kwam Coinhive daarop met een script dat gebruikers wel om toestemming vroeg voordat de rekenkracht van hun systeem werd gebruikt. De versie die zonder toestemming werkte bleven de ontwikkelaars ook gewoon aanbieden en ondersteunen.

Eerder deze maand werden nog verschillende apps in de Microsoft Store ontdekt die van een verborgen Coinhive-cryptominer waren voorzien en zonder toestemming de rekenkracht van het systeem gebruikten. Na anderhalf jaar komt er echter een einde aan Coinhive. Volgens de ontwikkelaars is het niet meer economisch rendabel. Dit komt mede door de dalende koers van cryptovaluta en een aangekondigde "hard fork" van Monero op 9 maart. Daarop is besloten om per 8 maart de stekker uit de cryptominer te trekken.

Reacties (4)
28-02-2019, 13:25 door Anoniem
En zo komt hopelijk een einde aan het sprookje dat je met rekenen geld kunt genereren. Net zoiets onzinnigs als bankbiljetten bijdrukken en denken dat je dan rijker wordt.
28-02-2019, 15:50 door Anoniem
Door Anoniem: En zo komt hopelijk een einde aan het sprookje dat je met rekenen geld kunt genereren. Net zoiets onzinnigs als bankbiljetten bijdrukken en denken dat je dan rijker wordt.

Waarom ? Omdat de bakker op de hoek stopt moeten we allemaal stoppen met brood eten ?
28-02-2019, 19:03 door [Account Verwijderd]
Het zal wel weer het nodige gesputter van profiteurs veroorzaken die de processor afbranden van u en ik en onze elektriciteitsmeter over de horlepiep jaagt. Uiteraard gaat hun slap verweer - zoals altijd - gepaard met de meestgehoorde opmerking: "Jaloers"? Neen. Nooit geweest op 'lieden' die (de grens van) het fatsoen als hun pispaal zien, vergelijkbaar met kereltje Suikerberg Facebook.

Het zal wel.

Eindelijk en hopelijk het onomkeerbare begin van alle ondergang van deze ordinaire en doortrapte energiedieven. Hadden ze maar een krantenwijk moeten zoeken.
28-02-2019, 21:15 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem: En zo komt hopelijk een einde aan het sprookje dat je met rekenen geld kunt genereren. Net zoiets onzinnigs als bankbiljetten bijdrukken en denken dat je dan rijker wordt.

Waarom ? Omdat de bakker op de hoek stopt moeten we allemaal stoppen met brood eten ?

Onzinnige vergelijking. Eten is een primaire levensbehoefte. Bitcoins del ven klinkklare onzin waarbij mensen denken voor niets rijk te worden ten koste van andermans cpu tijd en energie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.