image

112-beller met Androidtoestel sneller gelokaliseerd

dinsdag 12 maart 2019, 15:46 door Redactie, 51 reacties

Mensen die met een Androidtoestel 112 bellen zijn voortaan sneller te lokaliseren. Vanaf maart sturen Androidtelefoons tijdens het 112-gesprek namelijk automatisch de locatiegegevens van de beller naar de centralist die op dat moment aan de lijn is, zo laat de politie vandaag weten.

De onderliggende techniek wordt Advanced Mobile Location (AML) genoemd. Wanneer iemand via een Androidtoestel 112 belt gebruikt AML wifi, gps en andere sensoren om de locatie te berekenen. Deze locatie wordt vervolgens automatisch via één of meer gratis sms-berichten aan de centralist doorgegeven. "In sommige gevallen gebruikt uw telefoon internet om de locatie te bepalen. Voor AML geldt dit ook. In dat geval gaan de kosten van uw databundel af. Die kosten zijn minimaal", aldus de politie. Daarnaast vraagt de centralist ook zelf nog waar de beller zich bevindt, om er zo zeker van te zijn dat de hulp naar de juiste plek wordt gestuurd.

AML werkt alleen bij het bellen van 112, ook als de locatievoorzieningen van de telefoon staan uitgeschakeld. De technologie heeft 5 tot 20 seconden nodig om iemands locatie te bepalen. In het sms-bericht dat de centralist ontvangt staan standaard de coördinaten van de beller, het tijdstip van het berekenen van de locatie, het telefoonnummer, het IMEI-nummer van de telefoon en het IMSI-nummer van de simkaart. Na het gesprek schakelt AML zichzelf uit.

AML wordt deze maand voor Androidtelefoons vanaf versie 4.0 per provider ingevoerd. Later dit jaar zal de technologie ook op iPhones werken, maar een exacte datum is nog niet bekend. Gebruikers hoeven niets te doen om van AML gebruik te maken.

Reacties (51)
12-03-2019, 16:24 door Anoniem
Ik snap het nobele doel hiervan maar als ik mijn locatievoorziening UIT heb staan dan zou dat toch echt moeten betekenen dat er NEVER NOOIT een locatie naar buiten gaat (ja ja 3 hoeksmeting enzo). Desnoods blokkeer je 112 bellen indien locatie UIT staat. Een volgende stap zou kunnen zijn dat je telefoonboekje doorgegeven wordt "zodat ze snel contact met familie op kunnen nemen" ondanks dat je geen toestemming hebt gegeven.


Glad ijs.
12-03-2019, 16:26 door Anoniem
"AML (Advanced Mobile Location)"

Wat heeft telefoonnummer, IMEI, IMSI en dergelijk met locatie te maken, en waarom heeft de centralist dit nodig en wat wordt er met deze data gedaan?

En mag dit volgens de AVG want klinkt niet als dat er een optie AML aan/uit in de telefoon komt?
12-03-2019, 16:51 door Anoniem
Je hoeft nooit iets te doen om de volgende stap naar een inbreuk op je privacy te zetten.
12-03-2019, 16:55 door Anoniem
ennnnnnnnnn het staat uit, van mij krijgen ze mooi niks
12-03-2019, 17:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap het nobele doel hiervan maar als ik mijn locatievoorziening UIT heb staan dan zou dat toch echt moeten betekenen dat er NEVER NOOIT een locatie naar buiten gaat (ja ja 3 hoeksmeting enzo). Desnoods blokkeer je 112 bellen indien locatie UIT staat. Een volgende stap zou kunnen zijn dat je telefoonboekje doorgegeven wordt "zodat ze snel contact met familie op kunnen nemen" ondanks dat je geen toestemming hebt gegeven.


Glad ijs.

Waarom zou je 112 bellen als je jouw locatie niet wilt doorgeven?
12-03-2019, 17:08 door Anoniem
Nou, aftellen tot wanneer blijkt dat dit "AML" ook in te schakelen is in andere gevallen dan 112 bellen. Via een "stille flash sms ping" of iets dergelijks. Zodat je stilletjes kan uitvogelen waar iemand is zonder dat'ie het doorheeft.
12-03-2019, 17:10 door Anoniem
Dit gaat natuurlijk ook mogelijk gemaakt worden voor niet 112 bellers. Dus wanneer onze politie-boefjes (want schenden mensenrechten en maken inbreuk op onze grondwet terwijl ze ziekelijke wetten handhaven) op bovenjacht gaan.

Dit soort tools hadden de "gezagsdragers" graag gehad tijdens en na de kristalnacht.

Typisch NeDDRlanders om elk jaar in mei zeer theatraal te wenen "dit nooit meer" om vervolgens de rest van het jaar weg te kijken en dan zelf ook nog eens te stemmen op fascistische anti burger partijen als vvd, pvv, pvda, cda, cu, sgp en d66. Pfff

Ontopic:
Hoe gaat dit werken met anonieme bellers? Worden hun info ook ongevraagd zonder toestemming gedeeld? Ook wanneer anoniem gebeld wordt (bv via #31#)?

Wat gaat deze "enge" politiestaat houding betekenen mbt de bereidwilligheid om 112 te bellen wanneer iemand een ander ziet in een gevaarlijke situatie?

Vergeet dat een getuige wettelijk gedwongen kan worden om te getuigen, daarbij beroepen op zwijgrecht is niet mogelijk want je bent een getuige en geen verdachte.

Denk dat omstanders dankzij dit soort "goede" ideeen 75% minder vaak zullen bellen naar hulpdiensten.

Zie je een brand? Bel de brandweer dan ben je nu meteen een getuige dan wel een verdachte. Pfff

Dit gaat dus mensenlevens kosten, omdat een grote meerderheid denk krijg de kk maar met bel 112. Ik wil geen gedoe en geen gezeur.

Maar de regeringsleden, justitie en andere betrokkenen maakt dat niets uit, want het gaat hun om opsporen, controleren, filmen, vast leggen, af luisteren, af tappen, computers en netwerken hacken alles maar als een boa constrictor de vrijheid uit onze samenleving te kunnen wurgen.
12-03-2019, 17:17 door Anoniem
Door Anoniem: ennnnnnnnnn het staat uit, van mij krijgen ze mooi niks

Leer toch eens lezen:
AML werkt alleen bij het bellen van 112, ook als de locatievoorzieningen van de telefoon staan uitgeschakeld.
12-03-2019, 17:20 door Anoniem
Op iphone is dit al actief sinds ios11.3
12-03-2019, 17:21 door Anoniem
Door Anoniem: ennnnnnnnnn het staat uit, van mij krijgen ze mooi niks

Dit kun je niet uitzetten, aml heeft her niet nodig dat locatie delen aan staat.
12-03-2019, 17:32 door johanw
Door Anoniem:Dit kun je niet uitzetten, aml heeft her niet nodig dat locatie delen aan staat.
Als gewone gebruiker kun je dat niet uitzetten, als je root hebt kan dat makkelijk: installeer DisableService, zoek Google Play Services in de system tab op en zet EmergencyLocationService uit.
12-03-2019, 17:41 door abj61
Als je niet wilt dat je lokatie gegevens door gestuurd worden gewoon een ouderwetse telefoon zonder sim kaart voor 112 gebruiken
12-03-2019, 17:56 door Anoniem
We moeten niet vergeten dat overheden bedrijven kunnen dwingen achterdeurtjes te creeren waarmee de politie ongezien, ontraceerbaar toegang kan krijgen tot alle mogelijke tekefoon's, tablets, laptops, pc's, nas-sen, cloud-netwerken, sociale netwerken enzovoorts.

Dit is niet tegen te houden, te ontdekken, uit te zetten, zeker niet na de hackwet die sindskort van toepassing is.

Enige wat je kan doen is TEGEN stemmen op partijen die niet mee doen met de anti burger partijen: VVD, PVV, PVDA, SGP, CDA, D66 etc.
Dus door te stemmen op lokale partijen en niet op deze bovenstaande landelijke partijen die eerder corrupte, criminele organisaties zijn dan politieke partijen met een ideeel doel als een betere wereld.

Dus zou zeggen stem op de Partij voor de Dieren of anders op de Sp of eventueel zelfs op Groenlinks.

Als dat nu eens massaal gebeurt, dan voelen de zittende boefjes weer dat ze het volk weer even een sigaar uit eigen doos moeten geven om ze weer zoet te houden. Zodat ze daarna weer vrolijk met de kaasschaaf alles kunnen wegbezuinigen bij de normale burger, zodat ze het bespaarde geld daarna weer kunnen geven aan de allerrijkste en aan de beursgenoteerde fondsen / bedrijven in het kader van zelfverrijking, corruptie, vriendjespolitiek en lange termijn carriere planning.

De stemmers zijn verantwoordelijk voor alle misstanden, want die geven deze boefjes keer op keer het vertrouwen en hun stemmen. Ondanks alles!! Zucht
12-03-2019, 17:58 door Anoniem
Hoe kun je dan zonder simkaart bellen abj61?

Wat een doemdenkers hier allemaal. Goede service, fijn dat er wordt gewerkt aan het redden van mensenlevens. Enige wat ik dan niet oke vind is dat de databundel van de gebruiker wordt gebruikt hiervoor, lijkt me netter als dit door de telefoonmaatschappijen wordt gedekt en dat die het van de staat vergoed krijgen.
12-03-2019, 18:12 door Anoniem
Daarvoor heb ik natuurlijk gewoon een Nokia 3310, niks android ;-)
12-03-2019, 18:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Ontopic:
Hoe gaat dit werken met anonieme bellers? Worden hun info ook ongevraagd zonder toestemming gedeeld? Ook wanneer anoniem gebeld wordt (bv via #31#)?
Dat was ALTIJD al zo. Bij 112 kon men altijd al je nummer zien ook al had je ingesteld van niet.


Wat gaat deze "enge" politiestaat houding betekenen mbt de bereidwilligheid om 112 te bellen wanneer iemand een ander ziet in een gevaarlijke situatie?

Vergeet dat een getuige wettelijk gedwongen kan worden om te getuigen, daarbij beroepen op zwijgrecht is niet mogelijk want je bent een getuige en geen verdachte.

Denk dat omstanders dankzij dit soort "goede" ideeen 75% minder vaak zullen bellen naar hulpdiensten.

Zie je een brand? Bel de brandweer dan ben je nu meteen een getuige dan wel een verdachte. Pfff

Dit gaat niet veel uitmaken denk ik.
Als we de bevolking even indelen in:
- normaal denkende mensen die iets doen voor hun medemens
- egoisten die niet de moeite nemen om iets voor een ander te doen
- autisten en andere paranoiden die redenaties zoals hierboven volgen

dan denk ik dat de 2e groep aanmerkelijk groter is dan de 3e, en dat het wegvallen van die groep als potentiele
112 bellers niet veel zal uitmaken voor het aantal meldingen.

Wel wordt het gemakkelijker om iemand hulp te verlenen die niet goed kan doorgeven waar hij is, en sla je ook
de stap over van de centralist die dit moet verstaan en begrijpen. de info kan direct door naar de eenheden die
er op af moeten (en die locatie weer op hun routeplanner te zien krijgen zonder mogelijkheid van type- en interpretatie
fouten).
Het is dus vast en zeker een verbetering, en die paar mensen die vinden dat ze zichzelf moeten verbergen, ach
die vallen weg tegenover de meerderheden in die andere 2 groepen.

En dan hebben we het nog niet eens over degenen die 112 bellen zonder dat er een noodgeval is. Als je dat kunt
beperken dan win je ook aan hulpverlening voor de mensen die wel hulp nodig hebben. De "extra drempel" om 112
te bellen "want ze weten precies wie ik ben en waar ik zit" is dan juist uiterst welkom!
12-03-2019, 18:59 door Anoniem
Door abj61: Als je niet wilt dat je lokatie gegevens door gestuurd worden gewoon een ouderwetse telefoon zonder sim kaart voor 112 gebruiken

Nee, werkt niet.
12-03-2019, 19:01 door Anoniem
Dat je GPS locatie doorgegeven wordt okay, maar wat heeft een centralist in godsnaam aan je IMEI en IMSI nummer?
12-03-2019, 19:30 door Anoniem
Als dit kan, kan het natuurlijk ook wanneer de overheid jou belt. Gelukkig maar dat onze overheid op en top betrouwbaar is en dit never nooit niet zullen misbruiken.
12-03-2019, 19:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Ontopic:
Hoe gaat dit werken met anonieme bellers? Worden hun info ook ongevraagd zonder toestemming gedeeld? Ook wanneer anoniem gebeld wordt (bv via #31#)?
tl;dr
Ja, sowieso kon je (standaard) al nooit anoniem 112 bellen, jouw nummer was altijd zichtbaar.
12-03-2019, 19:52 door Anoniem
Door abj61: Als je niet wilt dat je lokatie gegevens door gestuurd worden gewoon een ouderwetse telefoon zonder sim kaart voor 112 gebruiken

Je moet me toch eens uitleggen hoe je het voor je ziet . Of hoe jouw leven eruit ziet .

Je loopt dus speciaal rond met een ouderwetse telefoon zonder sim kaart voor het geval je bij een ongeval betrokken raakt en 112 moet bellen ? Of misschien getuige bent van iets waarvoor je 112 moet bellen ?

Er zijn misschien mensen met een levensstijl (of beroep) waarin dat met regelmaat voorkomt, maar bij mij in elk geval is dat niet zo .

En dan ga je alsnog mondeling lokatie aanduiden (Ja ergens in het centrum voorbij de brug, maar ik ben hier niet zo bekend want ik was op bezoek).

Dan loop je _jaren_ voor jan lul een tweede (derde ? ) mobieltje bij je te dragen op geladen te houden voor zo'n geval.

Of heb je het over de 'usecase' van 112 treiter bellers ?
12-03-2019, 22:34 door Anoniem
Ik heb een keer een fiets ongeluk gehad en was blij dat de eerste fietser die stopte om te helpen meteen de locatie kon doorsturen zodat politie en ambulance er in no time waren en mij snel konden helpen.
Typisch Nederlands, het is nooit goed of het deugt niet.
12-03-2019, 23:32 door FSF-Moses - Bijgewerkt: 12-03-2019, 23:35
Volgens de versie hieronder kan AML/ELS WEL uitgezet wordem, Wat is nu de waarheid? De versie die nu bekend is of de versie die een paar dagen geleden is komen te vervallen?

Hier onder de link naar de oude versie van een paar dagen terug;
https://www.k-lmo.nl/binaries/content/assets/klmo/artikelen-en-publicaties/vraag-en-antwoord-aml-maart-2019.pdf Dit is de versie zoals hij te vinden was/is op de site van de landelijke Meldkamer (LMS)

En dit is de huidige versie zoals deze te vinden is op de site van de Politie zelf:
https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/algemeen/algemeen/vraag-en-antwoord-aml.pdf
13-03-2019, 00:09 door Anoniem
Op mijn Galaxy S9 staat onder location settings een schuifje om ELS uit te zetten.
13-03-2019, 06:08 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb een keer een fiets ongeluk gehad en was blij dat de eerste fietser die stopte om te helpen meteen de locatie kon doorsturen zodat politie en ambulance er in no time waren en mij snel konden helpen.
Typisch Nederlands, het is nooit goed of het deugt niet.

Ik denk dat de meeste klagers hier zitten, of ze nou terecht klagen of niet.
Maar dit is maar een klein percentage van de bevolking.
Praktijk is dat niemand er tijdens een 112 melding over nadenkt.

Een voorbeeld die misschien helemaal niets mee te maken heeft, maar wel hoe snel mensen iets adopteren en alleen in beginfase moeilijk doen van een dienst : contactloos pinnen
Ik weet dat iedereen hier super tegen was, maar in de praktijk zie ik in de winkel dit een hoog percentage nu doen. (tuurlijk niet allemaal)

Ook hier zal een hoog percentage hier niet over nadenken en het niet uitzetten wanneer mogelijk.

Vaak zijn we als mensen net schapen, we praten elkaar allemaal angst aan en uiteindelijk doen we het toch.
Ben ook benieuwd hoe dit straks met klimaatwet gaat, veel schreeuwers dat we iets moeten doen, maar praktijk wil niemand er voor betalen... zeer interessant... (wel schreeuwen, maar als je iets moet inleveren wordt het lastiger)
13-03-2019, 07:13 door Anoniem
1984 was een waarschuwing, geen manual.

Maar goed... Geen android hier. Geen Crapple. Om voor de hand liggende redenen helemaal geen spionage-telefoon.
Het duurt vast wel 1, misschien wel 2 jaar, voordat dit soort dingen algemeen gebruikt worden 'in het belang van de burger'. Want tenslotte dient de Roverheid alleen mijn belang.
Net zoals de Roverheid in Noord Korea alleen maar het belang van haar onderdanen dient.

Doodeng!
13-03-2019, 07:19 door Anoniem
Ik denk dat het punt niet zozeer AML an sich is maar de function creep die op de loer ligt. Ja, het bellen naar 112 activeert AML en schakelt het uit wanneer de verbinding verbroken wordt maar laten we hier even vanuit hackers perspectief naar kijken. Hoe werkt het technisch? Is het mogelijk om via een app deze functie ook aan te spreken waardoor anderen ook AML kunnen aanzetten zonder dat dit zichtbaar is? Het is een functie in Googleplay services en met een beetje kennis en skills zou het toch mogelijk moeten zijn om deze achterdeur ook voor andere doeleinden in te zetten.
Of zijn jullie allemaal zo dom en naïef om te denken dat dit soort functies strikt voorbehouden zijn aan onze zo betrouwbare overheid?
13-03-2019, 09:01 door Frank11
Door Anoniem: Ik snap het nobele doel hiervan maar als ik mijn locatievoorziening UIT heb staan dan zou dat toch echt moeten betekenen dat er NEVER NOOIT een locatie naar buiten gaat (ja ja 3 hoeksmeting enzo). Desnoods blokkeer je 112 bellen indien locatie UIT staat. Een volgende stap zou kunnen zijn dat je telefoonboekje doorgegeven wordt "zodat ze snel contact met familie op kunnen nemen" ondanks dat je geen toestemming hebt gegeven.


Glad ijs.

Volgens de informatie van Google (en Apple) is AML (bij Google heet dat ELS) onderdeel van de Playstore. Voor mensen die écht bang zijn dat ze "gevolgd" worden én het niet erg vinden als het meer moeite kost voor hulpdiensten om hen te vinden: trek dan alle machtigingen in die je aan de Playstore geeft.

En verder zullen "ze" (bedoeld wordt de Overheid en of de Politie vermoed ik) met AML niet bij andere gegevens kunnen. Het is een openbaar gepubliceerde standaard voor de opmaak van een SMS bericht met locatiegegevens. Dat bericht komt bij de noodhulpmeldkamer. Voor zover ik het begrijp is het geen opsporingsmiddel en mogen de gegevens alleen voor noodhulp gebruikt worden.

Zolang we vertrouwen hebben dat Nederland nog een "rechtsstaat" is, ben ik niet bang voor misbruik. Het wordt pas eng als we opschuiven naar een fake democratie met een of andere "machtige partij" vanuit een extreem linkse of rechtse of weet ik veel hoek.
13-03-2019, 09:09 door Frank11
Door Anoniem: "AML (Advanced Mobile Location)"

Wat heeft telefoonnummer, IMEI, IMSI en dergelijk met locatie te maken, en waarom heeft de centralist dit nodig en wat wordt er met deze data gedaan?

En mag dit volgens de AVG want klinkt niet als dat er een optie AML aan/uit in de telefoon komt?


Als ik het goed begrijp heeft Apple er daarom ook voor gekozen de laatste 6 cijfers van IMEI en IMSI code standaard op nul te zetten. Zal me niet verbazen als Google dat t.z.t. ook gaat doen. Hoe het in andere landen werkt weet ik niet, maar volgens mij is het in Nederland ook nog zo dat je 112 kan bellen zonder SIM-kaart. Dan bel je als het ware met je IMEI als "telefoonnummer". Maar of dat relevant is weet ik niet.
Door FSF-Moses: Volgens de versie hieronder kan AML/ELS WEL uitgezet wordem, Wat is nu de waarheid? De versie die nu bekend is of de versie die een paar dagen geleden is komen te vervallen?

Hier onder de link naar de oude versie van een paar dagen terug;
https://www.k-lmo.nl/binaries/content/assets/klmo/artikelen-en-publicaties/vraag-en-antwoord-aml-maart-2019.pdf Dit is de versie zoals hij te vinden was/is op de site van de landelijke Meldkamer (LMS)

En dit is de huidige versie zoals deze te vinden is op de site van de Politie zelf:
https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/algemeen/algemeen/vraag-en-antwoord-aml.pdf


Ik denk dat er bedoeld wordt dat je AML niet van je telefoon kunt verwijderen. Het maakt namelijk onderdeel uit van de Playstore. Je kan natuurlijk de Playstore machtigingen intrekken. Dan werkt AML ook niet meer (maar dat kunnen hulpdiensten je ook niet sneller vinden als je ze om hulp vraag via je mobiel, tijdens het mountain-bike ergens in de "middle of the forest". Het is maar wat je wil. Je hebt iig keuze.)
13-03-2019, 09:14 door Frank11
Door Anoniem: Dit gaat natuurlijk ook mogelijk gemaakt worden voor niet 112 bellers. Dus wanneer onze politie-boefjes (want schenden mensenrechten en maken inbreuk op onze grondwet terwijl ze ziekelijke wetten handhaven) op bovenjacht gaan.

Dit soort tools hadden de "gezagsdragers" graag gehad tijdens en na de kristalnacht.


Ik zou iedereen die er net zo over denkt als Anoniem van harte aanbevelen om een Anti-Dictatuur partij te beginnen die als enige doel heeft om en goed werkende rechtstaat te vorderen. Want als "het volk" in de periode voor 1940 zich niet had laten "opzwepen" door een populist was dit nooit gebeurd! Dat is mijn stellige overtuiging.
13-03-2019, 09:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik snap het nobele doel hiervan maar als ik mijn locatievoorziening UIT heb staan dan zou dat toch echt moeten betekenen dat er NEVER NOOIT een locatie naar buiten gaat (ja ja 3 hoeksmeting enzo). Desnoods blokkeer je 112 bellen indien locatie UIT staat. Een volgende stap zou kunnen zijn dat je telefoonboekje doorgegeven wordt "zodat ze snel contact met familie op kunnen nemen" ondanks dat je geen toestemming hebt gegeven.


Glad ijs.

Waarom zou je 112 bellen als je jouw locatie niet wilt doorgeven?

Waarom denk jij dat de AML functionaliteit enkel gebruikt kan worden als je 112 belt?
13-03-2019, 09:30 door Tha Cleaner
Door Anoniem: Dat je GPS locatie doorgegeven wordt okay, maar wat heeft een centralist in godsnaam aan je IMEI en IMSI nummer?
Vergeet niet dat er ook heel veel "lol trappen" gedaan wordt via 112. Even een prepaid SIM regelen en even 112 bellen om te zeggen, bom, aanrijding, brand ergens is. Dit kan een leven losten als de hulpdiensten naar een lol call waren gegaan en daar lag jij toevallig "anoniem" die echt hulp nodig had.
Telefoons zijn nu te herkennen, ondanks de SIM.

Goede actie zou ik denken.

Door Anoniem: Ik snap het nobele doel hiervan maar als ik mijn locatievoorziening UIT heb staan dan zou dat toch echt moeten betekenen dat er NEVER NOOIT een locatie naar buiten gaat (ja ja 3 hoeksmeting enzo). Desnoods blokkeer je 112 bellen indien locatie UIT staat. Een volgende stap zou kunnen zijn dat je telefoonboekje doorgegeven wordt "zodat ze snel contact met familie op kunnen nemen" ondanks dat je geen toestemming hebt gegeven.
Glad ijs.
Door Anoniem: Je hoeft nooit iets te doen om de volgende stap naar een inbreuk op je privacy te zetten.
Door Anoniem: ennnnnnnnnn het staat uit, van mij krijgen ze mooi niks
Totdat iemand een keer 112 voor jou belt omdat jij het nodig hebt. Eens kijken of je dan ook nog groot spraak doet, als men moeite heeft om je te vinden. Bellers weten vaak niet de exacte locatie en bij nood kan een directe locatie of 2de nauwkeurige locatie levens redden.

Hebben jullie daar ook wel eens over nagedacht? Als jij toevallig ergens in een bos ligt en hulp nodig hebt?

Door Anoniem: Dit gaat natuurlijk ook mogelijk gemaakt worden voor niet 112 bellers. Dus wanneer onze politie-boefjes (want schenden mensenrechten en maken inbreuk op onze grondwet terwijl ze ziekelijke wetten handhaven) op bovenjacht gaan.

Dit soort tools hadden de "gezagsdragers" graag gehad tijdens en na de kristalnacht.

Typisch NeDDRlanders om elk jaar in mei zeer theatraal te wenen "dit nooit meer" om vervolgens de rest van het jaar weg te kijken en dan zelf ook nog eens te stemmen op fascistische anti burger partijen als vvd, pvv, pvda, cda, cu, sgp en d66. Pfff
Blijkt wel weer dat duidelijk jij echt totaal geen idee hebt waar je over praat.

Hoe gaat dit werken met anonieme bellers? Worden hun info ook ongevraagd zonder toestemming gedeeld? Ook wanneer anoniem gebeld wordt (bv via #31#)?
Het was nooit anoniem voor 112.

Wat gaat deze "enge" politiestaat houding betekenen mbt de bereidwilligheid om 112 te bellen wanneer iemand een ander ziet in een gevaarlijke situatie?
Ik denk dat 99,999999% er niet eens over nadenkt, en direct 112 belt. Ik zou bijna hopen dat jij 0,000001% treft indien je het nodig hebt.

Vergeet dat een getuige wettelijk gedwongen kan worden om te getuigen, daarbij beroepen op zwijgrecht is niet mogelijk want je bent een getuige en geen verdachte.
Daar denk je ook echt meteen over na, als je iemand hulp bied.

Denk dat omstanders dankzij dit soort "goede" ideeen 75% minder vaak zullen bellen naar hulpdiensten.
Ik denk dat jij totaal geen idee hebt en dat jij duidelijk ook nooit een situatie hebt mee gemaakt waar je 112 nodig hebt. Dit blijkt duidelijk uit je aanwoorden

Zie je een brand? Bel de brandweer dan ben je nu meteen een getuige dan wel een verdachte. Pfff
Je leeft in een fantasie, weet je al? Je hebt echt totaal geen idee hoe de wereld hier in elkaar zit,

Dit gaat dus mensenlevens kosten, omdat een grote meerderheid denk krijg de kk maar met bel 112. Ik wil geen gedoe en geen gezeur.
Ik hoop voor je dat jij niet iemand treft met zo'n klein verstand zoals jij hebt, als jij een keer 112 hulp nodig hebt.

Maar de regeringsleden, justitie en andere betrokkenen maakt dat niets uit, want het gaat hun om opsporen, controleren, filmen, vast leggen, af luisteren, af tappen, computers en netwerken hacken alles maar als een boa constrictor de vrijheid uit onze samenleving te kunnen wurgen.
Witte busje al gezien in je straat? Want volgens mij zit je alu hoetje veel te strak.
13-03-2019, 09:37 door Anoniem
Door Anoniem: Nou, aftellen tot wanneer blijkt dat dit "AML" ook in te schakelen is in andere gevallen dan 112 bellen. Via een "stille flash sms ping" of iets dergelijks. Zodat je stilletjes kan uitvogelen waar iemand is zonder dat'ie het doorheeft.

Is al mogelijk.

Er zijn tal van manieren om AML actief te maken, ook vanuit de netwerk zijde.
112 bellen is slechts een manier waarmee AML actief wordt.

Je kan het ook niet uitzetten, want het is een core functionaliteit van het O.S.
De U.K. heeft dit al jaren en alle "white market" telefoons hebben aangepaste firmware/software die AML mogelijk maakt.

Om de een of andere reden staan de technische specificatie documenten i.v.m. AML niet meer on-line...
13-03-2019, 10:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Vergeet dat een getuige wettelijk gedwongen kan worden om te getuigen, daarbij beroepen op zwijgrecht is niet mogelijk want je bent een getuige en geen verdachte.
Dan beroep je je op vergeetachtigheid. Simpel.
13-03-2019, 10:12 door Anoniem
Door abj61: Als je niet wilt dat je lokatie gegevens door gestuurd worden gewoon een ouderwetse telefoon zonder sim kaart voor 112 gebruiken

Dat werkt tegenwoordig niet meer. Of je komt in een aparte queue terecht waar je niet direct bij een hulpverlener
uitkomt. Het probleem was dat veel ouders hun oude telefoon aan een kind gaven om mee te spelen, en dan zonder
werkende simkaart erin, en dan is het enige wat je kunt doen een noodoproep (zelfde als 112).
Op een gegeven moment kwamen er zoveel van die fake oproepen binnen dat men die voorziening, die bedoeld was
om mensen te helpen die in nood waren maar op een of andere manier geen abonnement hadden of geen bereik
bij hun eigen provider toch te kunnen helpen.
Maar zoals we in de computerwereld allemaal wel kennen gaan nobele strevens vaak tenonder aan misbruik en niet
verwachte situaties. Streep erdoor dus.
13-03-2019, 10:50 door abj61
Door Anoniem: Hoe kun je dan zonder simkaart bellen abj61?
Als je je telefoon zonder sim kaart opstart krijg je op het scherm te zien dat alleen noodoproepen mogelijk zijn.
13-03-2019, 10:58 door abj61
Door Anoniem:
Door abj61: Als je niet wilt dat je lokatie gegevens door gestuurd worden gewoon een ouderwetse telefoon zonder sim kaart voor 112 gebruiken

Je moet me toch eens uitleggen hoe je het voor je ziet . Of hoe jouw leven eruit ziet .

Je loopt dus speciaal rond met een ouderwetse telefoon zonder sim kaart voor het geval je bij een ongeval betrokken raakt en 112 moet bellen ? Of misschien getuige bent van iets waarvoor je 112 moet bellen ?
Wie zegt dat ik met een (extra) telefoon zonder sim rond loopt? Idiote aanname van je, ik zeg dat het mogelijk is.
13-03-2019, 11:36 door Briolet
Door Anoniem: …Een volgende stap zou kunnen zijn dat je telefoonboekje doorgegeven wordt "zodat ze snel contact met familie op kunnen nemen" ondanks dat je geen toestemming hebt gegeven.…

Het telefoonboek zal nooi gebeuren. Wat wel kan gebeuren is het noodlijstje doorgeven. In Android kun je adressen definiëren voor noodgevallen, die ook te lezen zijn op een vergrendelde telefoon. Daar kun je ook bloedgroep etc en zetten. Op die manier kunnen hulpdiensten zien wie ze moeten bellen als je zelf niet meer aanspreekbaar bent.

Dit adreslijstje moet je zelf aanmaken. Maar ik denk dat de 112 centrale geen behoefte aan dat lijstje heeft. Dat kan ook door de hulpdiensten bekeken worden als die ter plekke zijn en je niet meer aanspreekbaar bent.
13-03-2019, 12:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: ennnnnnnnnn het staat uit, van mij krijgen ze mooi niks

Leer toch eens lezen:
AML werkt alleen bij het bellen van 112, ook als de locatievoorzieningen van de telefoon staan uitgeschakeld.

ik heb mn rom aangepast en alle code voor AML verwijderd, uitzetten kan dus wel degelijk
13-03-2019, 12:42 door Anoniem
Door Frank11:
Door Anoniem: "AML (Advanced Mobile Location)"

[...]

Hier onder de link naar de oude versie van een paar dagen terug;
https://www.k-lmo.nl/binaries/content/assets/klmo/artikelen-en-publicaties/vraag-en-antwoord-aml-maart-2019.pdf Dit is de versie zoals hij te vinden was/is op de site van de landelijke Meldkamer (LMS)

En dit is de huidige versie zoals deze te vinden is op de site van de Politie zelf:
https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/algemeen/algemeen/vraag-en-antwoord-aml.pdf


Ik denk dat er bedoeld wordt dat je AML niet van je telefoon kunt verwijderen. Het maakt namelijk onderdeel uit van de Playstore. Je kan natuurlijk de Playstore machtigingen intrekken. Dan werkt AML ook niet meer (maar dat kunnen hulpdiensten je ook niet sneller vinden als je ze om hulp vraag via je mobiel, tijdens het mountain-bike ergens in de "middle of the forest". Het is maar wat je wil. Je hebt iig keuze.)

Als men met de auto met 80 km/h "met het motorblok om een boom heen is gevouwen", en men wil bij een alarmoproep dan niet dat de 112 alarmcentrale uw locatie krijgt, dan moet men de 'Locatie' service en de 'Google-locatieservice voor noodgevallen', vooral beide uit zetten. Heel "verstandig".

In dat geval moet de 112 centralist het misschien alleen doen met uw laatste gemurmel of door een tijdrovende trigonometrie te laten uitvoeren, terwijl u verdrinkt ten gevolge van een longperforatie en inwendige bloedingen. Aangenomen dat u uw mobieltje nog weet te bedienen -- als niemand anders belt, omdat u ergens in de provincie bent.

Vermoedelijk zijn ze dan met de ambulance te laat, want elke seconde telt. Misschien is het daarom een een gezond idee, voor de verzamelde privacy fanaten op Security.NL, de prioriteiten voorafgaand aan een eventueel ernstig ongeluk goed overdenken. Uw privacy of uw leven?

https://www.stopdebloedingredeenleven.nl/hoe/hoe-stop-je-de-bloeding/
13-03-2019, 13:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: ennnnnnnnnn het staat uit, van mij krijgen ze mooi niks

Leer toch eens lezen:
AML werkt alleen bij het bellen van 112, ook als de locatievoorzieningen van de telefoon staan uitgeschakeld.

ik heb mn rom aangepast en alle code voor AML verwijderd, uitzetten kan dus wel degelijk

Hopelijk hoef je dan nooit 112 voor iemand anders te bellen. Of misschien voor je zelf.

Kan je een leven kosten....
13-03-2019, 13:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: ennnnnnnnnn het staat uit, van mij krijgen ze mooi niks

Leer toch eens lezen:
AML werkt alleen bij het bellen van 112, ook als de locatievoorzieningen van de telefoon staan uitgeschakeld.

ik heb mn rom aangepast en alle code voor AML verwijderd, uitzetten kan dus wel degelijk

Hopelijk hoef je dan nooit 112 voor iemand anders te bellen. Of misschien voor je zelf.

Kan je een leven kosten....

tja, alles kan. het kan zijn dat er door camera's op te hagen in iedereens slaapkamer er mogelijk een terroristische aanslag kan worden voorkomen, maar om nou werkelijk overal cameras op te vangen gaat dan weer wat te ver.
ik weet dat het mogelijk is dat deze functie me zou kunnen helpen in een onwaarschijnlijk scenario, maar de dreiging van een function creep is me toch te groot.
13-03-2019, 14:53 door Anoniem
Door abj61:
Door Anoniem:
Door abj61: Als je niet wilt dat je lokatie gegevens door gestuurd worden gewoon een ouderwetse telefoon zonder sim kaart voor 112 gebruiken

Je moet me toch eens uitleggen hoe je het voor je ziet . Of hoe jouw leven eruit ziet .

Je loopt dus speciaal rond met een ouderwetse telefoon zonder sim kaart voor het geval je bij een ongeval betrokken raakt en 112 moet bellen ? Of misschien getuige bent van iets waarvoor je 112 moet bellen ?
Wie zegt dat ik met een (extra) telefoon zonder sim rond loopt? Idiote aanname van je, ik zeg dat het mogelijk is.

Ah foutje van mij inderdaad, om aan te nemen dat je hier post om wat constructiefs bij te dragen.
13-03-2019, 15:32 door karma4
Door Anoniem: …..
tja, alles kan. het kan zijn dat er door camera's op te hagen in iedereens slaapkamer er mogelijk een terroristische aanslag kan worden voorkomen, maar om nou werkelijk overal cameras op te vangen gaat dan weer wat te ver.
ik weet dat het mogelijk is dat deze functie me zou kunnen helpen in een onwaarschijnlijk scenario, maar de dreiging van een function creep is me toch te groot.
Als jij nou zorgt dat er niemand in jouw buurt ooit acuut hulp nodig is … opgelost.

Alleen begrijp ik niet hoe je die garantie kan geven en dat je kennelijk een hekel hebt aan het bestaan van hulpverleners.
Als je in ergens naar toe gaat zonder alle dat soort voorzieningen dan heb je zelfs geen last van de vraag of je hulp nodig zou kunnen hebben.
13-03-2019, 16:18 door Anoniem
Door Anoniem:tja, alles kan. het kan zijn dat er door camera's op te hagen in iedereens slaapkamer er mogelijk een terroristische aanslag kan worden voorkomen, maar om nou werkelijk overal cameras op te vangen gaat dan weer wat te ver.
ik weet dat het mogelijk is dat deze functie me zou kunnen helpen in een onwaarschijnlijk scenario, maar de dreiging van een function creep is me toch te groot.
camera's zijn preventief. 112 bellen doe je met een redenen. Je hebt op dat moment direct hulp nodig en de locatie is dan best vrij belangrijk.
Volgens mij is dit wel een heel groot verschil.

Het gebeurt vaak genoeg dat je niet exact de locatie weet waar je bent. "Ik sta ergens in Amsterdam" "Of ergens op de prinsegracht". Als ik ergens loop, weet ik echt niet waar ik precies ben of sta. Ik sta op een weg tussen Zoetermeer en Leiden. Ik sta aan de dorpsstraat in DenHaag.... Of wat dan ook.

Terwijl de exacte/nauwkeurige locatie van groot belang kan zijn en letterlijk het verschil tussen leven en dood kan betekenen.
Dit is namelijk geen theoretische onwaarschijnlijk scenario, maar dagelijks praktijk.

En ik hoop voor je dat jij (en je family/vriendenkring) nooit het verschil hoeven te merken hoe belangrijke goede locatie kan zijn.

Misschien eens iets om over na te denken... Voordat je met complot theorieën aankomt.
13-03-2019, 16:37 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: …..
tja, alles kan. het kan zijn dat er door camera's op te hagen in iedereens slaapkamer er mogelijk een terroristische aanslag kan worden voorkomen, maar om nou werkelijk overal cameras op te vangen gaat dan weer wat te ver.
ik weet dat het mogelijk is dat deze functie me zou kunnen helpen in een onwaarschijnlijk scenario, maar de dreiging van een function creep is me toch te groot.
Als jij nou zorgt dat er niemand in jouw buurt ooit acuut hulp nodig is … opgelost.

Alleen begrijp ik niet hoe je die garantie kan geven en dat je kennelijk een hekel hebt aan het bestaan van hulpverleners.
Als je in ergens naar toe gaat zonder alle dat soort voorzieningen dan heb je zelfs geen last van de vraag of je hulp nodig zou kunnen hebben.

hohoho, je legt mij nu woorden in de mond. ik heb absolut geen hekel aan hulp verleners en denk dat het helden daden zijn wat zij doen. ik heb ook nooit gezegt dat ik geen garantie geef dat ik het nooit nodig heb. het enige wat ik zei was dat dit een glijdende schaal is, een function creep. ik kan nogsteeds naar 112 bllen, alleen word nu niet automtisch de locatie mee gestuurd, hierbij kom je op een goed midden punt uit, criminelen en de oveheid kunnen de functie niet misbruiken, en ik kan nogsteeds naar 112 bellen, wat als ik het me goed herriner al jaren prima heeft gewerkt.
14-03-2019, 02:26 door Anoniem
@fsfmoses waarschijnlijk kun je het wel uitzetten maar kunnen instanties dat overrulen. Hackwet is nog maar het begin

@anonieme reactie 1836: Je kan altijd mensen gaan indelen in groepen, waren de duitsers ook erg goed in. Laten we kijken wat we als rechtstaat acceptabel en proportioneel vinden en daar democratisch een beslissing overnemen.

Justitie doet super veel op eigen houtje de laatste jaren. Dingen die wettelijk nog niet mogen, doen ze zonder vrees voor repercussies. In Holeeders begintijd werden telefoons al getapt, de eerste dag dat het wereldwijde web ontstond stond onze politiestaat al te trappelen om dat allemaal te kunnen inzien, registreren, categoriseren. Eindelijk iedereen geautomatiseerd in hokjes kunnen stoppen heerlijk.

Het internet is een natte droom voor vvd, cda, pvda, pvv en d66 boefjes. Want daarmee kunnen ze alles en iedereen controleren. Vervolg stap is fakenews (noem dat gerust regerings of oppositie propaganda) aanpakken, zodat alleen het gewenste fakenews een podium krijgt. Daarna het criminaliseren van meningen en het steeds verder frustreren en belemmeren van de rechtsgang. De rechtstaat afbreken door bestuursrechtelijke private dispute courts te creeren, want de kans lopen dat een rechter onverhoopt objectief is willen ze niet riskeren. Zodat er allen gewenste gerechtigheid zal zijn. Alle ongewenste (beperkende) wetten en verdragen er uit werken en dit land kan eindelijk daadkrachtig worden.

Daar moeten dan wel alle mensenrechten voor sneuvelen, sociale voorzieningen ook en alle publieke diensten en taken zullen geprivatiseerd worden. Eind doel is dat alle (arme) burgers moeten dansen naar de pijpen van de machthebbers en de gefortuineerden. Wie serieus geld heeft heeft daardoor ook macht, macht die voor gaat op pauper wetgeving (wat daar dan nog van over is). De rijken krijgen eigen gated communities, hun eigen snelwegen, etc. De elite staat boven de wet. Zij krijgen dan uiteraard wel gratis speciaal gefortuineerden onderwijs en zorg. De utopiaanse machthebbers weten wie ze moeten pamperen en wie niet. Het pauper volk mag bedelen voor betaalde arbeid (waarbij werknemers uiteraard op geen enkele manier worden beschermt), loonslaven werken om te overleven, zonder kapitaal ben je rechteloos en kansloos en is je leven waardeloos.

Nou denk dat dit nu wel genoeg paranoide is haha
Mensen wegzetten als paranoide is trouwens een zwaktebod.

Ontopic: Beseft iemand wat het betekend zoals hierboven werd geschetst: dat wanneer je getuige bent dat je dan inderdaad kan worden gedwongen om te getuigen?

Vandaag nog gepost dat agenten onder druk wordengezet om betere cijfers te fabriceren. Ook kwam de vvd met een idee om verbaal en fysiek geweld, kattekwaad etc dat een rechter dan verplicht is om gevangenisstraf op te leggen ipv een taakstaf.
Enge partij die vvd telkens een stapje verder gaan rechtelijke macht afbreken te gunste van macht.

@opmerking over een anti dictator partij te beginnen:
Nou er moet een constitutioneel hof komen dan onafhankelijk wetten en regels toetsen aan onze grondwet en aan mensenrechten en andere verdragen.

Daarnaast ook een machtige rekenkamer die niet politiek is, maar praktisch en objectie kijkt naar de werking van wetten in de praktijk. Waarom: omdat partijen invloed uit oefenen op conclusies en de inhoud van zogenaamde objectieve onderzoeks rapporten. Ook het CBS is een politiek apparaat geworden ipv een onafhankelijk instrument.

Onze huidige rechtstaat faalt doordat trias politica niet goed is ingevoerd. Rechters mogen niet aan onze grondwet toetsen (wat waanzin is) en ambtenaren en agenten dienen onze koning ipv dat ze de burgers beschermen en de grondwet als heilig zien.

Ook de eerste kamer faalt doordat ze politieke dealtjes sluiten en te veel naar lobbyisten en het bedrijfsleven luisteren.

#tijdvoorverandering
14-03-2019, 09:20 door Anoniem
Door Anoniem:ik kan nogsteeds naar 112 bellen, wat als ik het me goed herriner al jaren prima heeft gewerkt.

Als dat je herinnering is, dan heb je geluk gehad. Ik heb een keer moeten bellen voor een ongeluk twee straten van mijn huis af. En nog lukte het me om de straatnamen door elkaar te halen. Als mensen in paniek raken, is hun geheugen niet zo goed meer.

Peter
14-03-2019, 14:40 door Anoniem
Door Anoniem:
ik heb ook nooit gezegt dat ik geen garantie geef dat ik het nooit nodig heb.
Je

het enige wat ik zei was dat dit een glijdende schaal is, een function creep.[/quote]Dit is alleen geen function creep.....

ik kan nogsteeds naar 112 bllen, alleen word nu niet automtisch de locatie mee gestuurd, hierbij kom je op een goed midden punt uit, criminelen en de oveheid kunnen de functie niet misbruiken, en ik kan nogsteeds naar 112 bellen, wat als ik het me goed herriner al jaren prima heeft gewerkt.
Probleem is alleen, als je rustig kan bellen, weet je alles duidelijk te vertellen.
Maar bij een ongeluk, weet je dan ook nog precies waar je bent? Als je net een boom met de auto hebt geraakt in het donder?
Sterker nog, ik zou de meeste straatnamen niet eens weten waar ik dagelijks door rij. Iets wat de meeste Nederlanders waarschijnlijk ook hebben. Hoe wil je dan in paniek of vol met adrenaline de juiste locatie willen door geven?

Misschien denk je dat je dit in een spoed situatie nog weet, maar ervaringen leren heel iets anders.

Daarom is dit een goede toevoeging die zeker levens kan redden.
12-07-2019, 02:27 door Anoniem
Vandaag was ik onderweg vanuit het AMC (ziekenhuis ja) naar huis. Onderweg zie ik een debiel die z'n auto weer als verlengstuk van z'n l*l gebruikt, en hem overal tussen wil proppen waar hij maar kan, met meerdere absurde ongelukken als bijna gevolg. Het was echt een godswonder dat die debiel geen ongelukken gemaakt heeft.

Ik heb jaren ervaring op de weg en laat me niet snel intimideren, maar dit was te gek. Dus, ik 112 bellen voor die debiel. Ik krijg de algemene meldkamer aan de telefoon, en ze vraag standaard naar dienst (ambu, politie e.d.) en plaats. In eerste instantie was ik in de war, en ik vermeldde A4. Ik had m'n zin nog niet af, en ik kon nog niet corrigeren naar, 'oh nee sorry, dit is al a9' of zij begon al: "volgens mijn gegevens rijd u op de a9 rechts, daar en daar"... Eigenlijk wel redelijk verbouwereerd controleer ik of ze gelijk heeft, wat ook zo was. Melding doorgegeven en 'politie' zou de melding verder oppakken.


Zonder verder op die details in te gaan verbaasde ik me over het feit dat ik verbeterd werd voordat ik dat zelf kon doen. Zij wist nog beter dan ik waar ik reed. Dat liet me op zoek gaan naar hoe dat kon, ondanks dat ik (voornamelijk omdat ik erg op privacy gesteld ben) erg goed let op welke diensten ik wel of niet aan zet.. Na wat zoeken blijkt dat mijn telefoon een 'slet' is voor iedereen op het moment dat ik 112 bel. Niet alleen '112' ziet mijn status, blijkbaar mijn auto ook, ik was opeens op bluetooth te vinden, en ook de telefoon van mijn vriendin gaf aan dat ze mij als hotspot zag.

Ik ben dus nu op zoek naar de reden hiervoor, en na een topic als dit ga ik nog harder dan voorheen op zoek naar mijn privacy, want niet alleen de 'hulp'diensten kunnen mijn status zien, maar iedereen die in de buurt is. Compleet ongewenst, ik kijk wel uit volgende keer, of ik moet die privacy breuk kunnen uitzetten!
12-07-2019, 02:34 door Anoniem
Overigens is dit één van de weinige plekken waar serieus ingegaan wordt op de data achter die ongekende privacy breuk, kan iemand een link posten (of op athoz.d at gpost.kom) waar ik info kan vinden om die locatie bende weg te halen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.