image

Recordaantal Belgen slachtoffer fraude met internetbankieren

woensdag 13 maart 2019, 11:26 door Redactie, 11 reacties

Vorig jaar is een recordaantal Belgen het slachtoffer van fraude met internetbankieren geworden. Ook de schade steeg naar recordhoogte. Er werden in 2018 in totaal meer dan 9700 Belgen door criminelen opgelicht, wat meer is dan alle slachtoffers van 2006 tot en met 2017 bij elkaar opgeteld (7200).

De schade bedroeg meer dan 8 miljoen euro. Een sterke stijging ten opzichte van de 2,5 miljoen euro die criminelen via fraude met internetbankieren in 2017 wisten te stelen. Ook het vorige "record" uit 2013, toen criminelen 5,17 miljoen euro buitmaakten, werd gebroken. Volgens Febelfin, de overkoepelende organisatie van Belgische banken, was er bij alle slachtoffers sprake van phishing.

Slachtoffers ontvangen phishingberichten zowel via e-mails als sms, WhatsApp en social media. Daarnaast slaan criminelen via verkoopsites voor tweedehandsgoederen toe. Zo doen criminelen zich voor als geïnteresseerde kopers die de verkoper vragen om 1 eurocent over te maken. Dit zou nodig zijn om over de juiste naam en het juiste rekeningnummer te beschikken. De doorgestuurde betaallink wijst echter naar een phishingsite.

Om fraude met internetbankieren te voorkomen adviseert Febelfin om het adres van de bank altijd zelf in de browser in te tikken of zelf de app van de bank te openen. "Ga er niet naartoe via een link!", aldus de organisatie. Ook wordt aangeraden om berichten te negeren die naar de betaalsite of app van de bank zouden wijzen.

Image

Reacties (11)
13-03-2019, 11:49 door karma4
Vanaf 2015 lijkt het gemiddelde schadebedrag (iets onder de 1000) constant te zijn.
Als er een succesvolle manier van de fraude is die sindsdien alleen in aantal succesvoller is, dan heeft men zitten slapen.

Vergeleken met de Q1-Q2 https://www.febelfin.be/nl/fraude-internetbankieren-stijgt-tijdens-eerste-zes-maanden-van-2018 heeft het zich in Q3-A4 versneld. Met "Phishing grote boosdoener" het gebrek aan wantrouwen en dubbel check.
13-03-2019, 14:37 door Anoniem
In Nederland waarschuwt De Nederlandse Bank er al een tijd vrij duidelijk voor:
https://www.dnb.nl/over-dnb/contact-met-dnb/valse-email-phishing/index.jsp
13-03-2019, 14:46 door Anoniem
Dat truucje van 1 cent overmaken moet men inmiddels toch al niet meer intrappen zou je denken,. dat is nergens voor nodig - dus waarom doet men het dan toch?
13-03-2019, 15:18 door Anoniem
Ondanks ons traditioneel denken over Belgen zal de werkelijkheid in Nederland niet veel anders zijn. We worden door de (politie-)cultuur wel eerder aangespoord om het "maar te laten zitten", omdat we zelf "ook dom waren geweest". Die mentaliteit tref je aan als je aangifte wilt doen, maar kun je ook meemaken als je de bank spreekt. "Ja dat was ook niet snugger van u mevroitje, wat wilt u nou eigenlijk nog."
13-03-2019, 15:35 door spatieman
dat noemt men goed vertrouwen hebben.,.
13-03-2019, 21:58 door Anoniem
Dat opslaan van wachtwoorden moet je misschien voor de zekerheid best nooit doen! (het bekende vinkje he), die nonchalance van alles opslaan is niet echt veilig te noemen.
Een vijftal veelgebruikte wachtwoorden kan je normaliter wel memoriseren evenals het Windows wachtwoord zelf.
Er bestaan immers software programma's die alle opgeslagen wachtwoorden er feilloos uithalen en te voorschijn laten komen...
Je kan, als je die dingen vertrouwt, ook een zogeheten wachtwoordenkluis nemen: die slaat alle wachtwoorden veilig op en je hebt dan maar 1 algemeen toegangswachtwoord meer nodig en te onthouden (alleen nodig voor eventuele aanpassingen en bewerkingen in die wachtwoordenkluis).
Er zijn nu ook al browsers die zo'n wachtwoordenkluis standaard meeleveren.
Phishing e-mails zijn redelijk gemakkelijk te herkennen aan de schrijvelarij en best zeker nooit openen en onmiddellijk definitief verwijderen; dat herkennen vergt misschien wel wat ervaring, maar je leert het wel na een tijdje.
P.S. Wachtwoordenlijstjes moet je uiteraard thuis ook en op kantoor veilig achter slot en grendel bewaren, je weet maat nooit he...
Heb ooit eens van die wedstrijden of oefeningen gehoord 'om ter snelst inbreken' in een huis of appartement, ha ha.
De rest is navenant zeggen ze dan.
13-03-2019, 22:50 door Anoniem
Door Anoniem: Ondanks ons traditioneel denken over Belgen zal de werkelijkheid in Nederland niet veel anders zijn. We worden door de (politie-)cultuur wel eerder aangespoord om het "maar te laten zitten", omdat we zelf "ook dom waren geweest". Die mentaliteit tref je aan als je aangifte wilt doen, maar kun je ook meemaken als je de bank spreekt. "Ja dat was ook niet snugger van u mevroitje, wat wilt u nou eigenlijk nog."
Ja, wat kan de bank eraan doen, dat men nog steeds in dit soort dingen trapt.
14-03-2019, 13:31 door Anoniem
Door Anoniem: Dat truucje van 1 cent overmaken moet men inmiddels toch al niet meer intrappen zou je denken,. dat is nergens voor nodig - dus waarom doet men het dan toch?
Het truukje op zich is hier niet het overmaken van 1 cent,
maar de manier waarop het gevraagd wordt, nl. een ondeugdelijke link waar je op moet klikken zodat je bij een phishing site uitkomt in plaats van bij internetbankieren van jouw bank.

Het overmaken van 1 cent (of eigenlijk: het minimum bedrag dat je kan overmaken bij jouw bank) wordt wel vaker gedaan,
zodat de andere partij redelijk verzekerd kan zijn van je identificatie en bankrekeningnummer.
Je doet dit natuurlijk alleen als je die persoonsgegevens toch op één of andere manier zult moeten verstrekken.
Bijvoorbeeld: stel je koopt op afstand een telefoonabonnement, dan zal de telecomprovider deze gegevens linksom of rechtsom met voldoende zekerheid willen hebben, of anders krijg je geen abonnement. En elke keer wanneer je dan je abonnement betaalt, ziet de telecomprovider toch wel van welk rekeningnummer het komt.
Dus die gegevens worden toch wel bij de aanbieder bekend.

Bij koop op afstand lijkt mij het zelfs een beter alternatief dan het bekende "kopie paspoort" per post insturen. o.i.d.
14-03-2019, 13:54 door Anoniem
15-03-2019, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem: P.S. Wachtwoordenlijstjes moet je uiteraard thuis ook en op kantoor veilig achter slot en grendel bewaren, je weet maat nooit he...

Het beste is om de wachtwoorden te bewaren op een systeem dat niet in aanraking komt met het internet, mail of social media. Op dat systeem gebruik je dan een wachtwoordenkluis met een sterk wachtwoord.
15-03-2019, 20:52 door Anoniem
@Gisteren, 13:54 door Anoniem
Daar zeggen ze ook dit o.a. over die blijkbaar overgehypet mobiele Apps:
Mobiele applicaties leveren de grootste bijdrage aan digitale advertentiefraude. Hun activiteiten vertegenwoordigden twee jaar geleden 85 procent van de totale schade die de digitale reclame in India moest incasseren. Twee jaar geleden slaagde mobiele reclamefraude erin bij Indiase marketeers 350 miljoen dollar buit te maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.