image

Finse privacytoezichthouder onderzoekt Nokia 7 Plus-telefoons

donderdag 21 maart 2019, 13:59 door Redactie, 7 reacties

De Finse privacytoezichthouder heeft een onderzoek naar Nokia 7 Plus-telefoons aangekondigd omdat de apparaten gegevens van gebruikers naar China zouden hebben gestuurd. Aanleiding voor het onderzoek is een artikel van de Noorse omroep NRK.

Een gebruiker tipte de omroep dat bij het inschakelen van zijn telefoon, het activeren van het scherm en het ontgrendelen zijn locatiegegevens, alsmede het simkaartnummer en het serienummer van de telefoon naar een server in China werden gestuurd. Volgens HMD Global, eigenaar van Nokia, betreft het een fout bij een bepaalde batch van Nokia 7 Plus-toestellen. Hierdoor werden activeringsgegevens naar een buitenlandse server gestuurd. De fabrikant stelt dat de gegevens nooit zijn verwerkt en er geen persoonlijke informatie met derden of de autoriteiten is gedeeld. De toestellen in kwestie hebben een update ontvangen waardoor ze de gegevens niet meer versturen.

Naar aanleiding van de berichtgeving is de Finse privacytoezichthouder een onderzoek gestart. "Data mag naar locaties buiten de EU worden verstuurd, maar hiervoor moet een juridische basis zijn", aldus de Finse databeschermingsautoriteit Reijo Aarnio, die opmerkt dat er kan worden uitgegaan dat er persoonlijke data is verstuurd. De toezichthouder, die rekening houdt met een overtreding van de AVG, wil verder weten of het probleem op zo'n manier is verholpen dat er geen persoonlijke gegevens meer zonder juridische basis naar locaties buiten de EU worden verstuurd.

Reacties (7)
21-03-2019, 14:08 door Anoniem
Goh... Je verwacht het niet he?
21-03-2019, 15:02 door Anoniem
Door Anoniem: Goh... Je verwacht het niet he?

Wat verwacht je niet?
Dat er fouten worden gemaakt?
Gelukkig wordt er nog heel veel door mensen gedaan. En waar mensen werken, worden fouten gemaakt.

Peter
21-03-2019, 17:37 door John777 - Bijgewerkt: 21-03-2019, 17:37

Wat verwacht je niet?
Dat er fouten worden gemaakt?
Gelukkig wordt er nog heel veel door mensen gedaan. En waar mensen werken, worden fouten gemaakt.

Peter

Jij gelooft gelijk de fabrikant op zijn woord Peter? Deze naïviteit verwacht ik dan ook weer niet op security.nl ;)
21-03-2019, 23:32 door Anoniem
Oops. Door de mand gevallen, betrapt en meteen in damagecontrol mode. Ik dacht er nog over om een Nokia te kopen vanwege de pure android ervaring maar dit artikel heeft me daar nu van af gebracht. Dan maar wederom een Iphone na deze.
22-03-2019, 08:23 door Anoniem
Het is ook bijna altijd 'naar een server in China' wat op mij bedenkelijk overkomt.
22-03-2019, 08:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Goh... Je verwacht het niet he?

Wat verwacht je niet?
Dat er fouten worden gemaakt?
Gelukkig wordt er nog heel veel door mensen gedaan. En waar mensen werken, worden fouten gemaakt.

Peter

Dat wel, maar het is mogelijk door goede processen in volwassen bedrijfstakken de fouten tot een minimum te beperken (https://www.businessinsider.nl/vliegtuig-crashes-dodelijke-ongelukken-2017/. http://newsmonkey.be/article/36207). Een van de eerste stappen is dat continuous improvement processen zich nooit bij voorbaat verschuilen achter "fouten gebeuren nu eenmaal" (trouwens ook niet achter externe factoren als niet genoeg bevoegdheden), maar eerst onderzoeken wat er gebeurd is en waar lessen te leren vallen.

Overigens en back on topic. Waar ik benieuwd naar ben is of de telefoon (koper, gemaakt door Nokia) de gegevens doorstuurt, of het Android besturingssysteem (gemaakt door Google, bovendien in gebruik bij veel meer merken die dan ook in de gevarenzone zitten). Het laatste ligt meer voor de hand.
22-03-2019, 10:22 door Anoniem
Is dat model (en de vrijwel identieke 8.1) nu eindelijk goed te rooten en van een custom recovery te voorzien?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.