image

Facebook in verzet tegen trackingverbod Belgische internetters

woensdag 27 maart 2019, 14:25 door Redactie, 18 reacties

Facebook en de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit staan vandaag en morgen in een Brusselse rechtbank tegen over elkaar. Aanleiding is de beslissing van een Belgische rechter vorig jaar dat de sociale netwerksite moet stoppen met het volgen van mensen die vanuit België internetten.

De zaak tegen Facebook was door de Gegevensbeschermingsautoriteit aangespannen. Het draaide om de technieken die Facebook gebruikt om mensen zowel met als zonder profiel op websites te volgen. De rechtbank van Brussel oordeelde dat Facebook de Belgische privacywet overtreedt. Zo worden internetgebruikers niet geïnformeerd over het feit dat Facebook informatie over hen verzamelt, om wat voor informatie het gaat, wat er met die informatie wordt gedaan en hoe lang die informatie wordt bewaard.

"Aangezien Facebooks social plug-ins en pixels op miljoenen websites aanwezig zijn, kan Facebook een groot onderdeel van eenieders surfgedrag in kaart brengen. Daarbij kan het ook gaan over websites van heel gevoelige aard, zoals over gezondheidsproblemen, seksuele geaardheid en politieke voorkeuren. Vervolgens gebruikt Facebook die informatie om je surfgedrag te profileren en gebruikt zij die profilering om je gerichte reclame te tonen, zoals reclame over producten en diensten van commerciële bedrijven, boodschappen van politieke partijen, enz.", aldus de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Facebook tekende beroep aan tegen het vonnis. Tevens voerde Facebook in aanloop naar de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verschillende aanpassingen door. Volgens de de privacytoezichthouder respecteert Facebook nog steeds de Belgische en Europese privacywetgeving niet en schendt het de fundamentele rechten van miljoenen Belgen.

De Gegevensbeschermingsautoriteit merkt op dat de verplichtingen die vroeger in de Belgische Privacywet stonden door de AVG nog strenger zijn geworden. De Autoriteit zal het Hof van Beroep te Brussel dan ook vragen om het gerechtelijke vonnis van vorig jaar te bevestigen, ook naar de toekomst toe.

Facebook laat in een reactie tegenover Bloomberg weten dat het gebruikers via de in ontwikkeling zijnde Clear History-tool meer informatie en controle zal geven over de informatie die Facebook via ander websites over hen verzamelt. Via de tool moet het mogelijk worden om informatie van websites los te koppelen van het account. "We hebben ook verschillende veranderingen doorgevoerd om mensen te laten begrijpen hoe onze tools werken en de keuzes uit te leggen die ze hebben, onder andere via onze privacy-updates", aldus de sociale netwerksite.

Reacties (18)
27-03-2019, 14:32 door Anoniem
België heeft gelijk. Als Facebook alle nachten tussen ons hier in wil slapen, dan kunnen ze dat netjes vragen aan de deur. Als ik al zin heb om open te doen. En al helemaal als ik geen Facebookgebruiker ben.
27-03-2019, 15:24 door Anoniem
Met name die laatste alinea doet het hem. Het gaat natuurlijk alleen over gebruikers van Facebook, niet over de "bijvangst" van niet-gebruikers, die in de tientallen miljoenen profielen loopt. Ook de "keuze" die de Facebook gebruikers (en alleen die!) hebben zullen niet het verdienmodel van Facebook aanpassen. De data wordt nog steeds verzameld, de wetgeving wordt nog steeds opgerekt n de schimmigheid blijft. Mooie zet van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit. Het wordt tijd dat alle landen die met de GDPR te maken hebben Facebook het vuur extreem zwaar aan de schenen gaat leggen.
27-03-2019, 16:35 door Anoniem
Het schandelijke is met name dat mensen niet weten dat ze gevolgd worden en facebook passief een (nog niet bestaande) clear history-tool aanbiedt. Dat voldoet niet eens aan een opt-out. Zowel facebook als google moeten gewoon keihard bestraft worden voor deze praktijken.
27-03-2019, 17:01 door Anoniem
Ik zie op deze pagina ook een Facebook request (door mij geblokkeerd via Disconnect).
27-03-2019, 17:02 door Anoniem
Er moet ergens toch een streep getrokken worden. Tot hier en niet verder.
Wil Facebook zich daar niet naar schikken, dan moeten ze maar geweerd worden.

Als ze uit China kunnen worden verbannen, kan dat hier op termijn ook.

Als ik verbannen word, geeft dat een miniem plofje,
Als facebook van een continent verbannen wordt, een wat duidelijker plof.
27-03-2019, 17:48 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zie op deze pagina ook een Facebook request (door mij geblokkeerd via Disconnect).
Dan heeft die tracker zich wel heel erg goed verstopt ;-).

Voor alle mensen die altijd maar roepen: "maar ik gebruik helemaal geen facebook" lees het volgende nog eens aandachtig: "Het draaide om de technieken die Facebook gebruikt om mensen zowel met als zonder profiel op websites te volgen."
Jij gebruikt dan geen facebook, maar facebook misbruikt jou dus we en dat doen ze al jaren (@AP wakker worden!). Ook zeer veel apps (whatsapp, Ziggo Go, Spotify, Brave etc.) delen continu data met facebook.

Gelukkig kun je er iets aan doen, kost enkel een beetje tijd.
27-03-2019, 17:51 door [Account Verwijderd]
"Aangezien Facebooks social plug-ins en pixels op miljoenen websites aanwezig zijn, kan Facebook een groot onderdeel van eenieders surfgedrag in kaart brengen. Daarbij kan het ook gaan over websites van heel gevoelige aard, zoals over gezondheidsproblemen, seksuele geaardheid en politieke voorkeuren. Vervolgens gebruikt Facebook die informatie om je surfgedrag te profileren en gebruikt zij die profilering om je gerichte reclame te tonen, zoals reclame over producten en diensten van commerciële bedrijven, boodschappen van politieke partijen, enz.", aldus de Gegevensbeschermingsautoriteit.

En daarbij kun je gevoegelijk aannemen dat het doorverkopen van die data ook nog steeds in het geniep gebeurd wil deze doortrapte multinational blijven bestaan. Hun verdienmodel staat of valt met datahandel.
Kereltje Suikerberg wringt zich dan wel als een slang in allerlei bochten met vage - ik wil niet zeggen valse - beloftes van beterschap, maar zolang weinigen ten volle beseffen en er van doordrongen raken dat Facebook niet anders kàn dan doorgaan op de oude voet zullen miljoenen die een aversie tegen Facebook hebben ontwikkeld door het Cambridge Analytica schandaal toch tegen beter weten in hun persoonlijke leven te graai en grabbel blijven verkwanselen aan dit bedrijf.
27-03-2019, 19:17 door Anoniem
Moet gewoon een concurrent komen die niet trackt. Leren ze het wel af.

Verdienmodel tja...zal mij een zorg zijn maar niet over mijn rug.


Neemt een afwachtende positie in ...met een zak chips. :)
27-03-2019, 22:33 door Ron625
Het gebruik van feestboek is gratis, dus is de gebruiker het product.
Dit product is dus geld waard, en daar verdient feestboek zijn geld mee.
28-03-2019, 00:42 door Anoniem
Door Ron625: Het gebruik van feestboek is gratis, dus is de gebruiker het product.
Niet juist. Ook de niet gebruiker volgen ze en verdienen daar geld aan.
Ook aan jou dus.
28-03-2019, 01:06 door Anoniem
Door Anoniem: Moet gewoon een concurrent komen die niet trackt. Leren ze het wel af.
Zijn er al, helaas gebruikt bijna niemand ze : Mastodon, Movim, Friendica, Diaspora, Matrix
28-03-2019, 08:00 door [Account Verwijderd]
Door Ron625: Het gebruik van feestboek is gratis, dus is de gebruiker het product.
Dit product is dus geld waard, en daar verdient feestboek zijn geld mee.

Ik heb geen freekbook maar toch wordt ik gevolgd. Kei en keihard aanpakken die klerezooi.
28-03-2019, 08:06 door jh81
Door Anoniem: Moet gewoon een concurrent komen die niet trackt. Leren ze het wel af.

Verdienmodel tja...zal mij een zorg zijn maar niet over mijn rug.


Neemt een afwachtende positie in ...met een zak chips. :)

en DÀÀR zit nou precies het probleem..
Mensen willen alles hebben, maar het moet vooral gratis zijn.

tsja, alleen de zon gaat voor niets op, al het overige kost gewoon geld.
Ik heb dat ooit eens gepoogd, een social media site op te zetten met goede privacy etc. dat is allemaal leuk en aardig, en zolang je het gratis aanbied wil ook iedereen het hebben.. Maar mensen zijn (over het algemeen) nog steeds niet bereid om te betalen voor hun privacy. Sja, het komt uit de lengte of uit de breedte.

Dat gezegd, ik snap niet waarom alles zo persoonlijk moet zijn. Facebook kan prima anonimiseren, lijkt me veel wenselijker en scheelt een hoop "gedoe" ;-)
28-03-2019, 18:42 door Anoniem
Door Rotsmoel: Ik heb geen freekbook maar toch word ik gevolgd. Kei en keihard aanpakken die klerezooi.
https://static.afbeeldinguploaden.nl/1903/535107/MYYJKh5L.jpg in die extensie 'n paar keer klikken en geen één website maakt ooit nog verbinding met facebook.

Door jh81: Maar mensen zijn (over het algemeen) nog steeds niet bereid om te betalen voor hun privacy. Sja, het komt uit de lengte of uit de breedte.
Helaas is dit niet waar, kijk naar bijvoorbeeld Spotify en de Ziggo Go app. Niet gratis, maar delen wel jouw gegevens met facebook.
29-03-2019, 13:20 door Anoniem
En hoe staat het met de financiële diensten van Facebook.
Dit in het kader van de nieuwe EU psd2 regelgeving?
Mag Facebook daar ook via tracking leeg meuren, oef, ik bedoel meegluren?

Geeft ieder Facebook niet al al te veel ruimte?
Zo lang Nieuw Babylon en het bestaande systeem blijven bestaan,
vrees ik, blijft Facebook dit doen.

J.O.
31-03-2019, 10:57 door Bezige Bij
Facebook begint steeds meer op een geheime dienst te lijken die een eigen leven leidt en voor hen gevaarlijke personen opspoort en, indien nodig, elimineert. Wanneer worden wereldwijd binnen de overheden nou eindelijk eens de handen ineen geslagen om deze staatsondermijnende levensgevaarlijke extreem-linkse organisatie te verbieden?
03-04-2019, 14:50 door Anoniem
Facebook overtreedt de Belgische wet en gaat daar tegen in beroep.
Dit soort arrogantie maakt me toch wel pissig. Aanpakken en zo snel mogelijk Facebook de nek omdraaien is mijn mening.
04-04-2019, 09:22 door Ron625
Door Rotsmoel:
Door Ron625: Het gebruik van feestboek is gratis, dus is de gebruiker het product.
Dit product is dus geld waard, en daar verdient feestboek zijn geld mee.

Ik heb geen freekbook maar toch wordt ik gevolgd. Kei en keihard aanpakken die klerezooi.
Je hebt toch echt de website bezocht, dus ben/was je een gebruiker.......
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.