image

CBS gaat data uit overheidsregisters combineren met big data

donderdag 28 maart 2019, 16:22 door Redactie, 2 reacties

Statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn op dit moment vooral gebaseerd op data uit overheidsregisters en enquêtedata, maar deze bronnen zullen in de toekomst steeds vaker worden gecombineerd met big data.

De instantie wil zelfs een dataecosysteem ontwikkelen om beter in de databehoeften van overheden te kunnen voorzien. "De kracht van het CBS ligt in de enorme datasets, de grote methodologische kennis, de innovaties en de mogelijkheden om data uit verschillende bronnen te combineren. In de samenwerking met bedrijven en kennisinstituten liggen grote kansen om aan de databehoefte van bijvoorbeeld overheden tegemoet te komen", zegt Astrid Boeijen, hoofddirecteur Dataservices, Research en Innovatie bij het CBS.

Het CBS heeft de afgelopen jaren met verschillende partijen samengewerkt in de zoektocht naar nieuwe big data bronnen. Ook is er met deze partijen gekeken naar de technologische mogelijkheden om big data als bron in te zetten. Via het op te zetten dataecosysteem wil het CBS "actionable intelligence" gaan bieden. "Big data spelen daarbij een belangrijke rol: ze helpen om snel actuele data te maken en bieden de mogelijkheid van volledige waarneming in plaats van een steekproef", aldus Boeijen. Het CBS zoekt nog partijen die aan het dataecosysteem willen meewerken.

Reacties (2)
28-03-2019, 17:18 door Anoniem
De AP wil vast wel meewerken...
28-03-2019, 19:12 door karma4
https://nl.wikipedia.org/wiki/Big_data het woord big data gebruiken bij CBS als vernieuwing lijkt me interessantdoenerij.

"De definitie van big data is niet altijd duidelijk en de term big data wordt vaak ten onrechte gebruikt. Volgens Gartner gaat het om drie factoren[1]:
- de hoeveelheid data;
- de snelheid waarmee de data binnenkomen en/of opgevraagd worden;
- de diversiteit van de data. Hiermee wordt met name bedoeld dat de data ongestructureerd zijn en niet in een traditionele database opgeslagen kunnen worden. "

Als ze bij het CBS dit niet al doen en er van alles mee doen dan is er iets goed mis.

Als je het artikel lees gaat het over sensoren IOT edge computing. Je komt dan uit bij (als voorbeeld):
https://www.elderresearch.com/analytics-solutions/sensor-data-iot-analytics-solutions{/url] Een betere naam "Sensor Data Analytics"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.