image

Juridische vraag: Mag een voortgezetonderwijsschool anno 2019 een telefoon in beslag nemen?

donderdag 11 april 2019, 10:21 door Arnoud Engelfriet, 46 reacties

Ict-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Op mijn school (ik zit in 3 havo) geldt de regel dat je telefoon in beslag wordt genomen als je deze tijdens de les niet in je kluis of in de telefoonzak naast de deur zit. Dus ook als hij stil in je broekzak zit en je er niets mee doet. Je bent hem dan tot de eerstvolgende werkdag kwijt. Ik was mijn telefoon dus in mijn broekzak vergeten afgelopen vrijdag, en kreeg hem daarom pas maandag weer terug. Kan dat zo maar, mag de school die regel stellen?

Antwoord: Een school is bevoegd om sancties op te leggen om de goede gang van zaken op de school te bewaren. Zij mag zelf bepalen wat die sancties zijn, zolang ze maar redelijk en proportioneel zijn. Het bij de les weren van mobiele telefoons lijkt me zeker proportioneel, omdat er genoeg onderzoek is dat laat zien dat smartphones lessen en samenwerking op school kunnen verstoren.

Lastiger wordt het bij de vraag hoe ver je mag gaan met de sanctie: geef maar hier die telefoon, je krijgt hem X weer terug. Wat is X? De lichtste vorm is "aan het einde van de les", maar dat is geen straf. De telefoon bij je houden onder de les mocht immers toch al niet. Einde dag is dan ook een veelgekozen waarde, en als je dan tijdens het eerste uur je telefoon vergeet dan heb je ook in de lunchpauze dus geen telefoon.

Deze school gaat nog wat verder: de telefoon blijft een nachtje, of zelfs meerdere nachten wanneer er een weekend (al dan niet met Tweede Paasdag erachter) tussen zit. Daar heb ik meer moeite mee, omdat het wel érg zwaar voelt in het licht van de ordeverstoring waar het om gaat. Je laat de leerling voor datzelfde feit ook geen vier dagen nablijven, zegt mijn onderwijsrechtsgevoel.

Ik heb hier eerder over geblogd (in 2012 met name) maar sindsdien geen nieuwe uitspraken van rechtbank of geschillencommissies meer gevonden. Daarom blijf ik het lastig vinden. Ik zie in de discussie vaak ook dingen langskomen als "het is juist goed om eens zonder telefoon te lopen een weekend", waar ik dan jeuk van krijg want daar gáát deze straf niet over. En volgens mij is een telefoon anno 2019 wel iets belangrijker dan in 1993 toen deze opmerkingmaker zelf naar school ging. Maar dat terzijde.

Oh ja, en nog een praktisch punt: "in beslag nemen" betekent natuurlijk niet "met fysieke dwang uit de hand wrikken". Daartoe is een docent niet bevoegd. De docent kan eisen dat het toestel wordt afgegeven op straffe van schorsing van de leerling (art. 13 Inrichtingsbesluit W.V.O.), maar hij mag daar geen geweld bij gebruiken. Wie de telefoon blijft vasthouden, wordt dan geschorst. Met telefoon in de hand, dat wel.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (46)
11-04-2019, 10:40 door Anoniem
Naar mijn mening: Een telefoon is een persoonlijk object en in veel gevallen wordt er door ouders gezorgd dat een kind een telefoon heeft zodat deze kan bellen als er onderweg van en naar school problemen zijn oid. De school zou dit niet moeten tegengaan voor de veiligheid van het kind. Telefoon inleveren, prima, overnachten, als het mijn school was, zou ik naar de directie gaan om uit te leggen waarom ik niet mijn telefoon op school laat. En wanneer ze niet willen luisteren, zou ik niet vertrekken zonder de telefoon, dus een nachtje kamperen in de school.
11-04-2019, 10:53 door Anoniem
Daarom blijf ik het lastig vinden. Ik zie in de discussie vaak ook dingen langskomen als "het is juist goed om eens zonder telefoon te lopen een weekend", waar ik dan jeuk van krijg want daar gáát deze straf niet over.
Mee eens.

En volgens mij is een telefoon anno 2019 wel iets belangrijker dan in 1993 toen deze opmerkingmaker zelf naar school ging. Maar dat terzijde.
Ik herinner me mijn bevreemding toen de leerling naast mij ineens een mobieltje bleek te hebben. "Ik kan 'm betalen, dus ik heb 'm" -- eh, ja.

Ondertussen kom ik om in de telefoontjes maar gebeld worden, ho maar. Dus waarom ik ze nog heb? Tsja, voor die enkele keer dat er wel iemand belt. Het is dus een beetje wat je er zelf van maakt.

Ik moet zeggen dat ik wel ontzettend blij ben dat ik nu niet op school zit want er moet vanalles "over het internet" (lees: via brakke website, die je meer in de weg zit dan met je meewerkt) of "via de app" dat toch verbazend specifieke eisen aan je "slimme" telefoon blijkt te stellen. Doe dan maar gewoon een rooster op papier in m'n agenda en 's morgens het grote bord in de hal inspecteren. Leraren die een beetje vooruit kunnen plannen zijn ook wel eens goed voor leerlingen.

Maar terug naar deze casus: "Eerstvolgende werkdag" is wel lekker bureaucratisch maar ondertussen is die telefoon voor veel kinderen ook belangrijk om met vrienden en familie in contact te komen. Door dan de telefoon vast te houden over het weekend heen mengt de school zich feitelijk in het priveleven zonder goede reden. Dus ik denk dat ze daar wel wat uit te leggen hebben. Of de regel moeten aanpassen op "eerstvolgende dag en als dat niet kan, einde van deze dag", ofzo.

Niet dat ik wakker lig van kindertjes die het eens zelfs een paar dagen zonder telefoon moeten stellen. Wieweet dat ze nog eens een boek lezen. Maar ik vind wel dat de school het zichzelf wat erg gemakkelijk maakt; als ze daar goede reden voor denken te hebben dan mogen ze het uitleggen want ik zie het zo snel nog niet.
11-04-2019, 11:14 door Anoniem
Het antwoord is dus ja...

Voor de rest is het:

Je hebt willens en wetens een GSM meegenomen in de klas.
Je hebt willens en wetens deze niet in de kluis gelegd, en daarna besloten ook niet in de telefoon-tas te stoppen.
En nu huilie huilie doen omdat er een STRAF op staat...

Aan het einde van les terugkrijgen is geen straf, aan het einde van dag terugkrijgen is geen straf...
Je mag dat ding zowiezo niet gebruiken in de lessen.
Aan het einde van de volgende werkdag terugkrijgen is een straf.
Vervelend he, consequenties moeten dragen van een bewuste overtreding?
(geen bewuste overtreding? tja, dat zeggen al die Audi-rijders ook op de linkerbaan van de A10/A4/A2, of die Asperger syndroonmensen die de NASA hacken).
Welkom in de wondere wereld van volwassen worden.


Zo krijg je straks ook nog lessen in:

# alles wat je op internet zet kan en zal de rest van jouw leven en die van je eventuele kinderen beinvloeden (20 jaar geleden met een cigaret in je mond met je kind op schoot was toen heel normaal, nu ben je een baby-moordenaar, moet je je voorstellen dat wat je nu 'gewoon/normaal' doet hoe daar over 20 jaar tegenaan gekeken wordt :-) als je nieuwe werkgever gaat kijken in je online geschiedenis, welke je verplicht moet openstellen, je bent immers toch geen terrorist?)

# 0,01km/h te snel rijden = bekeuring van 1 jaarsalaris op autosnelwegen, tegen die tijd is de max snelheid op de snelweg waarschijnlijk 30km/h en mag je alleen nog in autonome auto's van Volkswagen (die zijn goed in handje-klap met overheden) op de linkerbanen. Maar er is vast wel een lichaamsdeel wat je kunt verkopen, een nier of een long ofzo, waarmee je je bekeuringen kunt betalen.

# en dat er vervelende mensen zijn zoals ik die als je met brei-naalden in een kerncentrale rondloopt vraagt of het pijn doet als je 10.000 volt aangeraakt hebt en dan antwoorden 'mooi zo'.
11-04-2019, 11:16 door Anoniem
Waar ik bij deze maatregel een probleem mee heb als ouder, is het feit dat de telefoon niet bij de leerling is, buiten de school. Ik woon in een grotere plaats, mijn kind kan makkelijk bij mij thuis komen en heeft hij pech met zijn fiets, dan loopt hij maar. Maar er zijn klasgenoten van buiten de stad die een uur met de fiets onderweg zijn. Krijgen die pech en hebben geen telefoon, dan wordt dat uur snel een uur of drie lopen. Als ouder erg verontrustend, vooral als het door een bos of langs een stille weg is.

Dan zou ik toch graag hebben, dat mijn kind mij kan bellen en overleggen, wat we kunnen doen. Bovendien weet ik dan hoe e.e.a. zit en waar ik het kan vinden. Ik denk daarom, dat de school met deze straf zijn zorgplicht verwaarloost. Een goed maatregel zou kunnen zijn, om te verplichten dat het toestel aan het einde van de dag bij de concierge kan worden opgehaald en vervolgens b.v. een hele week 's morgens bij de concierge moet worden afgegeven en pas aan het einde van de dag kan worden opgehaald.
11-04-2019, 12:26 door Anoniem
Waar ik ook jeuk van krijg is het argument "anno 2019". Dat is namelijk geen argument.

"Anno 2019" kun je amper meer zonder telefoon, dus afpakken is een hoge straf.

vs

"Anno 2019" zit iedereen maar met zijn snufferd in z'n telefoon, dus laten we dat eens wat harder aanpakken.

Dat hele statement is dus void.
11-04-2019, 13:39 door Anoniem
Ik mag aannemen dat deze regeling in de schoolreglementen staat. Je bent dus op de hoogte van deze regeling en moet dan de straf maar accepteren als je de regels hebt overtreden.
11-04-2019, 13:55 door Anoniem
Door Anoniem: Naar mijn mening: Een telefoon is een persoonlijk object en in veel gevallen wordt er door ouders gezorgd dat een kind een telefoon heeft zodat deze kan bellen als er onderweg van en naar school problemen zijn oid. De school zou dit niet moeten tegengaan voor de veiligheid van het kind. Telefoon inleveren, prima, overnachten, als het mijn school was, zou ik naar de directie gaan om uit te leggen waarom ik niet mijn telefoon op school laat. En wanneer ze niet willen luisteren, zou ik niet vertrekken zonder de telefoon, dus een nachtje kamperen in de school.
Als directie zou ik dan meteen vragen, waarom heb je hem dan mee genomen in de klas? Terwijl je weet dat dit de gevolgen hiervan zijn, en toch deed je het. Waarom?

Actie vs reactie.

Maar een nachtje de telefoon achterlaten gaat wel wat ver vind ik persoonlijk.
11-04-2019, 14:06 door Anoniem
Da's makkelijk op te lossen, elke school strandaard uitrusten met een kooi van Faraday, geen netwerk maakt een telefoon voor de huidige generatie jongeren al snel overbodig.
11-04-2019, 15:14 door Anoniem
Door Anoniem: Het antwoord is dus ja...

Voor de rest is het:

Je hebt willens en wetens een GSM meegenomen in de klas.
Je hebt willens en wetens deze niet in de kluis gelegd, en daarna besloten ook niet in de telefoon-tas te stoppen.
En nu huilie huilie doen omdat er een STRAF op staat...

Aan het einde van les terugkrijgen is geen straf, aan het einde van dag terugkrijgen is geen straf...
Je mag dat ding zowiezo niet gebruiken in de lessen.
Aan het einde van de volgende werkdag terugkrijgen is een straf.
Vervelend he, consequenties moeten dragen van een bewuste overtreding?
(geen bewuste overtreding? tja, dat zeggen al die Audi-rijders ook op de linkerbaan van de A10/A4/A2, of die Asperger syndroonmensen die de NASA hacken).
Welkom in de wondere wereld van volwassen worden.


Zo krijg je straks ook nog lessen in:

# alles wat je op internet zet kan en zal de rest van jouw leven en die van je eventuele kinderen beinvloeden (20 jaar geleden met een cigaret in je mond met je kind op schoot was toen heel normaal, nu ben je een baby-moordenaar, moet je je voorstellen dat wat je nu 'gewoon/normaal' doet hoe daar over 20 jaar tegenaan gekeken wordt :-) als je nieuwe werkgever gaat kijken in je online geschiedenis, welke je verplicht moet openstellen, je bent immers toch geen terrorist?)

# 0,01km/h te snel rijden = bekeuring van 1 jaarsalaris op autosnelwegen, tegen die tijd is de max snelheid op de snelweg waarschijnlijk 30km/h en mag je alleen nog in autonome auto's van Volkswagen (die zijn goed in handje-klap met overheden) op de linkerbanen. Maar er is vast wel een lichaamsdeel wat je kunt verkopen, een nier of een long ofzo, waarmee je je bekeuringen kunt betalen.

# en dat er vervelende mensen zijn zoals ik die als je met brei-naalden in een kerncentrale rondloopt vraagt of het pijn doet als je 10.000 volt aangeraakt hebt en dan antwoorden 'mooi zo'.

Tja sommige mensen zijn waarschijnlijk heel vaak geslagen door hun docent/vader/moerder/broer/etc. gezien deze zure manier van denken en verkondigen. Een erg jammer tokkie verhaal die niet werkt in deze wereld. Afpakken mag dus niet dus volgende keer een sanctie of gesprek met de ouders. klaar, niks meer of minder!
11-04-2019, 15:17 door Anoniem
Door Anoniem: Ik mag aannemen dat deze regeling in de schoolreglementen staat. Je bent dus op de hoogte van deze regeling en moet dan de straf maar accepteren als je de regels hebt overtreden.

Ja joh gewoon alles maar in de schoolreglementen gooien. Een rechter maar daar serieus korte metten mee. Wereld vreemd als je dat niet snapt.
11-04-2019, 15:17 door Anoniem
Dit gaat uiteindelijk ook over leefklimaat op school.
Ik vraag mij af wat de Medezeggenschapsraad (MR) hier van vindt.
Daarin zijn uiteindelijk de school, de ouders en de leerlingen in vertegenwoordigd.
Ik kan mij voorstellen dat zij allemaal achter deze maatregel staan.
11-04-2019, 16:25 door Anoniem
Beste ouders die er 'moeite mee hebben' dat een aldus gestraft kind buiten de school even niet over zijn/haar telefoon kan beschikken: spreek je kind erop aan, niet de school. De regel is helder, de sanctie ook. Wie de telefoon tijdelijk moet inleveren, heeft dat aan zichzelf te wijten.

Wees blij dat er op zijn minst op school paal en perk wordt gesteld aan de smartfoon dwangneurose! En voed s.v.p. je kind op!
11-04-2019, 17:28 door Anoniem
Waarom moet de straf perse iets met je telefoon te maken hebben? Je kan ook gewoon 2 middagen nablijven geven toch? Telefoon is privebezit en je hindert je leerling wel om op magister en weet ik wat nog meer in te loggen en zijn/haar schoolwerk te kunnen doen. Ik snap best dat het ding tijdens de les uit moet staan, ik snap ook dat je er voor wilt straffen, maar iemand die verkeerd parkeert tot de volgende werkdag zijn auto afpakken doen we ook niet, die krijgt ook gewoon een geldboete.
11-04-2019, 17:54 door Anoniem
Je kunt per contract (wat huisregels ook zijn) nooit regelen dat je bij een ander misdrijven mag plegen. Zo kun je niet vrijuit gaan als je een ondertekend contract hebt dat iemand heeft ondertekend dat je die mocht vermoorden. Dan blijft het nog steeds gewoon moord. Het zelfde geldt voor diefstal. En diefstal blijft ook gewoon diefstal als je later de spullen teruggeeft.

Ik denk dat dat juridisch het vertrekpunt is. Enkel ouders of voogden mogen een kind wat afpakken. Tot ze 18 zijn.

De juiste weg lijkt me dus in principe dat de leraar de ouders belt om te komen en de telefoon af te pakken.
11-04-2019, 18:07 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom moet de straf perse iets met je telefoon te maken hebben? Je kan ook gewoon 2 middagen nablijven geven toch? Telefoon is privebezit en je hindert je leerling wel om op magister en weet ik wat nog meer in te loggen en zijn/haar schoolwerk te kunnen doen. Ik snap best dat het ding tijdens de les uit moet staan, ik snap ook dat je er voor wilt straffen, maar iemand die verkeerd parkeert tot de volgende werkdag zijn auto afpakken doen we ook niet, die krijgt ook gewoon een geldboete.

Okay, dan is het geen telefoon maar een AK47.. is toch ook prive bezit? Mag het dan wel?
11-04-2019, 18:23 door Anoniem
Door Anoniem: Naar mijn mening: Een telefoon is een persoonlijk object en in veel gevallen wordt er door ouders gezorgd dat een kind een telefoon heeft zodat deze kan bellen als er onderweg van en naar school problemen zijn oid. De school zou dit niet moeten tegengaan voor de veiligheid van het kind. Telefoon inleveren, prima, overnachten, als het mijn school was, zou ik naar de directie gaan om uit te leggen waarom ik niet mijn telefoon op school laat. En wanneer ze niet willen luisteren, zou ik niet vertrekken zonder de telefoon, dus een nachtje kamperen in de school.

De directie staat je niet te woord, als men verstandig is. De mondige moderne ouder escaleert alles tegenwoordig het liefste gelijk tegen het plafond, maar je kunt prima in overleg met de uitvoerende laag. Als dat geen vruchtbare resultaten oplevert, kan de boel stukje bij beetje geëscaleerd worden.

Net als mensen die brieven sturen aan de directie. Die worden er in de postkamer gewoon uitgesorteerd en bij het normale proces gevoegd.
12-04-2019, 01:00 door Anoniem
Door Anoniem: Da's makkelijk op te lossen, elke school strandaard uitrusten met een kooi van Faraday, geen netwerk maakt een telefoon voor de huidige generatie jongeren al snel overbodig.

Knul, richt jij je slaapkamer eens in als een kooi van Faraday, totdat je werkelijk geen mobiele dekking meer hebt.

Noteer tegen de tijd dat je klaar bent hoeveel werk het was, en hoeveel geld je kwijt was aan het dunne maar goed geleidende gaas, wat je moest doen om de ramen EM-lekdicht te krijgen, en ook hoe goed je deuren geleidend aangesloten kreeg.

Maak dan een schatting van het aantal vierkante (en/of kubieke meters) van je schoolgebouw, en gebruik de ervaring van je slaapkamertje als referentie om te schatten hoe duur (en hoe lastig) het wordt om de school EM lekdicht te krijgen.

Leg ons daarna uit waarom je het woord 'makkelijk' koos voor deze exercitie.

Deel die kosten door het aantal leerlingen, en dan weet je hoeveel de ouderbijdrage omhoog moet om dit te betalen.

Leuk dat je weet dat een kooi van Faraday bestaat, maar er zijn gewoon vrij weinig situaties waar 'bouw een kooi van Faraday' een nuttig en haalbaar advies is.

Ga daarna bedenken dat 'klooien op een telefoon' ook zonder netwerk kan (gamen, film kijken), en dat met enige moeite telefoons een eigen wifi netwerk kunnen opzetten en een paar telefoons binnen dezelfde kooi van Faraday nog steeds kunnen communiceren over zo'n eigen wifi netwerkje.
Vraag je dan af welk probleem je 'opgelost' hebt door de school tot een kooi van Faraday om te bouwen.
12-04-2019, 07:46 door Anoniem
Het (niet) verstoren van de lessen, daar ging het om. En als er in het weekend geen lessen zijn, of na de laatste les, dan kan daar geen sprake meer van zijn. Dus moet het object worden teruggegeven. Er is ook nog iets als eigendomsrecht.

Vraag me af wat er gebeurt als een school een weekje beslag legt op de fiets van iemand.

De school heeft er vermoedelijk ook niet over nagedacht dat zij wel eens schadeplichtig kan zijn, voor voorwerpen van een ander die zij onder zich houdt.
12-04-2019, 09:54 door Anoniem
Op mijn school geldt de regel dat je telefoon in beslag wordt genomen [..] ook als hij stil in je broekzak zit en je er niets mee doet.
En hoe gaat die docent dat dan controleren?
Deze heeft geen bevoegdheid heeft om leerlingen te fouilleren.
Er moet daarvoor reeds sprake zijn van een verdenking van een strafbaar feit (in de zin van artikel 27 Sv.) en fouillering kan alleen plaatsvinden als dat nodig is om de identiteit vast te stellen.
Of als er ernstige bezwaren' zijn (art. 56 Sv.), of het vermoeden van wapenbezig ( 50, 51 en 52 Sv).
Als de docent vraagt: wat heb je daar in je broekzak, en de leerling antwoordt met: "mijn brilkoker" of "een doosje paracetamol" dan heeft de docent geen poot om op te staan.
12-04-2019, 10:00 door Anoniem
Naar mijn mening

Meningen boeien weinig bij juridische vragen. Het gaat erom wat de wet zegt. Niet wat jij denkt, of ik denk.
12-04-2019, 10:01 door Anoniem
De school heeft er vermoedelijk ook niet over nagedacht dat zij wel eens schadeplichtig kan zijn, voor voorwerpen van een ander die zij onder zich houdt.

Want, ..... ?

Weet jij hoe zorgvuldig deze school wel/niet om gaat met dergelijke voorwerpen ?

Of roep je maar wat ?
12-04-2019, 11:07 door Anoniem
Wat zo rammelt aan deze hele discussie is dat het tegenwoordig kennelijk niet meer mogelijk is om leerlingen iets
te leren zonder dat er meteen allerlei analyses op worden losgelaten waarom de specifieke methode fout is.

We hebben het hier niet over een draconische straf. Er worden geen handen afgehakt of ander onherstelbaar
leed toegebracht.
Er is een leerling die een fout maakt die hij had kunnen en moeten voorkomen, en als reactie daarop krijgt hij
een straf die hij vervelend vindt.

Dit is essentieel in de opvoeding van een kind. Het leren dat het leven niet "la maar waaien" is maar dat er aan
bepaalde vormen van (niet) handelen bepaalde consequenties kunnen zitten die vervelend kunnen zijn.

De bedoeling is dat die leerling zich realiseert "ik heb iets doms gedaan en nu ondervind ik de consequenties",
en wat nou precies dat domme is en wat de consequenties dat is helemaal niet zo interessant. Die bedrading
moet worden aangelegd in de hersenen, en dit is daar een goed moment voor.

Maar nee, dat kan tegenwoordig niet meer omdat er meteen gediscussieerd wordt over wat precies de straf is
en of die wel of niet redelijk is en of de gemaakte fout wel of niet een fout is.
De aandacht wordt daardoor afgeleid van wat eigenlijk het onderwerp is: het aanleren van verantwoordelijkheid
voor eigen handelen en het leven naar normen die in de samenleving gesteld zijn, ook als je daar moeite voor
moet doen en ook als je misschien niet meteen de redelijkheid ervan inziet.
12-04-2019, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Naar mijn mening

Meningen boeien weinig bij juridische vragen. Het gaat erom wat de wet zegt. Niet wat jij denkt, of ik denk.

Hmmm niet helemaal. Wetten zijn gebasseerd op de tijdsgeest. Mocht deze dus veranderen dan kan wetgeving door een uitspraak van de rechter ook worden veranderd. Ik bedoel we hebben tegenwoordig allemaal stemrecht. Was ook niet altijd zo.

Verder ben ik wel benieuwd wat de leeftijd is van de mensen die nog net niet roepen om lijfstraffen bij het in je zak hebben zitten van een mobieltje.
12-04-2019, 14:59 door Anoniem
Hmmm niet helemaal. Wetten zijn gebasseerd op de tijdsgeest. Mocht deze dus veranderen dan kan wetgeving door een uitspraak van de rechter ook worden veranderd. Ik bedoel we hebben tegenwoordig allemaal stemrecht

Tuurlijk hebben we stemrecht, en kunnen we daarmee de wetgevende macht beinvloeden. Maar bij een juridische vraag, gaat het over hoe de wet nu is ;)

Verder ben ik wel benieuwd wat de leeftijd is van de mensen die nog net niet roepen om lijfstraffen bij het in je zak hebben zitten van een mobieltje.

Geen idee, ik ben 45. Zou mij niets boeien indien ik docent zou zijn, en telefoon zit uitgeschakeld in zak van leerling ;)

Wat heeft het verder met leeftijd van doen ? Denk je dat oude mensen iets hebben tegen telefoons in broekzakken ? Of dat zij voorstander zijn van lijfstraffen ? ;))
12-04-2019, 15:00 door Anoniem
Okay, dan is het geen telefoon maar een AK47.. is toch ook prive bezit? Mag het dan wel?

Zinnige vraag (NOT)
12-04-2019, 15:31 door Anoniem
Door Anoniem: Het antwoord is dus ja...

Voor de rest is het:

Je hebt willens en wetens een GSM meegenomen in de klas.

Hier ga je al gelijk de mist in. De vraagsteller gaf aan dat hij was vergeten dat de telefoon in zijn broekzak zat. Dat gebeurt vaker.

Peter
12-04-2019, 18:17 door Anoniem
Tjah. Mag een kind in een Pagani Zonda naar school gebracht? Want dat kan heel de dag de les verstoren. Zeker als die voor de deur blijft staan met draaiende motor. Mag de juf die auto dan ook afpakken (als ze tenminste weet hoe die deur open gaat, want die klapt dus naar boven)?
12-04-2019, 18:37 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-04-2019, 18:38
Neen. Ik ben het niet onvoorwaardelijk eens met de bevoegdheid die de school zich geeft om de telefoon altijd af te pakken bij overtreding van gerelateerde regels in een schoolregelement. Tenzij daarin de uitzondering is opgenomen dat de leerling is toegestaan de telefoon wel standby te hebben in trilfunctie als oproepsignaal als er een ernstige situatie gaande is in de thuissfeer (ouders/verzorgers) waarvoor hij/zij bereikbaar moet zijn, en de leerling dit niet heeft gemeld voor aanvang van lesdag/uur bij een leerkracht.
13-04-2019, 08:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het antwoord is dus ja...

Voor de rest is het:

Je hebt willens en wetens een GSM meegenomen in de klas.

Hier ga je al gelijk de mist in. De vraagsteller gaf aan dat hij was vergeten dat de telefoon in zijn broekzak zat. Dat gebeurt vaker.

Peter

Ik ben ook wel eens vergeten hoe hard ik mocht rijden op een bepaalde weg. Helaas maakte dat niet uit.
13-04-2019, 11:25 door Anoniem
Je moet helemaal niet in de situatie komen, om iets te moeten afpakken.

In de klas moet de regel gewoon zijn, geen telefoon aanwezig. Vroeger waren die dingen ook niet noodzakelijk, en dat is nog steeds zo. Als er iets ernstigs is, kunnen ouders gewoon (zoals vroeger) contact opnemen met de school die halen dan wel iemand uit de klas.

En de school moet ook helemaal gefaciliteiten aanbieden om de telefoon buiten de klas veilig op te slaan in een kluisje of zo. Geen telefoon in de klas, als je zelf toch besluit hem mee te nemen, graaf je maar ergens een gat in de grond om hem daar tijdelijk veilig te bewaren.

Leert iedereen meteen dat een telefoon niet altijd bij de hand hoeft te zijn. Ik garandeer je dat het probleem van het gebruik van de telefoon verkeer meteen ook opgelost is.

Onze watjes economie/democratie/politiek, leert en maakt de massa nog dommer dan het al is. Democratie is, we doen wat de domme massa voor stemt.
13-04-2019, 15:23 door Anoniem
Lekker belangrijk. Je zit in 3 HAVO en je hebt een paar dagen geen telefoon. Nou en?
Toen ik in 3VWO zat heb ik het hele jaar geen telefoon gehad. De wereld draaide toen ook door.
13-04-2019, 17:22 door Anoniem
Men blijft maar doorgaan over het belang van het hebben van een telefoon, maar nogmaals: dat is helemaal niet
waar het om gaat. Wat van belang is dat is dat je leert hoe je omgaat met regels en het overtreden ervan, en wat
de gevolgen kunnen zijn. Die telefoon is alleen maar een voorbeeld.

De reactie er op is net zo dom als "moeten we dat weten voor het examen?" en "wat heb ik er later in mijn leven
aan om te weten dat sinus(30 graden) een half is?".

Als je je met dat soort vragen bezig houdt dan heb je het idee achter een school (of andere opleiding) helemaal niet
begrepen. Een werkgever zal je bij een sollicitatiegesprek niet vragen of je weet wat de sinus an 30 graden is en
of je wel eens een telefoon is afgepakt, maar als je op die manier in het leven staat (dat je je afvraagt of een school
je op die manier mag straffen) dan zul je snel weer op straat staan. Keer op keer op keer.

Nu is het nog op tijd om je houding te veranderen!
13-04-2019, 18:44 door Anoniem
Door Anoniem: Lekker belangrijk. Je zit in 3 HAVO en je hebt een paar dagen geen telefoon. Nou en?
Toen ik in 3VWO zat heb ik het hele jaar geen telefoon gehad. De wereld draaide toen ook door.

Je mist hier dus volledig het punt. TS vraagt of de school dit mag doen - en klaagt er niet over verder.
Het lijkt mij dat dit een veel te verregaande regel is voor de school - buiten school wordt een telefoon voor veel andere dingen gebruikt. Kan de leerling nu bijvoorbeeld op zondag niet met zijn vrienden gaan voetballen omdat hij de uitnodiging niet kon lezen?
Op mijn school werd telefoongebruik niet verboden, zelfs omarmd - vaak moesten we een quiz uitvoeren door te stemmen met telefoons bijvoorbeeld. Pas als iemand zijn telefoon misbruikte (spelletjes etc) dan werd die afgepakt tot het einde van de les of dag - en ik zag dat zelden voorkomen. Dat lijkt mij toch een fijnere sfeer in de school.
14-04-2019, 02:17 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-04-2019, 02:18
Door Anoniem: Beste ouders die er 'moeite mee hebben' dat een aldus gestraft kind buiten de school even niet over zijn/haar telefoon kan beschikken...

Mijn kind gaat niet (meer) over straat zonder telefoon, en mijn kind zal in de gelegenheid zijn altijd (24 h/d) contact op te kunnen nemen met mij of mijn vrouw. De school waar mijn kind zit neemt pertinent geen telefoon af. Mijn kind daar in tegen zal een stikte telefoondiscipline hanteren op school, daar zorg ik ook voor.

Dat er andere kinderen zijn die niet verstandig met de telefoon kunnen omgaan zal ook nooit een reden zijn mijn kind indirect te straffen of direct te belemmeren. De goeden lijden onder onze opvoeding thuis namelijk ook niet onder de kwaden. Punt. Bagatelliseren doe je maar lekker binnen jouw eigen gezin.
14-04-2019, 12:30 door Anoniem
Door Rotsmoel: De school waar mijn kind zit neemt pertinent geen telefoon af.
Ik geef je het te doen een school te vinden die zich daarin schikt.

Mijn kind daar in tegen zal een stikte telefoondiscipline hanteren op school, daar zorg ik ook voor.
https://www.taaltelefoon.be/daarentegen-daarintegen
14-04-2019, 16:20 door Anoniem
Door Brainpresser: Neen. Ik ben het niet onvoorwaardelijk eens met de bevoegdheid die de school zich geeft om de telefoon altijd af te pakken bij overtreding van gerelateerde regels in een schoolregelement. Tenzij daarin de uitzondering is opgenomen dat de leerling is toegestaan de telefoon wel standby te hebben in trilfunctie als oproepsignaal als er een ernstige situatie gaande is in de thuissfeer (ouders/verzorgers) waarvoor hij/zij bereikbaar moet zijn, en de leerling dit niet heeft gemeld voor aanvang van lesdag/uur bij een leerkracht.

Voor dat kaliber noodgeval kunnen ze ook de school bellen en het kind uit de klas laten halen.
15-04-2019, 12:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het antwoord is dus ja...

Voor de rest is het:

Je hebt willens en wetens een GSM meegenomen in de klas.

Hier ga je al gelijk de mist in. De vraagsteller gaf aan dat hij was vergeten dat de telefoon in zijn broekzak zat. Dat gebeurt vaker.

Peter
Tja, vergeten dat ie mijn broekzak zat, en daarna vergeten om in de telefoonzak te doen. gebeurt wel vaker?? Joh, hoogtijd dat je leert om verantwoording te nemen voor je daden.
15-04-2019, 13:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Brainpresser: Neen. Ik ben het niet onvoorwaardelijk eens met de bevoegdheid die de school zich geeft om de telefoon altijd af te pakken bij overtreding van gerelateerde regels in een schoolregelement. Tenzij daarin de uitzondering is opgenomen dat de leerling is toegestaan de telefoon wel standby te hebben in trilfunctie als oproepsignaal als er een ernstige situatie gaande is in de thuissfeer (ouders/verzorgers) waarvoor hij/zij bereikbaar moet zijn, en de leerling dit niet heeft gemeld voor aanvang van lesdag/uur bij een leerkracht.

Voor dat kaliber noodgeval kunnen ze ook de school bellen en het kind uit de klas laten halen.

Precies dat. Kind hoeft overdag niet bereikbaar te zijn tijdens de les, want de school is bereikbaar. Mocht een ouder overreden zijn, dan lijkt het me sowieso beter dat de school dat eerst weet, en dan het kind daarin passend kan opvangen.
Een telefoontje tijdens de les "he joh, je moeder ligt onder de bus" lijkt me pedagogisch niet verantwoord.

Kinderen zitten op school om wat op te steken, thuisfront moet in staat zijn zichzelf ondertussen te redden.
15-04-2019, 15:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Brainpresser: Neen. Ik ben het niet onvoorwaardelijk eens met de bevoegdheid die de school zich geeft om de telefoon altijd af te pakken bij overtreding van gerelateerde regels in een schoolregelement. Tenzij daarin de uitzondering is opgenomen dat de leerling is toegestaan de telefoon wel standby te hebben in trilfunctie als oproepsignaal als er een ernstige situatie gaande is in de thuissfeer (ouders/verzorgers) waarvoor hij/zij bereikbaar moet zijn, en de leerling dit niet heeft gemeld voor aanvang van lesdag/uur bij een leerkracht.

Voor dat kaliber noodgeval kunnen ze ook de school bellen en het kind uit de klas laten halen.

Precies dat. Kind hoeft overdag niet bereikbaar te zijn tijdens de les, want de school is bereikbaar. Mocht een ouder overreden zijn, dan lijkt het me sowieso beter dat de school dat eerst weet, en dan het kind daarin passend kan opvangen.
Een telefoontje tijdens de les "he joh, je moeder ligt onder de bus" lijkt me pedagogisch niet verantwoord.

Kinderen zitten op school om wat op te steken, thuisfront moet in staat zijn zichzelf ondertussen te redden.

Bereikbaarheid van een leerling tijdens schooltijd lijkt me i.d.d. geen probleem en ik ben dus voorstander van he beveiligd opbergen van het toestel op school. Maar bereikbaarheid buiten de schooltijd is een ander punt. Vergeet niet, dat er steeds meer leerlingen over een grotere afstand moeten reizen naar hun school, omdat ons systeem steeds grotere scholen wil. Die leerlingen kunnen onderweg op allerlei problemen stuiten en met een telefoon hulp inroepen. Dat mag van mij gewoon een dumb phone zijn, maar het is wel handig dat het een telefoon is. We hebben met zijn allen door de gsm's ervoor gezorgd, dat publieke telefoons niet meer bestaan en door onze noodzaak om te werken is er in de meeste huizen niemand meer aanwezig.
16-04-2019, 17:00 door Anoniem
Ik denk zelfs dat je kunt stellen dat dit onder strafrechtelijke vernieling valt. Vernieling valt volgens de wet onder de titel ‘Vernieling of beschadiging’. Strafbaar is het opzettelijk en wederrechtelijk vernielen, beschadigen, onbruikbaar maken of wegmaken van een goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort.
De docent in kwestie neemt de telefoon weg en maakt hem daarmee voor langere tijd onbruikbaar voor de eigenaar. Civielrechtelijk zou men er ook nog wat kunnen vinden. Het wegnemen en onbruikbaar maken pleegt ook nog eens inbreuk op het eigendomsrecht.
17-04-2019, 13:23 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk zelfs dat je kunt stellen dat dit onder strafrechtelijke vernieling valt. Vernieling valt volgens de wet onder de titel ‘Vernieling of beschadiging’. Strafbaar is het opzettelijk en wederrechtelijk vernielen, beschadigen, onbruikbaar maken of wegmaken van een goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort.
De docent in kwestie neemt de telefoon weg en maakt hem daarmee voor langere tijd onbruikbaar voor de eigenaar. Civielrechtelijk zou men er ook nog wat kunnen vinden. Het wegnemen en onbruikbaar maken pleegt ook nog eens inbreuk op het eigendomsrecht.
Waarom proberen mensen op Security.nl er toch zo vaak wetsartikelen met de haren bij te slepen? Geen weldenkend mens zou dit onder vernieling scharen en het Nederlandse rechtssysteem is nou net ingericht op redelijkheid en billijkheid.
23-04-2019, 21:07 door Anoniem
Door Anoniem: Naar mijn mening: Een telefoon is een persoonlijk object en in veel gevallen wordt er door ouders gezorgd dat een kind een telefoon heeft zodat deze kan bellen als er onderweg van en naar school problemen zijn oid.
Maar dat geeft de scholier niet het recht om zonder sancties de regels te overtreden. De kans dat er onderweg ' problemen' zijn die door 'bellen' opgelost kunnen worden is ook klein (en vroeger ook geen probleem). Dat geeft de scholier niet het recht om de regels te negeren.

Ik kan me best voorstellen dat je de telefoon aan het begin van de lessen uitzet en inlevert (of in een kluisje stopt) en pas na het einde van de lessen weer terugkrijgt (ook niet tijdens pauzes dus, kost veel tijd en pauze is sowieso voor pauze, niet om per telefoon dingen te regelen).
Heb je toch de telefoon aan (en niet afgegeven of opgeborgen) dan direct inleveren met sanctie (en i.p.v. een nacht bewaren zou er alternatief ook een boete kunnen zijn, zodat je onderweg naar huis wel een telefoon hebt, maar niet bevoordeeld word t.o.v. diegene die zich wel aan de regels houden).
23-04-2019, 21:21 door Anoniem
Door Anoniem: Een goed maatregel zou kunnen zijn, om te verplichten dat het toestel aan het einde van de dag bij de concierge kan worden opgehaald en vervolgens b.v. een hele week 's morgens bij de concierge moet worden afgegeven en pas aan het einde van de dag kan worden opgehaald.
Maar dat is geen straf meer.
De rest moet sowieso de telefoon voor dezelfde periode in een kluisje o.i.d bewaren tot einde lessen (en dat zonder de concierge lastig te vallen). Als je de regels negeert en betrapt wordt, is je nadeel (geen telefoon tijdens de lessen) kleiner dan bij wie zich wel aan de regels houdt, dus dat gaat niemand meer doen en wordt handhaving bewerkelijk.
23-04-2019, 21:30 door Anoniem
Door Anoniem: maar iemand die verkeerd parkeert tot de volgende werkdag zijn auto afpakken doen we ook niet, die krijgt ook gewoon een geldboete.
Zeker nog nooit van wielklemmen gehoord en/of wegslepen.

Ik heb verhalen gehoord dat om weer met je auto te kunnen rijden, je eerst aan de andere kant van de stad moeten zien te komen om te betalen (tijdens ambtenarenuren, dus ben je te laat, dan pas de volgende werkdag) en dan weer terug en wachten tot de wielklem eraf gaat. In geval van wegslepen, je auto ergens ver weg op een industrieterrein moet ophalen (en boete en ook kosten betalen). Of dat nu nog zo is, weet ik niet.
23-04-2019, 21:41 door Anoniem
Door Anoniem: Het (niet) verstoren van de lessen, daar ging het om. En als er in het weekend geen lessen zijn, of na de laatste les, dan kan daar geen sprake meer van zijn. Dus moet het object worden teruggegeven. Er is ook nog iets als eigendomsrecht.
Ik heb wel eens examen moeten doen, en dan moest na binnenkomst m'n telefoon direct in een kluisje, voor ik verder mocht. Wordt je betrapt met telefoon bij zo'n examen, wordt je examen ongeldig verklaard (volgens het regels, maar dat heb ik niet getest). Je kan er ook voor kiezen om gewoon geen telefoon mee te nemen.
23-04-2019, 21:45 door Anoniem
Door Anoniem: Er is een leerling die een fout maakt die hij had kunnen en moeten voorkomen, en als reactie daarop krijgt hij een straf die hij vervelend vindt.
Dat is toch ook de bedoeling. Als de straf niet vervelend is, dan heeft die geen effect.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.