image

Geldautomaten in EU minder vaak doelwit blackbox-aanvallen

maandag 15 april 2019, 15:03 door Redactie, 1 reacties

Geldautomaten in de Europese Unie waren vorig jaar minder vaak het doelwit van blackbox-aanvallen dan het jaar daarvoor. Ook daalde de schade die deze aanvallen veroorzaakten, zo blijkt uit het jaaroverzicht (pdf) van de European Association for Secure Transactions (EAST).

De cijfers waar EAST zich op baseert zijn afkomstig uit 21 EU-landen, waaronder ook Nederland. Naar schatting staan in deze landen 360.000 geldautomaten opgesteld. Vorig jaar werden door de deelnemende landen 157 gevallen van ATM-malware en logische aanvallen gerapporteerd. Een jaar eerder ging het nog om 192 aanvallen.

Van de 157 incidenten waren er 156 logische aanvallen, waarbij aanvallers "black boxes" gebruikten. Bij blackbox-aanvallen sluiten criminelen een extern apparaat aan op de geldautomaat en geven vervolgens instructies om de inhoud van de geldcassettes te kunnen legen. Tevens werd er vorig jaar één malware-infectie waargenomen, waar dat er in 2017 nog drie waren. Hierbij weten de aanvallers de computer van de geldautomaat met malware te besmetten. Vervolgens kan, bijvoorbeeld door het opgeven van een code, de automaat worden leeggehaald.

Niet alleen daalde het aantal incidenten met ATM-malware en logische aanvallen, ook de schade nam af. Wisten criminelen op deze manier in 2017 nog 1,52 miljoen euro te stelen, vorig jaar ging het om 0,45 miljoen euro. Een afname van 70 procent, terwijl het aantal incidenten met 18 procent afnam. Fysieke aanvallen op geldautomaten waarbij explosieven worden ingezet, de zogeheten plofkraken, stegen voor het vierde jaar op rij.

Image

Reacties (1)
15-04-2019, 17:29 door karma4
Atm fysieke schade 36Miljoen(4549) de malware en logical incidents net iets meer dan 1% aan schade (157) gevallen.
Geen wonder dat de ATM's verdwijnen. Een stevige grijper inzetten lijkt lucratiever.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.