image

Avast-browser krijgt webcambeveiliging en anti-fingerprinting

dinsdag 16 april 2019, 11:25 door Redactie, 1 reacties

Antivirusbedrijf Avast heeft een nieuwe versie van de eigen browser uitgebracht die onder andere over webcambeveiliging, anti-fingerprinting en een "Hack Check" beschikt. De Avast Secure Browser is een op Chromium-gebaseerde browser die zich richt op security en privacy.

Zo wordt standaard de adblocker Adblock meegeleverd en zijn andere privacymaatregelen aanwezig. Ook beschikt de browser over een "Bank Mode" die moet voorkomen dat de invoer van gebruikers, zoals wachtwoorden of creditcardnummers, door cybercriminelen kunnen worden gezien. De nieuwste versie van de browser heeft de naam "Aspen" gekregen en bevat drie nieuwe features.

De eerste feature zorgt voor een generieke browser-fingerprint. Browsers versturen bij het bezoeken van een website allerlei informatie, zoals scherminstellingen, geïnstalleerde plug-ins, overzicht van beschikbare fonts en andere zaken. Bij veel internetgebruikers is deze informatie uniek, waardoor ze overal op het web te volgen zijn. De Avast-browser genereert nu generieke browser-informatie, wat het lastiger voor bedrijven moet maken om gebruikers aan de hand van hun fingerprint te volgen.

De Webcam Guard-optie laat gebruikers instellen welke websites toegang tot de webcam krijgen en voor hoelang. Via de "Hack Check" worden gebruikers gewaarschuwd als hun gegevens in bekende datalekken voorkomen, vergelijkbaar met de zoekmachine Have I Been Pwned. Gebruikers van de browser worden automatisch naar de nieuwste versie geüpdatet.

Image

Reacties (1)
16-04-2019, 12:17 door Briolet
De Webcam Guard-optie laat gebruikers instellen welke websites toegang tot de webcam krijgen

Daarmee lopen ze zeker niet voorop. In Safari en Firefox zit dit er al een tijdje in. De default bij Safari is om te vragen. Bij Firefox staat de optie van blokkeren op basis van websites standaard wel uit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.