image

Mozilla onthult platform om apparaten via internet te bedienen

donderdag 18 april 2019, 17:16 door Redactie, 1 reacties

Het Internet of Things-team van Mozilla heeft vandaag een nieuw platform onthuld om apparaten op een veilige en privacyvriendelijke manier via het internet te bedienen. Mozilla WebThings, zoals het open platform wordt genoemd, was de afgelopen twee jaar in ontwikkeling als "Project Things".

Volgens Mozilla is het de experimentele fase voorbij en zal het voortaan als Mozilla WebThings bekendstaan. Het platform bestaat uit een gateway en een framework. De WebThings Gateway is een softwaredistributie voor smart home gateways en is gericht op privacy, security en interoperabiliteit. Via de gateway is het mogelijk om bijvoorbeeld bewegingssensoren, lampen en andere aangesloten apparaten zonder tussenpartij te bedienen.

Op dit moment is de WebThings Gateway alleen voor Raspberry Pi beschikbaar. Er is echter ook een versie van de WebThings Gateway in ontwikkeling die op Openwrt is gebaseerd. Zodoende kunnen gebruikers die straks op allerlei wifi-routers installeren. Deze versie van de WebThings Gateway zal als een wifi-netwerk fungeren, in plaats van als een client verbinding met een bestaand wifi-netwerk maken, zoals bij de Raspberry Pi het geval is.

Het WebThings Framework is een verzameling van libraries waarmee ontwikkelaars hun eigen "web things" kunnen ontwikkelen. Het gaat dan om apparaten die via de software door de WebThings Gateway kunnen worden ontdekt en bediend. Meer details over de routerversie van de WebThings Gateway worden in de komende weken bekendgemaakt.

Image

Reacties (1)
20-04-2019, 09:33 door Anoniem
Ontzettend knap dat dit kan en ik POPEL om hierin wat positiefs in te programmeren.

Het doet me denken aan de begintijd dat we cd lades remote openden etc. lol.

Maar ik krijg tegelijkertijd beelden van films waarin een huis een eigen leven gaat leiden en het leven van de eigenaar tot een hel maakt.

Laat staan wanneer de integratie van devices nog verder gaat. Dat mijn auto bv automatisch de garage opent en alles in mijn huis bestuurt zodra ik in de buurt ben of andersom. Er zijn legio positieve en negatieve scenario's te bedenken.

Hmm er zouden een hardware en software matige veiligheids voorzieningen in gebouwd moeten zijn die iig volgens een bepaald security model werken..

Want er zullen ongetwijfeld partijen zin die ook van deze technologie weer misbruik van maken of overheden die doorslaan in hun controledrang.

Ok to the point:

Welke gevaren dreigen er en welke veiligheidsvoorziening zouden er geïmplementeerd moeten worden.

1) Er zou in ieder geval een security model gekozen moeten worden. Ik zou het b.v. als afnemer erg prettig vinden dat alle acties geautoriseerd zijn en gelogd worden. denk b.v. aan het CIA / AAAAA model.


Gaarne uw beschaafde bijdrage! Ik ben benieuwd!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.