image

FBI: ceo-fraude zorgde voor 1,2 miljard dollar schade in 2018

dinsdag 23 april 2019, 09:59 door Redactie, 3 reacties

Ceo-fraude heeft vorig jaar voor ruim 1,2 miljard dollar schade gezorgd, waarmee het financieel gezien de schadelijkste vorm van cybercrime is. Dat stelt de FBI in het jaarlijkse Internet Crime Report. De opsporingsdienst ontving ruim 20.000 meldingen van partijen die via ceo-fraude waren opgelicht.

Bij ceo-fraude sturen oplichters e-mails naar medewerkers van bedrijven die van een leidinggevende of leverancier afkomstig lijken. In de e-mails wordt gevraagd om een groot geldbedrag naar een bepaalde rekening over te maken. Ook vinden de aanvallen plaats via gehackte e-mailaccounts van advocatenkantoren en makelaars. Aan de hand van de meldingen die de FBI ontvang is ceo-fraude de enige vorm van cybercrime waarvan de schade vorig jaar boven de 1 miljard dollar uitkwam.

Op de tweede plek staat datingfraude, waarbij oplichters een zogenaamde relatie met het slachtoffer opbouwen en uiteindelijk om geld vragen. Ruim 18.000 slachtoffers klopten bij de FBI aan die voor een bedrag van 362 miljoen dollar waren opgelicht. Een andere vorm van cybercrime die veel slachtoffers maakte was helpdeskfraude. Oplichters doen zich voor als bijvoorbeeld Microsoftmedewerkers en claimen dat er problemen met het systeem van het slachtoffer zijn. Deze problemen kunnen tegen betaling worden verholpen. Zodra de oplichter met hulp van het slachtoffer toegang tot het systeem heeft gekregen komt het ook voor dat er geld van de bankrekening wordt gestolen.

Hoewel ransomware veel aandacht krijgt, ontving de FBI weinig meldingen van slachtoffers. Minder dan 1500 gevallen van ransomware werden gemeld, goed voor een schadebedrag van 3,6 miljoen dollar. De FBI merkt op dat dit bedrag geen rekening houdt met verloren productiviteit, gemiste bedrijfskansen en herstelkosten. In sommige gevallen melden slachtoffers geen enkele schade aan de FBI waardoor er een kunstmatig laag schadebedrag ontstaat, aldus de opsporingsdienst.

Image

Reacties (3)
23-04-2019, 10:39 door karma4
Schade die ontstaat door uitval van activiteiten is een lastige. Als er eerst flinke winsten geboekt zijn door geen adequate maatregelen te nemen voor de noodzakelijke beveiliging dan is er geen sprake van oorzakelijke schade.
Er is spraken van creatief boekhouden waarbij de werkelijke kosten/baten verschoven zijn naar wat onzichtbaars.
24-04-2019, 16:20 door Anoniem
Ik zou wel eens willen weten hoe zich dit verhoudt tot schade werkelijk aangericht door criminele ceo's t.o.v. indirecte schade door cybercrime. Want volgens mij was de schadepost door currupte ceo's veel hoger mits ik mij dat goed herinner..
26-04-2019, 17:22 door karma4
Door Anoniem: Ik zou wel eens willen weten hoe zich dit verhoudt tot schade werkelijk aangericht door criminele ceo's t.o.v. indirecte schade door cybercrime. Want volgens mij was de schadepost door currupte ceo's veel hoger mits ik mij dat goed herinner..
Begin eens met Lehman Brothers ooit het grote voorbeeld van de banken CEO's. De hele wereldwijde financiële crisis Securisatie van oninbare alt-a leningen die frauduleus opgepompt werden. Nederland kent de woekerpolis affaire.
Je hebt gelijk de aangerichte schade door fraudeleuze CEO's is vele malen hoger, factoren hoger.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.