image

Bende die via phishing tonnen buitmaakte veroordeeld

maandag 29 april 2019, 15:40 door Redactie, 1 reacties

Verschillende personen die in 2013 en 2014 via phishing honderdduizenden euro's van Rabobank-klanten wisten te stelen zijn veroordeeld door de rechtbank Den Haag. Het gaat om vier mannen en twee vrouwen. Twee van de mannen en een vrouw zijn volgens de rechter schuldig aan deelname aan een criminele organisatie.

Klanten van de Rabobank werden in 2013 en 2014 gebeld door een vrouw die zich voordeed als een medewerkster van de Rabobank. Ze wist gegevens van de slachtoffers te ontfutselen waarmee er geld van de bankrekening kon worden gehaald. De meeste slachtoffers raakten tienduizenden euro's kwijt.

De drie verdachten die aan een criminele organisatie deelnamen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden voor het bedenken, regelen en uitvoeren van de oplichting. De andere twee mannen en een vrouw waren als katvanger voor de organisatie werkzaam. Eén van de mannen werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur, de andere man en vrouw moeten een taakstraf van 180 uur uitvoeren.

Alle verdachten moeten ook een schadevergoeding aan verschillende slachtoffers betalen. De vrouw die deel uitmaakte van de criminele organisatie moet 350.000 euro terugbetalen. Voor de andere verdachten gaat het om bedragen tussen de 19.000 en 88.000 euro. De Rabobank wilde ook een schadevergoeding, maar de rechter vond dat de bank niet duidelijk genoeg heeft uitgelegd wat de oorzaak van deze schade is. De bank kan nog wel naar de civiele rechter stappen.

De rechter laat weten dat de straffen lager uitvallen omdat het langer dan twee jaar duurde voordat de zaak voorkwam. In deze zaak duurde het vijf jaar. Was de zaak eerder behandeld, dan hadden de katvangers een gevangenisstraf gekregen en voor het deelnemen aan de criminele organisatie had de rechtbank dan 30 maanden gevangenisstraf opgelegd.

Reacties (1)
30-04-2019, 08:02 door Anoniem
Machtig mooi.

Het begint erop te lijken dat het niet uitmaakt wanneer je je phishing hebt verstuurt, ze achterhalen je en pakken je op.

Hopelijk zien de nieuwe pareltjes onder de mailers dit en bedenken ze zich alvorens ze gaan spammen.

Misdaad loont niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.