image

Ransomware leidt slachtoffers af met legitieme antivirustool

woensdag 8 mei 2019, 16:36 door Redactie, 0 reacties

Onderzoekers hebben een nieuwe versie van de Dharma-ransomware ontdekt die een legitieme antivirustool gebruikt om slachtoffers af te leiden, terwijl in de achtergrond allerlei bestanden worden versleuteld. De aanval begint met een e-mail die zogenaamd van Microsoft afkomstig is.

Volgens het bericht loopt de computer van de ontvanger risico en moet de geïnstalleerde antivirussoftware worden geüpdatet en geverifieerd. Hiervoor moeten gebruikers een aangeboden bestand downloaden. Dit bestand bevat de ransomware en ESET AV Remover, een legitieme tool van antivirusbedrijf ESET om geïnstalleerde virusscanners van een computer te verwijderen.

Ongeacht of gebruikers de installatie van AV Remover afronden versleutelt de ransomware in de achtergrond allerlei bestanden. Gebruikers moeten vervolgens voor het ontsleutelen van de bestanden betalen. "Cybercriminelen hebben een verleden van het misbruiken van authentieke tools. En deze recente tactiek om een installatieprogramma als afleiding te gebruiken is weer een methode waarmee ze experimenteren", zegt onderzoeker Raphael Centeno van antivirusbedrijf Trend Micro.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.