image

België waarschuwt voor malafide helpdesks in Google-resultaten

vrijdag 10 mei 2019, 13:45 door Redactie, 5 reacties

Het Centrum voor Cybersecurity van de Belgische overheid (CCB) en Febelfin, de overkoepelende organisatie van Belgische banken, hebben internetgebruikers gewaarschuwd voor malafide helpdesks die in de zoekresultaten van Google verschijnen. Gebruikers die zoeken naar bijvoorbeeld de helpdesk van Microsoft, Google, Netgear en Symantec kunnen naar de telefoonnummers van oplichters worden verwezen.

Deze oplichters proberen de controle over de computer over te nemen en stellen dat er allerlei problemen zijn die tegen betaling kunnen worden opgelost. "Op het eerste gezicht lijkt de oplichter je te helpen maar opgelet: op het einde van de rit vragen ze je een betaling uit te voeren, nemen ze de controle van je pc over en blijf je achter met een geplunderde rekening", zegt Miguel De Bruycker, directeur van het CCB.

Febelfin en het CCB hebben het frauduleuze telefoonnummer inmiddels laten blokkeren en de verwijzingen daarnaar in de resultaten van Google en andere zoekmachines laten verwijderen. "Maar morgen kan er natuurlijk een nieuw nummer online staan. Laat niemand je computer overnemen die je niet kent. En voer zeker geen betalingen uit terwijl iemand je computer heeft overgenomen", stelt Karel Van Eetvelt, ceo bij Febelfin.

Internetgebruikers die de klantenservice van een bedrijf zoeken worden door beide instanties aangeraden om bij de zoekresultaten alleen te klikken op resultaten die naar de echte naam van het bedrijf wijzen.

Image

Reacties (5)
10-05-2019, 13:49 door Anoniem
Goede waarschuwing, veel computerleken zouden hier zo in kunnen stinken. Het zou fijn zijn, wanneer Google hier zelf iets actiefs tegen zou ondernemen.
10-05-2019, 16:23 door Anoniem
Internetgebruikers die de klantenservice van een bedrijf zoeken worden door beide instanties aangeraden om bij de zoekresultaten alleen te klikken op resultaten die naar de echte naam van het bedrijf wijzen.

Microsoft-helpdesk.ddns.net is dus in orde, aangezien dit naar de echte naam van het bedrijf Microsoft wijst ?
10-05-2019, 16:55 door Anoniem
Het lijkt erop dat het domein klantenservicenederland[.]com door dezelfde club is geregistreerd. namen als netgear.klantenservicenederland[.]com, norton.klantenservicenederland[.]com en outlook.klantenservicenederland[.]com staan in DNS en wijzen naar een Godaddy adres net als de klantenservicebelgie[.]nl sites.

Een google search naar 'Klantenservice Nederland' levert o.a. deze links:

klantenservicetelefoonnummernl[.]com met verwijzingen naar o.a. Avast, hotmail en gmail.
Er zijn overigens nog talloze andere domeinen en sites die veelal bovenaan verschijnen in een zoekopdracht.
10-05-2019, 21:15 door Anoniem
Mochten ze in Nederland opduiken. Bel even naar de ACM en vraag naar het Nummerbureau, en het nummer wordt in een halve dag geblokkeerd. Toppunt was een gratis 0800-nummer die je niet gratis aanvraagt, en wel uitkwam bij een zogenaamde helpdesk.
11-05-2019, 17:16 door spatieman
Door Anoniem: Mochten ze in Nederland opduiken. Bel even naar de ACM en vraag naar het Nummerbureau, en het nummer wordt in een halve dag geblokkeerd. Toppunt was een gratis 0800-nummer die je niet gratis aanvraagt, en wel uitkwam bij een zogenaamde helpdesk.

ze zijn er al, met een 020- nummer.
die spammen dat ze helpdesk zijn voor bijna alles, inclusief het kopen van viagra......
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.