image

Minister Blok heeft vertrouwen in eerlijk proces Julian Assange

vrijdag 10 mei 2019, 16:17 door Redactie, 16 reacties

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft vertrouwen in een eerlijk proces over de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan de Verenigde Staten. Assange werd begin april in de Ecuadoraanse ambassade in Londen gearresteerd nadat het land zijn asiel had ingetrokken.

Hij werd vervolgens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 weken wegens het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht in 2012. Daarnaast hebben de Amerikaanse autoriteiten om zijn uitlevering gevraagd. In de Verenigde Staten wordt hij verdacht van computervredebreuk. Naar aanleiding van de aanhouding en het uitleveringsverzoek stelde SP-Kamerlid Karabulut verschillende vragen aan Blok.

"Deelt u de opvatting dat deze aanklacht vooral ingaat op werk wat journalisten gewoon zijn om te doen, namelijk het publiceren over staatsgeheimen die maatschappelijk relevant zijn, en deze aanklacht daarom als een bedreiging van de persvrijheid gezien moet worden, zoals journalistenorganisaties doen?", aldus de vraag van Karabulut.

De minister stelt dat vrijheid van meningsuiting, zowel offline als online, een voorwaarde voor een goed functionerende democratie en een vrije samenleving is. Ook noemt hij een vrije pers essentieel voor transparantie en goed bestuur. "Hoewel het recht op vrijheid van meningsuiting gerespecteerd moet worden vloeien hier ook beperkingen uit voort (in het geval van strafbaarstelling). In veel landen is het strafbaar indien welbewust Staatsgeheime informatie openbaar wordt gemaakt", gaat Blok verder.

Het SP-Kamerlid vroeg of de minister bereid is zich tegen uitlevering van Assange aan de Verenigde Staten uit te spreken. Daarop laat Blok weten dat het kabinet geen verwachting kan uitspreken over de inwilliging van het Amerikaanse uitleveringsverzoek aan het Verenigd Koninkrijk of de rechtsgang in het land. "Het rechtssysteem in het Verenigd Koninkrijk zal zich volgens de geldende procedures over de zaak moeten uitspreken."

De minister heeft daarbij wel vertrouwen in de Britse rechtsgang. "Het betreft een EU en Raad van Europa Lidstaat en er zijn legio waarborgen die een goede rechtsgang garanderen waarbij de Britse rechter ook de eventuele waarborgen ten aanzien van mensenrechtenschendingen bij de Amerikaans rechtsgang zal meenemen."

Reacties (16)
10-05-2019, 16:46 door Anoniem
In veel landen is het strafbaar indien welbewust Staatsgeheime informatie openbaar wordt gemaakt", gaat Blok verder.
Maar zou dit dan zijn bedoeld om oorlogsmisdaden geheim te houden?
10-05-2019, 16:57 door Anoniem
Ik heb er geen vertrouwen in dat hij in de US een eerlijk proces krijgt, die uitlevering gaat er immers komen, linksom of rechtsom.
10-05-2019, 19:06 door Anoniem
Heb geen vertrouwen in Stef Blok, iets met ervaringen uit het verleden. Brok zout.
10-05-2019, 19:51 door Anoniem
Zouden figuren als Blok de onzin die ze uitkramen nou echt geloven? Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze echt zo achterlijk zijn.
10-05-2019, 21:18 door Anoniem
Waarom moet Nederland weer met zijn vingertje gaan wijzen. Ieder land heeft zijn eigen wetgeving. Stop nu eens om " ons " rechtsstelsel als maatstaf voor de hele wereld te houden.
10-05-2019, 23:01 door Anoniem
Door Anoniem: Zouden figuren als Blok de onzin die ze uitkramen nou echt geloven? Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze echt zo achterlijk zijn.
Minister Blok gelooft nog in sprookjes en sinterklaas.
11-05-2019, 01:55 door Anoniem
Stef blok is niet meer te vertrouwen,dat klopt,maar het kabinet ging met hem verder.

Ook nederland blijft gewoon mensen naar de vs sturen,in afwachting wat de uitkomst
zal zijn van de betreffende rechtsgang in nederland of europa.

Het betreft een EU en Raad van Europa - EU - Brussel die mee beslissen
stef blok kan daar zelf niet veel aan doen.
11-05-2019, 11:45 door Anoniem
Door Anoniem: Zouden figuren als Blok de onzin die ze uitkramen nou echt geloven? Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze echt zo achterlijk zijn.
Je vergeet dat ze in een andere wereld leven, die vrij ver (en steeds verder) van de onze afstaat. Mischien dat er zelfs wel een stukje newspeak doublethink meespeelt. Maar ze zitten er voor zichzelf en om daar te kunnen blijven zitten moet het sprookje volgehouden worden. Ook, mischien zelfs juist, als het aan alle kanten afrafelt en afbladdert. Dus ze hebben helemaal geen keuze om stug vol te houden, of ze het nu zelf geloven of niet.

Vergelijk Muhammad Saeed al-Sahhaf, beter bekend als Baghdad Bob.
11-05-2019, 12:32 door Anoniem
Door Anoniem: Zouden figuren als Blok de onzin die ze uitkramen nou echt geloven? Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze echt zo achterlijk zijn.
Politiek is bij sommigen tegenwoordig dat je goed kan liegen en de groep domme arme mensen besodemieteren,
en vervolgens lof ontvangt van collega's omdat je met je blokhouding toch maar mooi een probleem hebt opgelost en
de mogelijkheid hebt geschapen dat rijken weer rijker kunnen worden of tenminste het geld in de beurs kunnen houden.
11-05-2019, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem: Heb geen vertrouwen in Stef Blok, iets met ervaringen uit het verleden. Brok zout.

Maar wat hij in binnenkamertjes zegt is heel wat anders. De Russen hebben hem niet kunnen pakken dus vonden ze een oude video. Zoiets is het geweest. Of moest hij in de ban komen van de tegenstander? Niemand die het weet. Maar even het echte nieuws, er zijn mensen doodgestoken in Nederland. Durf jij nog met je hond naar buiten?
11-05-2019, 16:21 door Anoniem
De VS is gewoon te vertrouwen als een 'goede' bondgenoot:

“When I was a cadet, what’s the cadet motto at West Point? You will not lie, cheat, or steal or tolerate those who do. I was the CIA director. We lied, we cheated, we stole. We had entire training courses. It reminds you of the glory of the American experiment,” Pompeo boasted as the audience laughed and celebrated the statement.

https://www.telesurenglish.net/news/We-Lied-Cheated-and-Stole-Pompeo-Comes-Clean-About-CIA-20190424-0033.html

Wat was ook al weer de aanleiding voor de oorlog in Iraq? Welke goede bondgenoot trekt zich ineens terug van internationale verdragen? Welke goede bondgenoot stuurt weer aan op een oorlog?
11-05-2019, 17:15 door Anoniem
De Amerikanen hebben 25 x zoveel onschuldige slachtoffers gemaakt als de oorlog in de Joegoslavie/balkan in totaal.
Mladic is met veel bombarie en tam tam voor het gerechtshof gekomen, waar zijn clinton, bush en obama?
Deze kromme verhoudingen geven al aan dat onze 'vrienden die ons een mes in de rug steken' er veel beter vanaf komen dan 'de gemiddelde' europeaanse genocidepleger.
11-05-2019, 19:08 door telexa
nice
13-05-2019, 16:07 door Anoniem
In veel landen is het strafbaar indien welbewust Staatsgeheime informatie openbaar wordt gemaakt", gaat Blok verder.

Helemaal niet. Als niet Amerikaan en niet geheimhouder kan je daar helemaal niet voor vervolgd worden. Dat is ook de reden dat ze Assange aanklagen met conspiracy to hack, en *niet* met het lekken van geclassificeerde informatie.
14-05-2019, 08:57 door Anoniem
Door Anoniem:
In veel landen is het strafbaar indien welbewust Staatsgeheime informatie openbaar wordt gemaakt", gaat Blok verder.
Maar zou dit dan zijn bedoeld om oorlogsmisdaden geheim te houden?

Dat is een belangrijke achterliggende vraag in een notendop. Mag de formule staatsgeheim gebruikt worden om laten we zeggen minder frisse praktijken van overheden onder de pet te houden? Of kan er dan a priori geen sprake zijn van een staatsgeheim, waardoor met terugwerkende kracht (het deel van) de aanklacht (dat betrekking heeft op Collateral Murder en aanverwante zaken) met terugwerkende kracht zou moeten komen vervallen? Daar is een juridisch en een moreel antwoord op, maar welke dat is?

Wel weet ik dat geen van de daders van Collateral Murder ooit van wat dan ook met betrekking tot die kwestie is aangeklaagd. Ook dat staat niet op zichzelf. De verantwoordelijke tactisch officier van het neerschieten van Iran Air 655 kreeg zelfs de Navy Commendation Medal voor zijn optreden tijdens die missie (https://en.wikipedia.org/wiki/Iran_Air_Flight_655#Post-tour_of_duty_medals). Dat geeft moreel gezien een en ander een geurtje van partijdigheid.

Overigens gaat het als ik het goed zie niet zozeer over het proces zelf, maar om de behandeling van het uitleveringsverzoek, wat dan weer over de positie van de UK gaat.
14-05-2019, 12:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
In veel landen is het strafbaar indien welbewust Staatsgeheime informatie openbaar wordt gemaakt", gaat Blok verder.
Maar zou dit dan zijn bedoeld om oorlogsmisdaden geheim te houden?

Dat is een belangrijke achterliggende vraag in een notendop. Mag de formule staatsgeheim gebruikt worden om laten we zeggen minder frisse praktijken van overheden onder de pet te houden?

Het statuut van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is door de Verenigde Staten ten tijde van de regering-Clinton wel ondertekend, maar tot op heden heeft geen van de daarop volgende presidenten het geratificeerd. Het Strafhof wordt door de VS de facto niet erkent. In theorie zouden de werkzame ICC rechters zelfs in de VS kunnen worden vervolgd.

Een groot aantal landen sloten met de VS overeenkomsten waarin deze landen, op aandringen van de regering-Bush junior, toezegden geen Amerikaanse staatsburgers aan het Strafhof uit te leveren. Het gevolg is dat de zelfverklaarde politieagent van de wereld daarmee zelf boven de wet staat. Het tandenloze Haagse Binnenhof staat onder curatele.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationaal_strafhof#Het_Strafhof_en_de_Verenigde_Staten
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.