image

Gps-tracker voor kwetsbare ouderen op afstand af te luisteren

vrijdag 10 mei 2019, 17:08 door Redactie, 1 reacties

Een gps-tracker met paniekknop en belfunctie die door duizenden kwetsbare ouderen en kinderen wereldwijd wordt gebruikt bevat een beveiligingslek waardoor het mogelijk is om de drager op afstand af te luisteren en in real-time te volgen. Dat meldt securitybedrijf Fidus in een analyse.

De gps-tracker wordt als whitelabelproduct door een Chinese fabrikant aangeboden en onder verschillende namen verkocht, waaronder Pebbell by HoIP Telecom, OwnFone Footprint en SureSafeGo, zo meldt TechCrunch. Het apparaat beschikt over een simkaart en is via sms op afstand te benaderen en te bedienen.

Een aanvaller die alleen het telefoonnummer van de gps-tracker kent kan door het versturen van een sms de locatiegegevens opvragen, het apparaat bellen en meteen opnemen, zodat de drager is af te luisteren, alle noodcontacten verwijderen of aanpassen, GPRS uitschakelen, de valdetector uitschakelen, het apparaat uitzetten en de ingestelde pincode verwijderen.

Alleen in het Verenigd Koninkrijk zijn er meer dan tienduizend van deze gps-trackers in omloop. Volgens de onderzoekers is het eenvoudig om het probleem bij nieuwe apparaten te verhelpen. "Er hoeft alleen een unieke code op elke gps-tracker worden geprint waarmee de instellingen zijn aan te passen", zo stellen ze. Voor al in omloop zijnde gps-trackers is het updaten nagenoeg onmogelijk. Sommige Britse leveranciers zouden, na te zijn ingelicht door de onderzoekers, inmiddels overwegen om de apparaten terug te roepen.

Reacties (1)
11-05-2019, 22:41 door Anoniem
Dadelijk kan ik niet meer horen of opa en oma het spelletje links/rechts spelen. In bed tilt oma dan de sergeant majoor van opa op en ze wedden dan voor 'n euro of hij naar rechts of links valt.
En als geen van beide wint, dan hoor je me daarna twee uur lang een partij kabaal, dat wil je niet weten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.