image

ProtonMail onthult GopenPGP voor versleutelde communicatie

woensdag 15 mei 2019, 15:26 door Redactie, 3 reacties

De versleutelde e-maildienst ProtonMail heeft vandaag GopenPGP onthuld, een nieuwe opensource-encryptiebibliotheek die het eenvoudiger voor softwareontwikkelaars moet maken om OpenPGP-encryptie aan hun apps toe te voegen.

GopenPGP bestaat uit een OpenPGP-bibliotheek en een fork van de golang-cryptobibliotheek. De software, die ProtonMail voor de eigen Android- en iOS-apps gebruikt, moet het eenvoudiger voor softwareontwikkelaars maken om encryptie in hun apps toe te passen. "We vinden dat meer mensen toegang tot versleutelde communicatie moeten hebben", zegt Ben Wolford van ProtonMail. Een eenvoudig te gebruiken cryptobibliotheek voor mobiele softwareontwikkelaars moet daarbij helpen.

"De GopenPGP-bibliotheek maakt het eenvoudige om simpele operaties uit te voeren, zoals het versleutelen, ontsleutelen, signeren en verifiëren van berichten, beheren van sleutels, etc., zonder bezig te zijn met complexe cryptografische concepten", gaat Wolford verder. De interface van GopenPGP is compatibel met go-mobile, een populaire tool voor het ontwikkelen van apps in de programmeertaal Go.

Daarnaast moet het uitbrengen van GopenPGP helpen bij het open source maken van de ProtonMail-apps. ProtonMail hoopt dat ontwikkelaars zullen helpen bij het verder ontwikkelen van GopenPGP. De versleutelde e-maildienst is ook de beheerder van OpenPGP.js, de meestgebruikte JavaScript-implementatie van het OpenPGP-protocol. GopenPGP is mede ontwikkeld met geld van het Horizon 2020-programma van de Europese Unie.

Reacties (3)
15-05-2019, 16:15 door Anoniem
Wel goed dat ze een nieuwe techniek hebben ontwikkeld, maar of dat bijvoorbeeld telegram hier ooit gebruik van zal maken, dat betwijfel ik sterk. Ik verwacht minimum 1 app die gebruik zal maken van gopenpgp en dat is... protonmail zelf.
15-05-2019, 21:34 door Anoniem
Redactie, lezen we even mee? Dat linkje zegt "an easy-to-use OpenPGP wrapper library written in golang", oftewel een stukje "glue code" tussen je ge-wel-di-ge programmas geschreven in de ge-wel-di-ge programmeertaal go, en de openpgp-programmabibliotheek. Dus niet zelf een encryptiebibliotheek. Eigenlijk alleen maar interessant voor mensen die go schrijven. Jullie hebben meer woorden nodig en zeggen minder--de essentie gevat in die ene aangehaalde Engelse regel zat niet in jullie stukje. Dat kan dus beter.
16-05-2019, 01:53 door Anoniem
Horizon2020 gesubsidieerd, dus we zijn toch niet allemaal terroristen achteraf? NSA wil dat graag bevestigen of....?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.