image

Cel voor Nederlanders die via phishing miljoen euro buitmaakten

vrijdag 17 mei 2019, 14:57 door Redactie, 2 reacties

Een 24-jarige man uit Amsterdam en een 28-jarige vrouw uit Enschede die via phishing meer dan een miljoen euro wisten buit te maken zijn door de Rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot gevangenisstraffen van elk vijf jaar.

De twee waren volgens de rechtbank de leiders van een phishingbende die Belgische en Nederlandse bankklanten oplichtte. De verdachten stuurden phishingmails uit naam van onder andere Nederlandse en Belgische banken met daarin een link naar een phishingsite waar slachtoffers zogenaamd een nieuwe pinpas konden aanvragen. Wanneer slachtoffers vastliepen bij het aanvraagproces en dit niet afmaakten werden ze door de verdachten gebeld. Die deden zich voor als bankmedewerker en "hielpen" slachtoffers bij het afronden van de aanvraag voor een nieuwe bankpas.

In naam van slachtoffers vroegen de verdachten vervolgens een nieuwe betaalpas aan, die op de dag van bezorging uit de brievenbus werd gevist. In combinatie met de gegevens die slachtoffers op de phishingsite hadden ingevuld kon vervolgens geld worden opgenomen. De rechtbank vermoedt dat de werkelijke schade voor bankklanten veel hoger is dan het aangetoonde schadebedrag.

Volgens de rechtbank hebben de twee verdachten zich schuldig gemaakt aan oplichting, computervredebreuk, diefstal, witwassen en aan deelname aan een criminele organisatie. Vanwege de grote maatschappelijke impact die phishing heeft werden forse straffen opgelegd. Tevens stonden elf medeverdachten terecht voor diefstal van pinpassen en het pinnen van geld van de rekeningen van slachtoffers. Acht werden er veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen tot 240 uur, drie werden er vrijgesproken.

Reacties (2)
17-05-2019, 15:48 door Anoniem
17-05-2019, 19:16 door Anoniem

Nee die stampt nog af toen de koningin was weggepeerd en NSB'ers in Nederland regeerden en beslag legden op Joodse goederen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.