image

Tiener die inbrak op systemen Apple niet veroordeeld

maandag 27 mei 2019, 15:22 door Redactie, 3 reacties

Een 17-jarige Australische jongen die op 13-jarige leeftijd op systemen van Apple wist in te breken en daar documenten downloadde is niet veroordeeld. Samen met een handlanger, die ook aan een veroordeling ontsnapte, wist de tiener in december 2015 en begin 2017 toegang tot Apple-systemen te krijgen.

Volgens de advocaat van de tiener stond de jongen niet stil bij de ernst van zijn daden en dacht hij dat Apple hem een baan zou aanbieden, zo meldt ABC. De jongen zou met valse inloggegevens bij Apple hebben kunnen inloggen, aldus de advocaat. Apple stelde dat de inbraken geen financiële schade hadden veroorzaakt. Ook zou er geen intellectueel eigendom zijn verloren. Eerder verklaarde Apple al dat er geen klantgegevens waren gestolen.

De advocaat vroeg de rechter om de jongen niet te veroordelen, aangezien hij spijt had en zijn daden op een zeer jonge leeftijd had begaan. Daarnaast zou een veroordeling invloed op de toekomstige arbeidskansen van de tiener kunnen hebben.

Reacties (3)
27-05-2019, 16:01 door Anoniem
Van wat ik nu lees klinkt dit mij als een terechte beslissing van de rechter. Op 13-jarige leeftijd hoor je al aardig wat te weten, maar dergelijke consequenties dringen dan waarschijnlijk niet door.
27-05-2019, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem: Van wat ik nu lees klinkt dit mij als een terechte beslissing van de rechter. Op 13-jarige leeftijd hoor je al aardig wat te weten, maar dergelijke consequenties dringen dan waarschijnlijk niet door.
e
In EEN reactie zowel terecht als waarschijnlijk gebruiken? Vreemd, die tegenstrijdigheid.
27-05-2019, 23:09 door Anoniem
Door Anoniem: Van wat ik nu lees klinkt dit mij als een terechte beslissing van de rechter. Op 13-jarige leeftijd hoor je al aardig wat te weten, maar dergelijke consequenties dringen dan waarschijnlijk niet door.

We weten inmiddels een hoop van de hersenontwikkeling voor de pubertijd en het is duidelijk dat een brein op 13-jarige leeftijd niet goed in staat is de consequenties van daden te doorzien. Die delen van de hersenen zijn letterlijk nog niet (goed) ontwikkeld, al lijkt veel gedrag al heel volwassen. Dit duurt verrassend lang en is onder andere waarom jeugdrecht bestaat. De fout die veel mensen steevast lijken te maken is volwassen redenatievermogen te projecteren op nog niet volledig ontwikkelde puberhersenen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.