image

VK vervolgde 65 mensen voor computervredebreuk in 2018

woensdag 29 mei 2019, 14:38 door Redactie, 0 reacties

Het Britse openbaar ministerie heeft vorig jaar 65 mensen voor computervredebreuk vervolgd. Een lichte stijging ten opzichte van 2017, toen het nog om 47 zaken ging. Bijna 90 procent van de zaken vorig jaar resulteerde in een veroordeling, maar in de meeste gevallen weten verdachten een celstraf te ontlopen.

Negen personen, waaronder jongeren die naar een jeugdgevangenis moesten, kregen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Het aantal vervolgingen in 2018 bedraagt nog geen 1 procent van de meldingen van computervredebreuk die werden gedaan, aldus advocatenkantoor Reynolds Porter Chamberlain (RPC), dat de cijfers naar buiten bracht. In totaal werden er vorig jaar 17.900 meldingen van computervredebreuk gedaan. In de meeste gevallen (9.000) ging het om e-mail- en socialmedia-accounts waarop werd ingebroken.

Volgens het advocatenkantoor geeft het lage aantal vervolgingen de omvang van de problemen weer die de Britse politie heeft bij het aanpakken van misdrijven waarbij de daders lastig zijn te identificeren en vervolgen. De politie zou daarnaast alleen grote cybercrimezaken prioriteit geven, waardoor kleinere vergrijpen blijven liggen.

The Register becijferde dat er van 2007 tot en met 2018 in totaal 441 mensen zijn vervolgd voor het overtreden van de Computer Misuse Act 1990. 79 mensen werden niet schuldig bevonden of hun zaak werd geseponeerd. Van de personen die wel schuldig werden bevonden ontving 16 procent een gevangenisstraf. Een percentage dat stijgt naar 45 procent als ook voorwaardelijke gevangenisstraffen worden meegerekend. In de meeste gevallen ging het om celstraffen van tussen de 6 en 9 maanden en tussen de 18 en 24 maanden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.