image

AIVD werkt aan Nationale Cryptostrategie voor veilige communicatie

dinsdag 25 juni 2019, 10:49 door Redactie, 9 reacties

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) werkt op dit moment aan een Nationale Cryptostrategie die tot een veilig communicatiesysteem moet leiden, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten in een update over de voortgang de Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA).

De NCSA bevat zeven ambities om Nederland digitaal veilig te houden. Het gaat dan om zaken als de digitale slagkracht, het bevorderen van veilige hard- en software en een robuuste infrastructuur. Wat het onderwerp digitale slagkracht betreft wordt de capaciteit van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten de komende periode verder vergroot. Ook laat het kabinet onderzoeken of spionage strafbaar kan worden gesteld.

Daarnaast wordt met het oog op een toekomstbestendig systeem voor veilige communicatie momenteel onder leiding van de AIVD in interdepartementaal verband gewerkt aan de 'Nationale Cryptostrategie'. Verdere details over deze strategie en het beoogde veilige communicatiesysteem worden niet door Grapperhaus gegeven. Vorig jaar plaatste de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op Twitter nog een uitnodiging om over de cryptostrategie te komen praten.

Cyberoefening en vulnerability scanning

Grapperhaus meldt verder dat het ministerie van Binnenlandse Zaken in oktober een overheidsbrede cyberoefening zal organiseren voor het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Op deze manier kan er worden geoefend met cyberincidenten en krijgen bestuurders, ambtelijke top, middenmanagement en ict-professionals handelingsperspectief dat bij dergelijke incidenten kan worden toegepast.

Daarnaast wordt, onder coördinatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken, een gezamenlijke faciliteit voor vulnerability scanning ontwikkeld en ingericht. Hiermee wordt het mogelijk om alle systemen van de Rijksdienst die met het internet zijn verbonden op bekende kwetsbaarheden te controleren (pdf).

Image

Reacties (9)
25-06-2019, 11:28 door Anoniem
Alle s'kiddies verzamelen!

Er is namelijk bijkans niets anders te vinden in het wereldje.
25-06-2019, 11:54 door Anoniem
Geen reden om het wiel opnieuw uit te vinden. GnuPG is gebaseerd op een open standaard (RFC 4880) en het Duitse BSI heeft een hoop werk en investeringen al gedaan: https://www.bsi.bund.de/DE/Themen/Kryptografie_Kryptotechnologie/Kryptotechnologie/Gpg4win/gpg4win_node.html#doc6621560bodyText6.

Hoeft de AIVD alleen nog de handleiding en de software in het Nederlands te vertalen.
25-06-2019, 13:10 door Anoniem
De AIVD zou hier niet bij betrokken moeten zijn, ze hebben juist baat bij zwakke encryptie en achterdeurtjes.
25-06-2019, 13:55 door Anoniem
Er zal wel weer een verkapt lulverhaal komen omtrent het moeten kunnen ondermijnen/onderscheppen van versleutelde berichten omdat het zogenaamd van kritiek belang is voor de veiligheid...
25-06-2019, 15:34 door Anoniem
Door Anoniem: Alle s'kiddies verzamelen!

Er is namelijk bijkans niets anders te vinden in het wereldje.

Ik ben ondertussen 40 en heb ruime ervaring en vele vijanden ;-)))))))
25-06-2019, 16:19 door Anoniem
Tja je vraagt je af of je niet eerst je back-ups op orde moet hebben BV Nederland?
25-06-2019, 18:29 door Anoniem
Door Anoniem: Tja je vraagt je af of je niet eerst je back-ups op orde moet hebben BV Nederland?
Nou ja, op orde. Zorg maar eens dat er uberhaupt werkende backups gemaakt worden. Nit alleen roepen dat het Chinese hackers waren.

Overigens, dit jaar is het populairder dat Chinese hackers het gedaan hebben, dan dat Putin er iets mee te maken heeft.
26-06-2019, 09:54 door linuxpro - Bijgewerkt: 26-06-2019, 09:56
Da's net zoiets als Microsoft wat linux security bulletins gaat uitgeven. Een inlichtingendienst die iets over encryptie wil afspreken. Een poging om versleuteling naar hun hand te zetten en... maar dat wordt niet gezegd maar snapt u als security minnend leespubliek van deze site allang, achterdeurtjes in te bouwen.
26-06-2019, 11:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Alle s'kiddies verzamelen!

Er is namelijk bijkans niets anders te vinden in het wereldje.
Ik ben ondertussen 40 en heb ruime ervaring en vele vijanden ;-)))))))
Wees er maar trots op. Wil niet zeggen dat je boven het niveau en de mindset van s'kiddie uitkomt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.